To 2022 θα είναι η χρονιά του μεγάλου comeback των τραπεζικών μετοχών

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο απογοήτευσε και δεν έδωσε έως τώρα τα κέρδη που ανέμενε η αγορά, και κυρίως το ισχυρό ράλι προς το τέλος του έτους και τις 1.000 μονάδες, ωστόσο οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για το 2022 και “μεταφέρουν” έτσι τις πολύ θετικές τους εκτιμήσεις για το νέο έτος.

  • Σημαντική “πηγή” αυτής τα αισιοδοξίας είναι οι ισχυρές αποδόσεις που αναμένεται να προσφέρει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αν και έχει ανακάμψει σημαντικά, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει κέρδη της τάξης του 140% από τα ιστορικά χαμηλά των 236 μονάδων που σημείωσε στα τέλη Οκτωβρίου του 2020, δεν έχει ακόμη φέρει τις αποτιμήσεις που “δικαιούνται” οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, μετά την εντυπωσιακή πρόοδο που έχουν σημειώσει στα στρατηγικά τους σχέδια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το χάσμα που παρουσιάζουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές θα κλείσει το επόμενο διάστημα, καθώς το 2022 θα αποτελέσει το έτος που οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν αλλάξει πλέον σελίδα και θα “κοιτούν” την ομαλοποίηση, με την εστίαση να στρέφεται πλέον μακριά από τα NPEs και προς την ενίσχυση και εδραίωση της κερδοφορίας, καθώς και την αύξηση των δανείων, βλέποντας παράλληλα αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και μπαίνοντας στο ραντάρ όλο και περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυτών.

  • Δεν είναι τυχαίο ότι τον μήνα Δεκέμβριο έχει υπάρξει ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων για τον κλάδο από μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού αλλά και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίοι διαμηνύουν ουσιαστικά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν ένα από τα μεγάλα επενδυτικά “στοιχήματα” του 2022, τοποθετώντας τις τιμές-στόχους ακόμη και σε διπλάσια επίπεδα από τις τρέχουσες τιμές των μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α.

“Αδικημένες οι αποτιμήσεις τους”

Όπως αναφέρει σε πρόσφατο report της η Wood, η μέση τράπεζα στην περιφέρεια διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς λογιστικής αξίας P/TBV περίπου 0,6x το 2021 σε εύρος ROTE 6%-7%. Αυτό συνεπάγεται ένα μέσο P/E της τάξης του 9-10x. Στην Ελλάδα, μόνο η Eurobank διαπραγματεύεται σε ανάλογα επίπεδα με τις τράπεζες της περιφέρειας, με P/TBV (0,59x το 2021), ωστόσο, λόγω του ανώτερου ROTE (κοντά στο 8% το 2021 και στο 10% το 2022), ο δείκτης P/E είναι ακόμα με discount 30% στους συνομηλίκους. Η Εθνική, η Alpha και η Πειραιώς διαπραγματεύονται με ακόμη μεγαλύτερο discount (30% σε όρους P/TBV, περίπου 40% σε όρους P/E).

To 2022 θα είναι η χρονιά του μεγάλου comeback των τραπεζικών μετοχών

Συνεπώς, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει η Wood, παραμένουν ελκυστικές, με τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, κάτω από το 0,5x σε όρους εκτιμώμενου P/TBV του 2021E, με τον δείκτη P/E να κινείται στο 6x το 2022 και στο 5x το 2023.

Το ζήτημα της ποιότητας του ενεργητικού για τις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να ανήκει πλέον στο παρελθόν και ο συνολικός δείκτης NPE του κλάδου θα πρέπει να πλησιάσει το 5% έως το 2022, σύμφωνα με τη Wood. “Η ισχυρή όρεξη για τιτλοποιήσεις υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος εκτέλεσης για τις εκκρεμείς συναλλαγές είναι σχετικά χαμηλός και μπορούμε πλέον με ασφάλεια να υποστηρίξουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες μετατρέπονται σε κανονικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ως αποτέλεσμα, η Wood εστιάζει πλέον στην αύξηση των δανείων, τα περιθώρια, τις προμήθειες και τις προβλέψεις, δηλαδή τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν την ικανότητα κερδοφορίας των “καθαρών” πλέον ελληνικών τραπεζών. Ο οίκος πιστεύει ότι η επενδυτική περίπτωση για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι σχετικά απλή, με την ανάκαμψη της κερδοφορίας να είναι ορατή λόγω των αξιοπρεπών περιθωρίων και του χαμηλότερου κόστους κινδύνου.

