Το απογευματινό σημειωματάριο του μ/μ (13 Μα’ί’ου)

 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

  • Κατρακύλα

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει μια μοναδική ικανότητα να απορρυθμίζεται και να κατρακυλάει πολύ χαμηλά. Οταν το παθαίνει αυτό, συμπαρασύρει και τη χώρα σε περιπέτειες. Ολα γίνονται βαθύτατα προσωπικά και κυριαρχεί το «ο θάνατός σου η ζωή μου». Τα όρια στην αντιπαράθεση καταργούνται, δεν υπάρχει ούτε φραγμός ούτε πάτος. Οι θεσμοί γίνονται εργαλεία. Ο διχασμός το ίδιο.

Η ελληνική κοινωνία παθιάζεται και αυτή μαζί με τους μοιραίους πρωταγωνιστές, γιατί είμαστε λαός μεσογειακός, εύκολα «ανάβουμε» και ενθουσιαζόμαστε ή απογοητευόμαστε. Πριν από το 1974 η απορρύθμιση του πολιτικού συστήματος οδηγούσε πάντοτε σε στρατιωτικά κινήματα, εθνικές περιπέτειες ή εμφύλιους διχασμούς. Ο στρατός ήταν ένας ισχυρός παράγων που επενέβαινε κάθε φορά που οι πολιτικοί έφταναν σε αδιέξοδα. Μαζί στο παρασκήνιο και οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες παρενέβαιναν για να ελέγξουν το παιχνίδι.

Ευτυχώς όλα αυτά τελείωσαν το 1974. Ο στρατός έχει περιορισθεί αυστηρά στον θεσμικό του ρόλο και υποφέρει ο ίδιος από τις πολιτικές παρεμβάσεις, όχι η πολιτική από τις δικές του. Το γεγονός ότι μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση μας έδωσε θεσμική σταθερότητα, μας έβαλε πάνω σε ράγες από τις οποίες δύσκολα μπορούμε να εκτροχιασθούμε εντελώς. Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων γίνεται ενίοτε σημαντικός, αλλά, παρά τη σχετική νεοελληνική μυθοπλασία, σπανιότατα μπορεί να επηρεάσει τις εσωτερικές εξελίξεις.

Κάποιοι παλαιότεροι ισχυρίζονται ότι αν η Ελλάδα περνούσε την οικονομική και πολιτική κρίση διαρκείας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια τη δεκαετία του 1960, το πιθανότερο είναι ότι θα είχε πάλι καταλήξει σε δικτατορία. Δύσκολο να ξέρει κανείς αν αυτό ευσταθεί ως ιστορική υπόθεση. Γεγονός είναι ότι θεσμοί, κοινωνία, η ίδια η δημοκρατία έχουν υποβληθεί σε ένα γερό κρας τεστ διαρκείας. Και στο τέλος της ημέρας μείναμε πάνω στις ράγες, εμφύλιος δεν έγινε και η χώρα στέκεται όρθια.

Οι κυβερνώντες πίεσαν όμως πολύ τα πράγματα προς τα κάτω, όσο κανείς άλλος στη μεταπολίτευση. Τώρα γεύονται τους καρπούς της ανεύθυνης συμπεριφοράς τους. Οδήγησαν ακόμη και τους πιο εχέφρονες πολιτικούς τους αντιπάλους στην υιοθέτηση ακραίων μεθόδων. Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στη γειτονιά μας μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, ενόσω είμαστε απορροφημένοι με το εσωτερικό πολιτικό μας παιχνίδι. Ενας αόρατος, πολύ δυνατός μαγνήτης μάς τραβάει, όλους, προς τα κάτω. Ας αντισταθούμε όλοι στη «γοητεία» του και ας μη δοκιμάζουμε πάλι την τύχη μας.

