Το αεικίνητο διαστελλόμενο Σύμπαν +ΒΙΝΤΕΟ – Αλήθεια! Πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν;

Το αεικίνητο διαστελλόμενο Σύμπαν [ΒΙΝΤΕΟ]

  • από τον Κων/νο Αθ. Οικονόμου δάσκαλο,συγγραφέα

Αλήθεια! Πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν; ένα παράδειγμα από την καθημερινότητα, που ακολουθεί, μάλλον δεν μπορεί να μας διαφωτίσει. Ας το δούμε όμως: ένα από τα ταχύτερα αεριωθούμενα πολεμικά αεροπλάνα μπορεί να καλύψει σε ένα μόνο δευτερόλεπτο απόσταση μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο! Κι όμως ακόμη και μ΄αυτή την ταχύτητα θα χρειαζόταν 1.000.000 χρόνια (!) για να φτάσει απλώς στοκ κοντινότερο αστέρα [τον Εγγύτατο Κενταύρου]. Ένα ακόμη παράδειγμα για την απεραντοσύνη του Σύμπαντος: Αν ολόκληρη η Γη μας ήταν το Σύμπαν, τότε το ηλιακό μας σύστημα θα ήταν μια νιφάδα δημητριακών στο μπολ που παίρνουμε το πρωινό μας!

Κάτι ακόμη: όλοι έχουμε προσέξει το ”χιόνι στην τηλεόρασή μας, τουλάχιστον στις παλαιότερες με το αναλογικό σήμα. Αυτό το χιόνι μας λένε οι επιστήμονες είναι ο ”αχός” της πρώτης στιγμής της δημιουργίας [του μπιγκ μπαγκ] πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια έτη! Φανταστικό;

  • Κι όμως, σήμερα οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους πολλά εργαλεία που τους βοηθούν στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν όλο και περισσότερα μυστικά του Σύμπαντος.

Στη σειρά των παρουσιάσεων μας που ξεκινάμε και που έχει τον τίτλο ”Το αεικίνητο διαστελλόμενο Σύμπαν”, θα ρίξουμε μια ματιά στο τι περιλαμβάνει ο χώρος που αποκαλούμε Σύμπαν, πώς ξεκίνησε η δημιουργία του, την εξέλιξή του, τη διαστολή του που ακόμη συνεχίζεται και το πιθανό του … θάνατο.

  • Σήμερα, στο βίντεο που ακολουθεί, κάνουμε την εισαγωγή στο θέμα μας, που συνοψίζεται στην παρουσίαση των βασικών ουρανίων σωμάτων [αστέρες, πλανήτες, νεφελώματα, γαλαξίες, σμήνη και υπερσμήνη]. Καλή θέαση!

Konstantinosa.oikonomou@gmail.com

το βιντεο: 

https://www.youtube.com/watch?v=tUQlSr-bKTk

λεζάντες: 1. ο κοντινότερος σε μας γαλαξίας: Η Ανδρομέδα

2. ένας ελλειπτικός γαλαξίας

3. μια εικόνα του Σύμπαντος

4. Ένα νεφέλωμα [”μαιευτήριο” αστέρων!]