Το άλμα στο κενό της Αθήνας και της Λευκωσίας: Παίζουν στο γήπεδο του Ερντογάν και θα χάσουν…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Βρισκόμαστε ενώπιον μίας σχιζοφρενικής κατάστασης. Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συζητούσε με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών τις τελευταίες λεπτομέρειες, τους όρους και τους κανόνες της αυριανής τριμερούς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την ίδια στιγμή, ένα εκ των αφεντικών του στην Άγκυρα, τον ακύρωνε.

Και ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναρωτηθεί:

Γιατί ο κ. Νίκος Αναστασιάδης οδηγείται υπό πίεση -για να μην πω και υπό εκβιασμό- σε μία συνάντηση με τον Ακιντζί, στον οποίο δεν δίνει την παραμικρή σημασία η κατοχική δύναμη, η οποία και θα λάβει την τελική απόφαση για τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διότι η λύση την οποία συζητά ο Κύπριος πρόεδρος είναι ακριβώς αυτή: να επιτευχθεί ο στόχος της εισβολής και η Τουρκία να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο νησί.

Στο περιθώριο ενός εξαιρετικού συνεδρίου του Delphi Forum και της εφημερίδας Καθημερινή με τη συνεργασία του HALC, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολλές απόψεις στο πλαίσιο της αποδοχής της ανωνυμίας των συνομιλητών μας. Και μας έκανε εξαιρετική εντύπωση ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, που έχουν και καίριες θέσεις αντιλαμβάνονται επιτέλους ότι η λύση που επιδιώκει η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με όσα μας λένε κατά καιρούς τα επίσημα χείλη.

  • Η Άγκυρα γνωρίζει ότι αν η λύση είναι καθαρή και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας, η επιρροή της και στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή θα μειωθεί δραματικά και σταδιακά θα εξαφανιστεί.
  • Από την άλλη πλευρά, αν η διευθέτηση είναι στα μέτρα της, η Τουρκία θα ελέγχει απόλυτα το νησί, αλλά και η βαρύτητα της στην περιοχή θα είναι μεγαλύτερη και από αυτού του Ισραήλ, το οποίο θα μπορεί και να το μπλοκάρει στον αέρα, μη επιτρέποντας τη χρήση του εναέριου χώρου της Κύπρου στο Εβραϊκό Κράτος.

Η ουσία της επιμονής της Τουρκίας σε λύση που θα είναι απόλυτα στα μέτρα της βρίσκεται στην παραπάνω παράγραφο. Ότι πρέπει να ασκεί έλεγχο και να έχει τον πρώτο στρατηγικό ρόλο.

Εάν το πετύχει, θα βοηθήσει και στην αναβάθμιση του ρόλου της Ρωσίας, με την οποία υπέγραψε στρατηγική συμμαχία, και οι Αμερικανοί -οι οποίοι επέστρεψαν στη Μεσόγειο- θα βρεθούν ενώπιον πολύ δυσάρεστης κατάστασης. Όπως και το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος.

Κατά τις πολύ επιτυχημένες επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ουάσιγκτον, τονίστηκε επανειλημμένα από τα πιο επίσημα χείλη, ότι η Αμερική επέστρεψε στην περιοχή μας για να μείνει. Διέψευσαν όλοι οι συνομιλητές του ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Μεσόγειο. Ένας εκ των συνομιλητών του, είπε ότι οι φήμες για την αποχώρηση είναι προϊόν «ρωσικής προπαγάνδας».

Με βάση όλα αυτά που ακούμε και ξανακούμε στην Ουάσιγκτον, αναρωτηθήκαμε στο περιθώριο αυτού του συνεδρίου -που εύχομαι και πρέπει να γίνει θεσμός- πως είναι δυνατόν η Αμερική να προωθεί μία λύση, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι άλλαξε η πολιτική των ΗΠΑ. Όχι. Όλες οι επίσημες ανακοινώσεις αναφέρονται σε αυτή τη λύση, που είναι φιλοτουρκική και ρατσιστική. Άλλωστε, γιατί να αλλάξει θέση η Ουάσιγκτον όταν η Λευκωσία και η Αθήνα υποστηρίζουν την ίδια λύση. Τη λύση που συμφέρει στη κατοχική δύναμη.

Όμως, αν οι Αμερικανοί αποφασίσουν να σκέφτονται μόνο στρατηγικά για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, πρέπει να αλλάξουν θέση. Διότι αν χαθεί το νησί στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, η οποία συνεργάζεται με τη Ρωσία, η Αμερική και το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι στρατηγικά. Είναι σαν να βάζουν τα χέρια τους και να βγάζουν τα μάτια τους, για να το θέσουμε πιο λαϊκά.

