Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Το απόγευμα αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς αυτήν την ώρα εξετάζονται τα δεδομένα στην εξ αποστάσεως σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε και λήγουν τυπικά τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδεομένα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν σε πρώτη φάση θα ανοίξουν μόνο τα δημοτικά ή και τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ ούτε η ημερομηνία έχει ακόμη καθοριστεί.

Νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας τόνισε ότι τα δημοτικά σχολεία είναι πολύ πιο ασφαλή, ωστόσο το πότε θα ανοίξουν θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης στη σημερινή σύσκεψη. Παράλληλα, ο κ. Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη επιδημιολογική έκρηξη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση θα αποφασίσει το άνοιγμα των σχολείων στις 8 ή τις 11 Ιανουαρίου, εφόσον, βέβαια, πάρει το πράσινο φως από τους ειδικούς. Πάντως, υπάρχουν ορισμένοι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η επιστροφή των μαθητών πρέπει να γίνει μία εβδομάδα αργότερα.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά σε κάθε περίπτωση η εισήγηση των επιστημόνων θα είναι καθοριστική.