Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου η έλευση του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Στις 6 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη που θα μεταφέρει το Άγιο Φως από τον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής 22 Απριλίου, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός που θα λάβει χώρα το Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Ο υφυπουργός θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’ και θα έχει συνάντηση μαζί του. Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” αναμένεται να γίνει περί τις 6 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και, εν συνεχεία, προγραμματίζεται, η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια».

Ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε: «Θα έχω την τιμή να παραστώ στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός και να το μεταφέρω στην πατρίδα μαζί με το αναστάσιμο μήνυμα. Ειδικά αυτές τις μέρες, λόγω και της κατάστασης στην μαρτυρική Ουκρανία όπου ζει ένα ιστορικό κομμάτι του Ελληνισμού, το μήνυμα για τη σημασία της ζωής και της ειρήνης παραμένει εξόχως επίκαιρο». Στην αποστολή εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών θα μετέχουν -μεταξύ άλλων- ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και Ιωάννης Σαρακιώτης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κ.ά.

Η μεταφορά της αποστολής προς και από το Ισραήλ θα γίνει με ειδική πτήση της Aegean Airlines χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. ενώ η διανομή του Αγίου Φωτός στην ελληνική επικράτεια θα γίνει με πτήσεις της Aegean και της Sky express.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποδοχή του Αγίου Φωτός θα γίνει με τις πρέπουσες τιμές και η διαδικασία θα προσομοιάζει αρκετά με τις τελετές προ πανδημίας. Θα υπάρξει τιμητικό άγημα του Στρατού και κόκκινο χαλί, ενώ η αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου που θα το υποδεχθεί θα αποτελείται από τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο και τον επίσκοπο Ρωγών Φιλόθεο.

Η μόνη ουσιαστική διαφορά είναι πως η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για το Τελ Αβίβ και από εκεί για την Ιερουσαλήμ τη Μεγάλη Παρασκευή και όχι το Μεγάλο Σάββατο ως είθισται. Η διαφοροποίηση οφείλεται στα υγειονομικά μέτρα του Ισραήλ που υποχρεώνουν τα μέλη τη ελληνικής αποστολής να υποβληθούν σε PCR test κατά την άφιξή τους και να παραμείνουν σε ξενοδοχείο καραντίνας για επτά ώρες. Συνυπολογίζοντας τις ώρες πτήσεις κρίθηκε αναγκαία η αναχώρηση από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.