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Τι είπε ο κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έπαιρνε χρήματα από τους Ουκρανούς για να υποστηρίζει τις θέσεις τους;

Αντιγράφω από το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ) για να μην πουν οι ψεκασμένοι της «όποιας λύσης» ότι τα βγάζω από το μυαλό μου. Μίλησε, λοιπόν, στην επιτροπή προϋπολογισμού της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και λίγο-πολύ μας ανακοίνωσε ότι η κατοχική δύναμη δεν σκέφτεται να καθίσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι υπό τους υφιστάμενους όρους. «Θέλω να δηλώσω», τόνισε, «ότι στο θέμα της εθνικής υπόθεσης της Κύπρου δεν θα καθίσουμε ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων.

Θέτουμε υπόψιν των συνομιλητών μας ότι αν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία πρέπει προηγουμένως να αρθούν όλες οι ασάφειες σχετικά με την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών». Τορπίλισε κανονικά και με θράσος την προσπάθεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την τριμερή.

Και αναρωτιέται ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος: Τι στο καλό συζητά ο κατοχικός ηγέτης με τους ανθρώπους του κ. Γκουτέρες; Συζητά κάτι διαφορετικό από τα «θέλω» της Τουρκίας; Και ας δεχθώ ότι η απάντηση είναι θετική. Πως μπορεί να επιβάλει τη διαφορετική του γνώμη στον κ. Τσαβούσογλου και στα υπόλοιπα αφεντικά του στην Άγκυρα;

Είναι φανερό ότι ο Μουσταφά Ακιντζί παίζει το ίδιο παιγνίδι με την Τουρκία, απλά χρησιμοποιεί διαφορετικές λέξεις. Το ζητούμενο εδώ είναι η υλοποίηση του σχεδίου της Τουρκίας. Και ο εγκλωβισμός του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος έχει δείξει τάσεις υπό πίεση να υποχωρεί.

Αλλά τι άλλο μπορεί να παραχωρήσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Και αυτός και οι προηγούμενοι τα χάρισαν όλα…

Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναλυθεί ο ρόλος της Ελλάδας. Το φοβικό σύνδρομο των προηγούμενων κυβερνήσεων κυριαρχεί και στην παρούσα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφήνει τον πρώτο ρόλο στον κ. Αναστασιάδη και στο τέλος θα τρέχει και δεν θα προλαβαίνει. Υπό την έννοια ότι θα βρεθεί στη δύσκολη θέση ή να διαφωνήσει ή -το πιθανότερο- να συμφωνήσει με την παράδοση της Κύπρου στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει προτεραιότητα της κυβέρνησής του την οικονομία και το μεταναστευτικό. Συμφωνούμε απόλυτα. Πρέπει να ασχοληθεί για τώρα ΜΟΝΟ με αυτά τα θέματα. Και να «παγώσουν» όλες οι διαδικασίες για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Πρέπει να ισχυροποιήσει την οικονομία και πρέπει να βρει λύσεις για να αντιμετωπίσει το ύπουλο παιγνίδι της Τουρκίας, που θα συνεχίσει να στέλνει άμοιρους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

Στόχος του Ερντογάν είναι η δημιουργία μίας εκρηκτικής κατάστασης, που θα δημιουργήσει και πρόβλημα ασφάλειας σε όλη τη χώρα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ήδη στα όρια τους και γι’ αυτό δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση. Με την Τουρκία πρέπει να τα έχουν που τους χρησιμοποιεί.

  • Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρέπει να μιλήσει στα ίσια με τον κ. Αναστασιάδη και να του ανακοινώσει ότι οι ακροβασίες του με τον Ακιντζί και τον Γκουτέρες μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα.
  • Όταν η οικονομία μίας χώρας είναι ταλαιπωρημένοι στον ανώτατο βαθμό, δεν πρέπει να επιχειρούν οι ηγέτες της να λύσουν εθνικά προβλήματα.
  • Τα αφήνουν για μετά… Διαφορετικά, το άλμα στο κενό, θα το πληρώσουν βαρύτατα η Ελλάδα και η Κύπρος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επαναλαμβάνω το ερώτημα της περασμένης Κυριακής:

Ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις για το κτίριο του Γενικού Προξενείου και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ, που το έκλεισε η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Νέας Υόρκης. Γιατί πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώνει 45 χιλιάδες το μήνα ενοίκιο, στο γάμο του Καραγκιόζη;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το ΑΚΕΛ διαρρυγνύει τα ιμάτια του για τους κατασκόπους, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα στην Κύπρο. Μα ο γενικός γραμματέας του δεν έχει περάσει ποτέ από το παλαιό Χίλτον; Το κόμμα του δεν έδωσε στέγη στους Σοβιετικούς πράκτορες;

Ρωτάω τώρα εγώ… Αλλά απάντηση δεν περιμένω…

Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Πηγή: Το άλμα στο κενό της Αθήνας και της Λευκωσίας: Παίζουν στο γήπεδο του Ερντογάν και θα χάσουν… https://hellasjournal.com/2019/11/to-alma-sto-keno-tis-athinas-kai-tis-leykosias-paizoyn-sto-gipedo-toy-erntogan-kai-tha-chasoyn/