gkka_26_1205_page_1_image_0001

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

***Καθώς νέα τεχνολογία εισέρχεται στην παραγωγική διαδικασία με στόχο την ανάπτυξη εκτοπίζονται εργαζόμενοι από τον πρωτογενή τομέα προς τον δευτερογενή και τον τριτογενή. Στην πραγματικότητα όσο περισσότερο ανεπτυγμένη είναι μια χώρα , τόσο λιγότερο ποσοστό απασχολεί στην πρωτογενή τομέα. Για παράδειγμα το ποσοστό απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα στη Νιγηρία είναι 30% , ενώ στις ΗΠΑ 2%, στη Γερμανία 2%, στην Αγγλία 3%.
  • Αυτό δε σημαίνει ότι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων στις ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι μεγάλη, συμβαίνει το τελείως αντίθετο.
  • Το 2% στις ΗΠΑ τρέφει τα 250 εκατομμύρια κατοίκων και κάνουν και εξαγωγές.
  • Όμως επειδή χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και στη γεωργία και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα, δεν χρειάζονται στον τομέα αυτό μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού, έχουν δημιουργήσει οικονομία μεγάλης κλίμακας και στον τομέα αυτό, ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι. 
***Στη χώρα μας που οι απασχολούμενοι στον τομέα αυτό είναι συγκριτικά μεγάλο ποσοστό της εργατικής δύναμης ( αναγκαστικά σε πολλές περιπτώσεις ) ήδη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, επειδή η ανάπτυξη που επιδιώκεται για ισχυροποίηση της οικονομίας και ο ανταγωνισμός στο διεθνοποιημένο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον θα μειώσει τα ποσοστά απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα, αφού η απασχόληση στον τομέα αυτό κατά τον παραδοσιακό τρόπο θα είναι ασύμφορη μόλις σταματήσουν οι επιδοτήσεις.
Επιπλέον, η μη σύγχρονη οργάνωση του χώρου της Γεωργίας έχει ως αποτέλεσμα ,
Η Ολλανδία να παράγει σε αξία 1700 ευρώ το στρέμμα, το Ισραήλ 1290 και η Ελλάδα μόλις 190… http://www.eleftheria.gr/…/155405-%CE%B7-%CE%BF%CE%BB…
***Οι συνεχείς τεχνολογικές βελτιώσεις προφανώς θα έχουν ως αποτέλεσμα και τη μείωση του χρόνου εργασίας και την αύξηση του ελεύθερου χρόνου . Οι γραμμές παραγωγής έχουν σήμερα πολύ λιγότερους εργαζόμενους που προγραμματίζουν και χειρίζονται τους αυτοματισμούς. Μια σειρά από επαγγέλματα θα εκτελούνται από απόσταση ( ήδη γίνεται ) κλπ. Αναμένεται ριζικός ανασχηματισμός του χώρου της εργασίας και του τρόπου ζωής. Αυτό θα οδηγήσει σε μια οργάνωση της κοινωνίας που λίγοι θα ελέγχουν την παραγωγή , λίγοι εκπαιδευμένοι θα τη λειτουργούν , και οι πολλοί θα είναι επιδοτούμενοι ; Είναι κάποια ερωτήματα που διατυπώνονται από πολλούς . 

***Το θέμα με μας είναι ότι χωρίς να έχουμε στοιχειωδώς φθάσει στο επίπεδο αυτό της τεχνολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας, …….συζητάμε για τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν …όταν φθάσουμε ( που πρέπει ) και κυρίως για τη …μείωση του χρόνου εργασίας
Η Ολλανδία παράγει σε αξία 1700 ευρώ το στρέμμα, το Ισραήλ 1290 και η Ελλάδα μόλις 190…
ELEFTHERIA.GR
Η Ολλανδία παράγει σε αξία 1700 ευρώ το στρέμμα, το Ισραήλ 1290 και η Ελλάδα…

****

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Κυργιάκο πες αλεύρι. Η Eurostat σε γυρεύει..

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

***Το 2012 η αφροσύνη του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου μετέφερε αυτή την κατάσταση και στους ευρωβουλευτές με τον σταυρό προτίμησης, τον οποίο Τσίπρας δεν κατάργησε ατυχώς. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδαμε. Προστατευόμενοι μηχανισμών, περσόνες και απίστευτοι τύποι αναδείχθηκαν ευρωβουλευτές. Γιατί οι Σαμαράς -Βενιζέλος δεν είχαν το σθένος να επιλέξουν ποιους θα στείλουν από τα κόμματα τους και να πάρουν τη ευθύνη.Σήμερα η χώρα υφίσταται τις συνέπειες: έχει τη χειρότερη ευρωκοινοβουλευτική ομάδα από συμμετοχή της στην κοινοτική Ευρώπη. Και τα κόμματα ενώ οι απερχόμενες κομματικές ομάδες τους απέτυχαν, κοσμούν πάλι τα ψηφοδέλτιά τους.