αλφα

Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, ο οίκος έχει αναβαθμίσει στο 1,30 ευρώ από 1,10 ευρώ πριν την τιμή-στόχο για την Eurobank, στα 4,10 ευρώ από 3,50 ευρώ πριν την τιμή-στόχο για την Εθνική τράπεζα, στο 1,70 ευρώ από 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς τοποθετεί τη τιμή-στόχο στα 2 ευρώ από 1,90 ευρώ πριν.

Ράλι ακόμα και άνω του 100%

Από την πλευρά της η Axia Research επισημαίνει ότι οι μετοχές και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου και τηρεί σύσταση buy, με την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει περιθώριο της τάξης του +112% από τα τρέχοντα επίπεδα (κλείσιμο 14 Δεκεμβρίου) και με βάση την τιμή-στόχο των 6,00 ευρώ (“ανεβασμένη” από τα 4,30 ευρώ πριν), την Alpha Bank να έχει περιθώριο ανόδου της τάξης του 71% με τιμή-στόχο το 1,80 ευρώ από 1,65 ευρώ πριν, την Eurobank με περιθώριο ανόδου 67% και τιμή-στόχο το 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν και την Τράπεζα Πειραιώς με περιθώριο ανόδου 64% με βάση την τιμή-στόχο των 2,15 ευρώ η οποία παραμένει αμετάβλητη.

Και κατά την Axia, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο που κυριαρχήθηκε από την εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών και τις συζητήσεις για τα επίπεδα κεφαλαίου, έχει έρθει πλέον η στιγμή της εστίασης στην επέκταση του καθαρού δανεισμού στον κλάδο.

εθνικη

Όπως αναφέρει, με βάση τα στρατηγικά σχέδια των συστημικών τραπεζών, αναμένεται επέκταση του δανεισμού κατά 6-7 δισ. ευρώ ετησίως, που μεταφράζεται σε 5% σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης το διάστημα 2021-2024. Ωστόσο, η ανάλυσή της δείχνει ότι αυτή η αύξηση του δανεισμού θα μπορούσε εύκολα να διπλασιαστεί, στο 10%, λόγω τριών παραγόντων. Πρώτον, ο δείκτης δανείων/ΑΕΠ αρχίζει να επιστρέφει προς τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Επίσης, σε περιόδους ισχυρών οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, δηλαδή ετήσια αύξηση ΑΕΠ άνω του 5%, όπως αυτές που προβλέπονται για το 2022-2026 χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι ρυθμοί αύξησης των δανείων είναι τουλάχιστον διπλάσιοι σε σχέση με αυτούς του ΑΕΠ. Εάν συνδυαστούν το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης και η ομαλοποίηση του δείκτη δανείων προς ΑΕΠ, η αύξηση του δανεισμού θα μπορούσε να φτάσει το 10% σε μέσο όρο ετησίως. Επίσης, το “κερασάκι στην τούρτα”, όπως τονίζει, θα μπορούσε να αποτελέσει η πιθανότητα επιστροφής στις τράπεζες των “θεραπευμένων” δανείων από τους servicers.

