To πρωινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – 29/8

__________

H EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ή μάλλον η ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ αφού όλοι το ξέρετε:  «Οι Έλληνες προτιμούν να δανείζουν σε επιχειρήσεις παρά στο κράτος» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung που επισημαίνει:

  • «Είναι εξαιρετικά σπάνιο κρατικά ομόλογα (…) να πρέπει να προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερα επιτόκια από τα ομόλογα επιχειρήσεων της ίδιας χώρας».
  • Η εφημερίδα αναφέρει συγκεκριμένα το παράδειγμα του αθηναϊκού ομίλου επιχειρήσεων «Μυτιληναίος» που «προσέφερε για πενταετές ομόλογο 300 εκ. € επιτόκιο 3,1%
  • ενώ ένα μήνα αργότερα το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να προσφέρει επίσης για πενταετές ομόλογο 3 δις € κουπόνι με 4,375%».

Όπως μεταδίδει η DW, η εφημερίδα, επισημαίνει «(…) τα ομόλογα που εκδίδονται απευθείας στην αγορά έχουν εξελιχθεί γρήγορα για τις μεγάλες επιχειρήσεις σε ένα ενδιαφέρον εργαλείο χρηματοδότησης. Διότι οι ελληνικές τράπεζες ασχολούνται περισσότερο με το να επιχειρούν να περιορίσουν τα βουνά των κόκκινων δανείων και την ακριβή χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΚΤ από το να διαθέτουν μεγάλα δάνεια».

ΕΥΡΩ και υψηλά 2,5 ετών: Το ενιαίο νόμισμα κινείται σε υψηλό 2,5 ετών μετά την ομιλία του Draghi στην παγκόσμια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών. Την Δευτέρα το ευρώ σκαρφάλωσε έως τα $1,1974 που αποτελεί το ισχυρότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Η άνοδος του ευρώ έρχεται εν μέσω εντεινόμενων εικασιών ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 7 Σεπτεμβρίου τα σχέδια της για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει. Ο πρόεδρος Draghi είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι η συζήτηση για το μέλλον της πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει το Φθινόπωρο.

ΤΟ “ΘΑΥΜΑ” ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: Η ακτοφυλακή της Λιβύης προχώρησε στην επίσχεση ένος ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου και κρατά τα μέλη του πληρώματός του, στην πλειονότητά τους Φιλιππινέζους ναυτικούς, με την υποψία ότι επιχείρησε να εξαγάγει λαθραία πετρέλαιο από τη χώρα.

  • Οι αρχές της Λιβύης έχουν προχωρήσει και άλλες φορές σε επισχέσεις δεξαμενόπλοιων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου και βενζίνης εκμεταλλευόμενα το χάος που προκλήθηκε στη χώρα μετά την ανατροπή, το 2011, του Μουάμαρ Καντάφι.
  • Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα της Λιβύης, Libya Herald πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο με σημαία Λιβερίας, Levante (χωρητικότητας 19.996-dwt και κατασκευής 2008)  , συμφερόντων της ναυτιλιακής εταιρείας Evalend Shipping της οποίας ηγείται ο εφοπλιστής, Κρίτων Λεντούδης.

ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ οι περισσότεροι νεόπλουτοι εφοπλιστές (και το παίζουν πρώτα τραπέζια πίστα με επίδειξη πλούτου κι όλα τα συμπαρομαρτούντα…), με όλους σχεδόν τους παραδοσιακούς να έχουν βγει από τον χάρτη προδομένοι από την κρίση…

___________

O OΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΥΝΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ – Phoenix Capital: Η συνεχής υποχώρηση του δολαρίου, προπομπός της κατάρρευσης στις αγορές. Σορταρισμένοι και σαλταρισμένοι ταυτόχρονα…

ΣΧΟΛΙΟ (Κατερίνα Πάντα): Και όσοι μου μιλάνε για ξεπούλημα, να πάνε να το κοιτάξουν… Καθ’ ότι δεν κατάλαβαν ακόμη ότι κάθε κρατική επιχείριση ήταν και μιά ευκαιρία κακοδιαχείρισης, αρπαχτής, ρεμούλας και διορισμών από τις πολιτικές μασέλες με το χαμόγελο της Colgate που μας κυβερνούσαν χρεοκοπώντας μας.