***Το ξέρουν όσοι παρακολουθούν από παλιά τις πολιτικές εξελίξεις: με τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων από το 1974 πολιτεύτηκαν και πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι με διαθέσεις προσφοράς. Ο «σοφός λαός» τους άφησε εκτός Βουλής. Ειδικά μετά το 1989 δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα σούργελα, τις εφήμερες ντίβες και τους προστατευόμενος από τα αφεντικά της τηλεόρασης.Οι καλοί και οι άξιοι κατά κανόνα δεν πείθουν τους ψηφοφόρους. Ακόμη και αν εκλεγούν και αποδείξουν την αξία τους τους περιμένουν τη γωνία. Παράδειγμα η καταψήφιση του ευπατρίδη Ανάσταση Πεπονή το 2000.

***Οικογενειακή ευθύνη δεν υπάρχει, υπάρχει, όμως, γονεϊκή ευθύνη, που όταν ο υιός υποστηρίζει ανοιχτά τον κατά συρροή δολοφόνο, ακροαριστερό τρομοκράτη, βαρύνει (και) τον πατέρα. Κάτι έκανες λάθος, πολύ λάθος -και καμία πολιτική ορθότητα δεν το αναιρεί αυτό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
ΜΗΝΥΜΑ: Αλλο πράμα η επταήμερη λειτουργία ενός εργοστασίου σε οκτάωρες βάρδιες όταν κρίνεται ασύμφορη η διακοπή γραμμών παραγωγής του -κάτι εξαιρετικά σύνηθες- με αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης για τους εργαζόμενους τις Κυριακές, ημερομίσθιο Σαββάτου προσαυξημένο κατά 30%, νυχτερινά, λειτουργία με μπαλαντέρ κλπ κι άλλο η επταήμερη συνεχής εργασία για έναν εργαζόμενο & άγνωστου ωραρίου. Γιατί μίλησε για επταήμερη εργασία & ΟΧΙ για επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων. Η πατάτα του Κυργιάκου που δεν έχει ιδέα από βασικά εργασιακά, την οποία προσπαθούν τώρα να καλύψουν με τεχνητή ομίχλη μπερδεύοντας τα πράματα και βάζοντας στο στόχαστρο την Αχτσιόγλου με την Παπαστράτος, είναι προφανής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ:Σήμερα, όσοι είχαμε την …τύχη να παρακολουθήσουμε την πρωινή εκπομπή του Σκάι, λάβαμε την ευλογία του ευσεβούς Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, ο οποίος με την ευκαιρία της τηλεοπτικής παρουσίας του, ανέλυσε τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ανέλυσε το ελληνοτουρκικό πρόβλημα και υπέδειξε τις ενέργειες προς τις οποίες θα πρέπει να προβεί η Ελλάδα και παράλληλα ανέπτυξε -για μία ακόμη φορά- τις θέσεις του στο “μακεδονικό” και αναφέρθηκε και στο πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές, απέναντι σε όσους “παρέδωσαν” το όνομα τη γλώσσα κλπ κλπ στους σλάβους. 
.

****Το μεγάλο επίτευγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή (του Μεγάλου), μετά τη μεταπολίτευση, ήταν ο περιορισμός των στρατιωτικών στους στρατώνες τους και η αποκλειστική ενασχόλησή τους με τα στρατιωτικά τους καθήκοντα. Όταν θα έχει επιτευχθεί και ο περιορισμός των κληρικών στις εκκλησίες τους και η αποκλειστική ενασχόλησή τους με τα θρησκευτικά ποιμαντικά καθήκοντά τους, η Ελλάδα θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό. Και αυτό θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της αλλαγής που όλοι θέλουμε και που έχουμε ανάγκη. Καλή εβδομάδα να έχουμε φίλοι μου!

****Για άλλη μια χρονιά, ο αγαπημένος μας θηλυκός Μαυροπετρίτης ολοκλήρωσε το μεταναστευτικό του ταξίδι και έφτασε στο νησί όπου θα φωλιάσει μετά από μια διαδρομή 28 ημερών από τη Μαδαγασκάρη. ???