 Στα στοιχήματα του 2022 οι ελληνικές τράπεζες

Ισχυρές προοπτικές και σημαντική επενδυτική ευκαιρία “βλέπουν” οι αναλυτές της Bank of America στις ελληνικές τράπεζες το 2022 καθώς ο κλάδος επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης του κινδύνου στους ισολογισμούς και γυρίζει πλέον σελίδα, χάρη και στο πολύ υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

H BofA τονίζει πως στην Ελλάδα προτιμά τις τράπεζες με βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαίων. Αναμένει ότι ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων του κλάδου θα αυξηθεί το 2022 λόγω της ομαλοποίησης των πιστωτικών ζημιών μετά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αύξησης των νέων δανείων. Ωστόσο, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα παραμείνει κάτω από το κόστος ιδίων κεφαλαίων καθώς η BofA βλέπει πλήρη ομαλοποίηση το 2025.

Συγκεκριμένα, συμβουλεύει τους επενδυτές να προτιμήσουν τις τράπεζες όπου η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού συνδυάζεται με ικανοποιητική θέση ιδίων κεφαλαίων, καθώς αυτό οδηγεί σε ταχύτερη διανομή μερισμάτων, “δείχνοντας” τις Alpha, Εθνική και Eurobank τις οποίες και τοποθετεί στις κορυφαίες της επιλογές για τη νέα χρονιά από την περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, καθώς, όπως τονίζει, οι αποτιμήσεις τους είναι πολύ χαμηλές και δεν δικαιολογούνται από το προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής που προσφέρουν. Έτσι, δίνει διάσταση buy και για τις τρεις, με τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ για την Alpha, το 1,15 ευρώ για την Eurobank και τα 3,30 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

πειρ

Εντυπωσιακό story

Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν το πιο εντυπωσιακό story αύξησης του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoE, σημείωσε η J.P. Morgan η οποία και δηλώνει overweight το 2022 για το σύνολο του κλάδου καθώς “είναι το έτος όπου η αναπροσαρμογή του κόστους των ιδίων κεφαλαίων για τον καθαρισμό και την ανάκαμψη των NPEs των τραπεζών στους ισολογισμούς, αντικαθίσταται από ισχυρούς δείκτες ROE που βασίζονται στις προμήθειες και τα κόστη”. Για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχο το 1,56 ευρώ, για την Eurobank το 1,3 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 4 ευρώ και για την Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι τα 2 ευρώ.

ευρο

Κατά μέσο όρο, η J.P. Morgan βλέπει περιθώρια ανόδου 35% για τις τράπεζες της CEEMEA και πολύ υψηλότερο για τις ελληνικές τράπεζες το οποίο το τοποθετεί στο 44%-52%, και πιστεύει ότι τη δυναμική στο ROE, η αύξηση της λογιστικής αξίας και οι μερισματικές αποδόσεις παραμένουν βασικοί πυλώνες της πιθανής υπεραπόδοσης.

“Αναμένουμε ότι το κτίσιμο των δεικτών ROE θα είναι πιο εντυπωσιακό στην Ελλάδα”, όπως σημείωσε. Ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίζουν πιέσεις από τη μείωση των NPE και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, διατηρεί τη θετική της άποψη ότι η πρόσθετη ώθηση της ανάπτυξης από τις επενδύσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και το κυβερνητικό πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0” θα συμβάλει στην αντιστάθμιση. “Είμαστε επίσης πολύ θετικοί όσον αφορά την αύξηση των προμηθειών και τα κέρδη αποδοτικότητας κόστους. Αυτό, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση του κόστους κινδύνου στις 50-80 μ.β, θα πρέπει να ανεβάσει τα ROTE στο 8%-10% από τα επίπεδα κάτω από το μηδέν τα τελευταία χρόνια”.

Θετική δηλώνει και η Eurobank Equities για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών τόσο σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους όσο και την πορεία των μετοχών τους. Δίνει σύσταση hold για την Alpha Bank με τιμή-στόχο το 1,37 ευρώ, ενώ τηρεί σύσταση buy για τις Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 3,48 ευρώ και το 1,84 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται λίγο πάνω από το 0,4x σε όρους P/TBV για το 2022, με discount της τάξης του 25% ακόμα σε σχέση με τις τράπεζες της περιφέρειας της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές κερδοφορίας, πιστεύει ότι είναι πιθανή κάποια περαιτέρω σύγκλιση των αποτιμήσεων στο μέλλον, ενώ αναμένει πως η αύξηση της λογιστικής αξίας και η μετατόπιση της εστίασης της αγοράς στους δείκτες κερδοφορίας θα οδηγήσουν τις μετοχές τους σε υψηλότερα επίπεδα.

