Το Αλληλούια της Λαγκάρντ- Ποιοι θα διαχειριστούν τα «κόκκινα»της Alpha- Τι ξαγρυπνά τον Χατζηδάκη;

Το Αλληλούια της Λαγκάρντ…

ΒΗΜΑτοδότης

Καθόλου εύκολη δεν ήταν η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως με πληροφορούν οι πηγές μου στη Φρανκφούρτη, λόγω της βαριάς ατζέντας της συνάντησης που αφορούσε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: Το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, για το οποίο έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από την ΕΚΤ, η πράσινη ανάπτυξη, η άρση των περιορισμών που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στην έκθεση τους σε ελληνικά ομόλογα.

Για το μεγάλο στοίχημα, τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, για τα οποία η κυρία Λαγκάρντ είχε δηλώσει προτού αναλάβει το καινούριο της πόστο ότι τα θεωρεί «υπερβολικά» και ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να ξεκινήσει η συζήτηση το πρώτο εξάμηνο του 2020, η ενημέρωση ήταν φειδωλή.

Άλλες πηγές μου πάντως, λένε ότι όλα τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς βρήκαν ευήκοα ώτα και θα πάρουν τον δρόμο προς σταδιακή διευθέτηση τον επόμενο χρόνο. Όπως μου μεταφέρουν χαρακτηριστικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός «έκλεψε τις καρδιές και το μυαλό» των παρισταμένων.

Μάλιστα, στα αυτιά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό στην ΕΚΤ, ηχεί ακόμα το «Αλληλούια!» με το οποίο έκλεισε τη συνάντηση η κυρία Λαγκάρντ. Αυτό σε αντιδιαστολή με το καλοκαίρι του 2015 και την περίφημη φράση που αποδίδεται στην ίδια, ότι οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόβλημα θα πρέπει να συνεχιστούν με τους ενήλικες στο δωμάτιο, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε εξαντλήσει και τα τελευταία όρια αντοχής των ομολόγων του στο Eurogroup…

Ποιοι θα διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια της Alpha Bank

Μετά τη Εurobank, και η Alpha Bank (φωτογραφία) υιοθετεί τη δημιουργία οχήματος διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Στη CEPAL, στην εταιρεία που θα αναλάβει το δύσκολο έργο, θα απορροφηθούν 800 υπάλληλοι της τράπεζας που ήδη χειρίζονται αντίστοιχα θέματα και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση μετασχηματισμού της, καθώς η μείωση των ληξιπρόθεσμων δανείων αποτελεί τον πρώτο στόχο της νέας διοίκησης του Βασίλη Ψάλτη.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος θεωρεί κρίσιμο το έργο της νέας θυγατρικής και γι’ αυτό θα τοποθετήσει επικεφαλής σημαίνοντα στελέχη της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, εκτελεστικός πρόεδρος της θυγατρικής που θα διαχειριστεί τα «κόκκινα» δάνεια της Alpha θα είναι ο Αρτέμης Θεοδωρίδης και διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο Θοδωρής Αθανασόπουλος, από τους πλέον φερέλπιδες της νέας γενιάς τραπεζικών στελεχών.

***

Τι ξαγρυπνά τον Χατζηδάκη;

Ρωτήθηκε πρόσφατα από ομάδα επιχειρηματιών ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τι τον στοιχειώνει τα βράδια. Τι, δηλαδή, του χαλάει τον ύπνο. Χωρίς να πολυσκεφτεί ο υπουργός απάντησε ότι μέχρι πρότινος αγωνιούσε για την τύχη της ΔΕΗ, για τις δυσκολίες εξυγίανσης της επιχείρησης και τα πολυσύνθετα προβλήματα που βάρυναν τη διαχείρισή της. Τώρα, σύμφωνα με τις απαντήσεις του, νιώθει σίγουρος ότι η ΔΕΗ πήρε έναν δρόμο και πλέον ευελπιστεί ότι σύντομα θα επιστρέψει στην κερδοφορία.

***

Οπότε, επέμειναν οι συνομιλητές του να ρωτούν, αν δεν είναι η ΔΕΗ, ποιο είναι το επόμενο πρόβλημα που τον ξαγρυπνά; Και εκείνος πάλι χωρίς δισταγμό απάντησε: «Τα σκουπίδια». Για να εξηγήσει αμέσως μετά ότι η διαχείριση των σκουπιδιών έχει φθάσει σε οριακό σημείο, ότι η χώρα έχει καθυστερήσει να υποβάλει τα σχέδια και προγράμματα και πως υπάρχει κίνδυνος να χαθούν άπειροι κοινοτικοί πόροι καθώς οι προβλέψεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ εξαντλούνται το 2021. Γι’ αυτό και αγωνιά, όπως λέει, πασχίζοντας να οργανώσει τις υπηρεσίες και τις περιφέρειες στην έγκαιρη υποβολή σχεδίων ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση των λιμναζόντων κοινοτικών πόρων.

***