MIXANITOUXRONOU.GR
“Η Πλαγάρα έφτασε στα Αντικύθηρα”. Με αυτόν τον ενθουσιώδη τρόπο τα μέλη της ορνιθολογικής εταιρείας ανακοίνωσαν την επιτυχημένη άφιξη ενός αγαπημένου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ:Κάποιος να πει στον Μητσοτάκη ότι, στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του, θα πρέπει να πάψει να μας λέει γιατί δεν είναι καλός ο Τσίπρας και να αρχίσει να μας λέει γιατί είναι καλός αυτός. Είναι κουραστικό να αναφέρει το όνομα “Τσίπρας” σε κάθε φράση του, ενώ δεν διευκρινίζει τί θα κάνει αυτός ή γιατί, αφού τα ήξεραν να τα κάνουν καλά, γιατί δεν τα έκαναν τόσα χρόνια που κυβερνούσαν.Νομίζω ότι το καλύτερο πράγμα που θα είχαν να κάνουν στη ΝΔ, θα ήταν να κρύψουν κάπου τον Κυργιάκο, ώστε να μην ξαναμιλήσει μέχρι τις εκλογές. Είναι απίστευτος! Κάνει συνέντευξη τύπου, σε διακαναλική μετάδοση και βάζει αλλεπάλληλα αυτογκόλ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κ.Τσίπρας λέει ψέματα 7 μέρες την εβδομάδα. Είναι τόσο απελπισμένος ενόψει εκλογών, που καταγγέλλει μία σύμβαση που η κυβέρνησή του ενέκρινε, σε μια επιχείρηση που ο ίδιος επισκέφτηκε. Οι πολίτες τον έχουν καταλάβει και θα του στείλουν στις 26 Μαΐου την απάντηση που του αξίζει.

ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ;; Καμμένος: Δεν θα συμμετάσχουμε ποτέ σε κυβέρνηση με τους αποστάτες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

****
Στέφανος ΚασιμάτηςΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Οπως με τη βία, έτσι και με τα κότερα

Πέρασα τρεις αξέχαστες ημέρες (πού να σας τα λέω…), παρακολουθώντας επί ώρες τη συζήτηση στη Βουλή και για ένα πράγμα μπορώ να είμαι βέβαιος: από όσα ανάποδα του έχουν συμβεί, τίποτε δεν έχει ενοχλήσει περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα όσο οι περίφημες φωτογραφίες του στο κότερο της συνεργάτιδός του κ. Παναγοπούλου. Το έδειχνε το πρόσωπό του στη Βουλή. Από τις ημέρες της ιστορικής kolotoumba του 2015 έχω να τον δω έτσι: σφιγμένος, συνοφρυωμένος, περίεργα πρησμένος στο πρόσωπο, έδινε την εντύπωση ανθρώπου που με το ζόρι είχε καταφέρει εκείνο το πρωί να συρθεί έξω από το κρεβάτι του. Ηταν για λύπηση.

Ευνόητη η αξιοθρήνητη κατάστασή του, διότι η αποκάλυψη που τον έπληξε δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί, ούτε όμως και να δικαιολογηθεί – ιδίως μετά τη σωστική παρέμβαση της κ. Παναγοπούλου. Φυσικά, ο Τσίπρας το ήξερε και, γι’ αυτό, όταν αναγκάστηκε να μιλήσει για το θέμα των διακοπών του, το έκανε με μια αφ’ υψηλού διάθεση, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι επρόκειτο για κάτι ήδη γνωστό. Ηταν εμφανής η προσπάθειά του να μεταθέσει το κέντρο του ενδιαφέροντος από τις διακοπές του στο σκάφος της κ. Παναγοπούλου στην παραβίαση της ιδιωτικότητάς του.

Φυσικό, διότι η αποκάλυψη εξέθεσε τον Τσίπρα πολλαπλώς. Κατ’ αρχάς, τον εκθέτει απέναντι στον κοινωνικό φθόνο, που ο ίδιος καλλιεργεί συστηματικά στον κόσμο εδώ και χρόνια, με τον σκοπό να σχηματίσει μια εκλογική βάση καθυστερημένων και κρατικοδίαιτων (τους «Ινδιάνους» που χρειάζεται ο τσαβισμός). Ο Τσίπρας σκαφάτος δεν χωνεύεται με τίποτα από εκείνο τον κόσμο που είναι πια μαθημένος, έπειτα από τόσες δεκαετίες ΠΑΣΟΚ, να ποθεί τον ψόφο της κατσίκας του γείτονα. Σε αυτούς, εξηγήσεις δεν μπορεί να δώσει. Δεν μπορεί να δώσει, όμως, ούτε στους αριστερούς και στους ιδεολόγους της ομάδας των «53», που ανησυχούν φοβούμενοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πασοκοποιείται. Πώς να τους αντιμετωπίσει, όταν οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν τόσο ενδιαφέρουσες ομοιότητες, ως προς τα γούστα, με τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Τέλος, ας μην υποτιμάμε τον αντίκτυπο της αποκάλυψης στο άμεσο και στενό περιβάλλον του. Στη γυναίκα του δεν θα άρεσε καθόλου η παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους. Θυμίζω τον θόρυβο που είχε προκληθεί το 2015, όταν δημοσιεύθηκε φωτογραφία του γιου τους από εκδήλωση του νηπιαγωγείου της Σχολής Χιλλ. Η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε τότε προκαλέσει έντονο επεισόδιο στο σχολείο και, εξ όσων γνωρίζω, κατάφερε τελικά να επιβάλει το δικό της. Μην αμφιβάλλετε, λοιπόν, ότι, κατά το λεγόμενο, πρέπει να έπεσε παντόφλα, δεδομένου ότι η κ. Μπέτυ έχει τη φήμη δυναμικής προσωπικότητας. Ας μη λησμονούμε, επίσης, πόσο ακραιφνής είναι στις αριστερές θέσεις της: εκείνη είναι που παραπονιέται επειδή «δεν έχουμε την πραγματική εξουσία» (ευτυχώς, θα έλεγα εγώ…), εκείνη είναι που κλαίει κάθε που φτάνει «η 15 του Ιούνη».