Έρχονται αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης

Στο επόμενο διάστημα, όπως εκτιμά Eurobank Equities, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν πολύ περισσότερο στις προοπτικές κερδοφορίας για το 2022 και μετά, οι οποίες θα είναι ο βασικός μοχλός της απόδοσής τους. Οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων RoTEs μεταξύ του 5% και 10% για το 2022, με το θετικό μακροοικονομικό υπόβαθρο να παρέχει σημαντική στήριξη στις λειτουργικές τους επιδόσεις. Επιπλέον, όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, πιθανές αναβαθμίσεις αξιολόγησης θα μπορούσαν επίσης να προσελκύσουν περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι του κύματος αυτού των εκθέσεων του Δεκεμβρίου προηγήθηκαν και άλλες θετικές συστάσεις από οίκους για τις ελληνικές τράπεζες, με την HSBC, για παράδειγμα, να ανεβάζει στα τέλη Νοεμβρίου τις τιμές-στόχους, τονίζοντας και αυτή ότι οι αποτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση που έχει σημειώσει ο κλάδος και την αύξηση των δανείων που έρχεται χάρη και στο Ταμείο Ανάκαμψης. “Παρά το re-rating που έχουν σημειώσει οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο έτος, εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία P/TBV των ελληνικών τραπεζών το 2022 ο οποίος τοποθετεί στο 0,46x, δεν αντικατοπτρίζει την κερδοφορία και τις προοπτικές διανομής μερισμάτων”, όπως τόνισε. Έτσι, αύξησε την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ πριν, την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 1,95 ευρώ από 1,64 πριν, την τιμή-στόχο για την Eurobank στο 1,30 ευρώ από 1 ευρώ πριν καθώς και για την Εθνική στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ πριν.

Θετικά είναι επίσης τα μηνύματα και των οίκων αξιολόγησης για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, με τις Fitch και Moody’s να προετοιμάζουν το έδαφος για περαιτέρω αναβάθμιση των ratings τους σύντομα.

Όπως σημείωσε σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα η Fitch, τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, υποστηριζόμενα από την υγιή αύξηση των καταθέσεων των πελατών και την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά χρέους. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξήσει την έκδοση χρέους χωρίς εξασφαλίσεις για να ανταποκριθούν στις επερχόμενες απαιτήσεις εξυγίανσης και θα είναι σε θέση να αυξήσουν την εξασφαλισμένη διατραπεζική χρηματοδότηση καθώς λήγει η χρηματοδότηση TLTRO-III, αν και με υψηλότερο κόστος. Σε άλλη έκθεσή του ο οίκος αυτόν τον μήνα είχε επισημάνει πως οι προοπτικές για το 2022 των ελληνικών τραπεζών είναι φανερά βελτιωμένες χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και τη μείωση των NEPs, προβλέποντας μονοψήφιους δείκτες NPE το επόμενο έτος, αλλά και ανάκαμψη της κερδοφορίας. Όπως έχει διαμηνύσει ο οίκος, “είναι πιθανό να δούμε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών εάν επιτευχθούν τα σχέδια μείωσης των NPEs και ενίσχυσης των κεφαλαίων στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022”.

Ανάλογο “σήμα” έχει στείλει και η Moody’s επισημαίνοντας πως η βελτίωση της απόδοσης των δανείων και της φερεγγυότητας των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών έχουν οδηγήσει σε θετικές δράσεις αξιολόγησης, ενώ οι προοπτικές για ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους τους επόμενους μήνες, υποστηρίζοντας περαιτέρω την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Eleftheria Kourtali

Journalist – Kathimerini, Capital. gr, Assistant reporter @ the Financial Times