Το ακριβό deal ΕΤΕ – Epsilon Net και η μετοχική εμπλοκή που γεννά ερωτηματικά

6867

Με ενδιαφέρον περίμενε η αγορά τις ανακοινώσεις για το deal Epsilon Net – Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες έγιναν τελικά σήμερα με την Εθνική να αγοράζει το 7,5% της εταιρείας από τον βασικό μέτοχο κ. Ιωάννη Μίχο σε τιμή €7.4 ανά μετοχή με την τιμή να κλείνει στο ΧΑ σήμερα στα €6.10 σημειώνοντας άνοδο κατά 2% και την Εθνική να πληρώνει ένα premium 21% συγκριτικά με το κλείσιμο στις 16/11/2022

Η EpsilonNet αποτιμάται στο ταμπλό του ΧΑ στα 321 εκατ, ενώ με την τιμή αγοράς από την ΕΤΕ η αποτίμηση αυτή ανέρχεται στα 400 εκατ και η αξία του προς μεταβίβαση ποσού (7.5%) στα €30εκατ.

Η μετοχή της EpsilonNet έχει τα τελευταία 2 χρόνια μια αλματώδη άνοδο στην τιμή της, και είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή της μετοχής πριν ακριβώς 2 χρόνια ήταν στα €0.75 (αναπροσαρμοσμένη για split1ν προς 4π που έγινε στις 23/11/21) και τώρα διαπραγματεύεται στο 8πλάσιο, ενώ η εξαγορά του 7.5% γίνεται σχεδόν 10 φορές παραπάνω από την τιμή του Νοεμβρίου το 2020.

Θα μπορούσαμε να πούμε κοιτάζοντας τα θεμελιώδη μεγέθη της εταιρείας πως αυτές οι αποτιμήσεις δεν θεωρούνται «φτηνές» το αντίθετο μάλιστα. Με τα ανακοινωμένα EBITDA του H1 ’22 στα €10.7 το EV/EBITDAτης EPSILON NET σε ετησιοποιημένη βάση για το ’22 ανέρχεται σχεδόν στις 20x με βάση την αποτίμηση που πλήρωσε η Εθνική, όταν ο μ.ό. του ανταγωνισμού ανέρχεται κοντά στο 10x. Είναι χαρακτηριστικό πως η Byte εξαγοράστηκε από την Inteal αυτό το καλοκαίρι για περίπου 7.5x EV/EBITDA με βάση τα αποτελέσματα του ’21.

Πίσω από την ανάλυση, ανακύπτει ένα κρίσιμο ερώτημα: Γιατί χρειάζεται η μετοχική συμμετοχή – και μάλιστα σε τόσο υψηλή αποτίμηση – ώστε να προχωρήσει μία εμπορική σχέση; Δεν αρκούσε ένα συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας;

Για να θυμούνται και οι νεότεροι, αντίστοιχη κίνηση είχε κάνει η Εθνική και κατά το παρελθόν, επιλέγοντας τη μετοχική εμπλοκή με την εξαγορά της Π&Κ. Και τότε, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Ποιός τελικά ωφελείται? Οποιος πουλάει, μας διδάσκει η ιστορία.