Μπορώ να φαντασθώ, επομένως, πόσο θα εθίγη η ίδια από την αποκάλυψη των οικογενειακών διακοπών τους στο σκάφος που τους παραχώρησε μια κυρία εφοπλιστού. Τι να κάνουμε όμως; Αυτά συμβαίνουν, επειδή έτσι είναι το παιχνίδι στη δημοκρατία τη δική μας, όπως θα έλεγε ο Πολάκης. Στη δική τους δημοκρατία, αυτά δεν θα συνέβαιναν ποτέ! Εκεί, ναι, σέβονταν τους ηγέτες. Ο Στάλιν, π.χ., κειτόταν για πολλές ώρες νεκρός, βουτηγμένος μέσα στα ούρα του, επειδή κανείς από τους υπηρέτες του δεν τολμούσε να ανοίξει την πόρτα, εφόσον δεν είχε πάρει καταφατική απάντηση από τον ίδιο. Τέτοιος σεβασμός στην ιδιωτικότητα του ηγέτη…

Ο Τσίπρας στη Βουλή είχε πλήρη επίγνωση της ζημίας που του έκανε η αποκάλυψη. Αυτό ήταν η αιτία του θυμού που τον κατέκλυζε και ο οποίος τελικά ξέσπασε εναντίον του Μητσοτάκη. Είδα τρεις φορές τις επίμαχες ομιλίες, τις δευτερολογίες, που τόσο σκανδάλισαν, ώστε να μην έχω αμφιβολία. (Σας συνιστώ να τις δείτε για να κρίνετε. Υπάρχουν στο YouTube και διαρκούν λίγο περισσότερο από 15 λεπτά και οι δύο μαζί.) Προσωπικώς, δεν έχω δει ποτέ χυδαιότερο τον Τσίπρα έναντι του Μητσοτάκη και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να σόκαρε και ορισμένους από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι εκείνη την ώρα όσοι έχουν κάποια αξιοπρέπεια στον ΣΥΡΙΖΑ έβλεπαν τον αρχηγό τους να ταυτίζεται με τον Πολάκη, και μάλιστα με τον πιο αδιάψευστο τρόπο: μέσω της απερίγραπτης χυδαιότητας με την οποία μιλούσε στον Μητσοτάκη. Οπωσδήποτε το αισθάνθηκαν, ανεξαρτήτως της θετικής ψήφου τους.

Οσο για τη δευτερολογία του Κυριάκου, ειλικρινά προσπαθώ να βρω τι το μεμπτό υπήρχε. Ισως μόνο ότι απέδωσε στην οικογένεια του Τσίπρα την ιδιοκτησία της εταιρείας «Σκαπανέας». Πέραν αυτού, όλα τα υπόλοιπα ήσαν σωστά και στο αρμόζον ύφος. Αριστα έκανε ο Μητσοτάκης και αντιμετώπισε τον Τσίπρα στο ίδιο επίπεδο, διότι, στο κάτω κάτω, η ουσία της τριήμερης συζήτησης αφορούσε τα διπλά μέτρα και σταθμά που προσπαθεί να επιβάλει προς όφελός της η Αριστερά. Ας αρχίσει να μαθαίνει ότι όπως δεν μπορεί μόνο εκείνη να δέρνει, έτσι δεν μπορεί μόνο εκείνη να κάνει ανενόχλητη διακοπές με κότερα εφοπλιστών. Έντυπη ΚΑΘΗ

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, λουλούδι και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: φωτιά και εσωτερικός χώρος
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, λουλούδι