  • Είναι απίστευτες οι καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων που λουζόμασταν απο χρεοκοπημένους οργανισμούς συνεχώς.
  • Στη συνέχεια και μετά την εθνική χρεοκοπία, απλά προτίμησαν να σε υπερφορολογούν μαλακ(α)ε ελληνάκο χάριν ψήφων…
  • Παράδειγμα: Εντός του Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης των ελληνικών σιδηροδρόμων (ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Η εταιρεία “κατάφερε” σε μία πενταετία (2007-11) να δημιουργήσει χρέη 800 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο έφτασε το 2009 τα 60.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 5.000 ευρώ το μήνα. Πώς είναι δυνατόν μία εταιρεία με τόσα πολλά χρέη να δίνει τόσο υψηλούς μισθούς;

_____________

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗ: Στη Νάξο συνάντησα ευγενικούς ανθρώπους, εξαιρετικά καλούς στη συμπεριφορά, καθόλου “καβαλημένους” όπως σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, υπέροχο φαγητό, αυθεντικές εικόνες. Παντού όπου κοίταζα, όπου ήμουν, ο στίχος του Ρασούλη ερχόταν στο μυαλό μου διαρκώς: “Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ και ΒΑΘΙΑ σε ευχαριστώ”!!

Παιδιά, να πάτε στη Νάξο! Ωραίο φαγητό, γενναιόδωρες γεύσεις, καταπληκτική «γούνα» (Σκουμπρί καπνιστό), σαλατούρι (παραδοσιακό πιάτο με ψαχνό από σαλάχι ή μπακαλιάρο), υπέροχες πατάτες (μια κατηγορία μόνες τους), υπέροχα κρεατικά, μάζεψα και καταπληκτικά σύκα από τον ορεινό… Απείρανθο!!

Συνάντησα μια ευγένεια και μια καλοσύνη σε μικρά και μεγάλα, κυρίως από την πλευρά των επαγγελματιών. ΠΑΝΤΟΥ μας έκοψαν αποδείξεις. Σε ένα μικρό σούπερ μάρκετ, πήρα μόνο ένα μπουκάλι νερό, πλήρωσα και η κυρία στο ταμείο μου λέει: «Καλή συνέχεια να έχετε»! Στον Απείρανθο, ένας παππούς που κουβάλαγε μισό τενεκέ τυρί στην πλάτη και κάτι άλλα, μας καλησπερίζει και μας λέει αφοπλιστικά: «Καλά να περνάτε, καλή συνέχεια να έχετε»! Κουβέντες, δεδομένες για κάποιους, αλλά για άλλα μέρη όχι…

________

ΣΧΟΛΙΟ: Είναι μερικά portals περιωπής υποτίθεται και σου μοστράρουν τις βεντέτες τους με τις φωτογραφίες τους κι όλα τα σχετικά… Την δουλειά και τους αναγνώστες όμως τους τα προσφέρουν οι μη προβεβλημένοι… Που θέλουν στη καθησιά τους δέκα σαν τις πριμαντόνες τους… Να το προσέξουν αυτό, γιατί δεν το θέλει ο Θεός… Βέβαια, όσοι είναι σχετικοί, απλά “σπάνε πλάκα” με την περιρρέουσα εικονική πραγματικότητα… Και για να ακριβολογώ, θλίβομαι με την αδικία…

____________

Συσσώρευση-Διανομή (Accumulation-Distribution)

@in.gr
Γενικά: Ο δείκτης Συσσώρευσης-Διανομής ( Larry Williams 1972) είναι ένας δείκτης που συνδυάζει αλλαγές στην τιμή της μετοχής και του όγκου συναλλαγών. Αυτός ο δείκτης στηρίζεται στην υπόθεση ότι όσο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών συνοδεύει την κίνηση μιας μετοχής, τόσο πιο σημαντική είναι αυτή η κίνηση (ανοδική ή καθοδική).

Ερμηνεία: Ο δείκτης Συσσώρευσης-Διανομής είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή του πιο δημοφιλή δείκτη που λέγεται Ογκος Ισορροπίας. Και οι δύο αυτοί δείκτες προσπαθουν να επιβεβαιώσουν αλλαγές της τιμής μιας μετοχής συγκρίνοντας τον όγκο συναλλαγών με τον οποίο έγιναν αυτές οι αλλαγές.

  • Οταν ο δείκτης Συσσώρευσης-Διανομής κινείται προς τα πάνω, δείχνει ότι η μτχ συσσωρεύεται (αγοράζεται), καθώς ο περισσότερος όγκος συναλλαγών συνοδεύεται από ανοδική πορεία της…
  • Οταν ο δείκτης κινείται προς τα κάτω, δείχνει ότι η μετοχή διανέμεται (πουλιέται), καθώς ο περισσότερος όγκος συναλλαγών συνοδεύεται από καθοδική πορεία της μετοχής.

Οταν υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στο δείκτη Συσσώρευσης-Διανομής και την τιμή της μετοχής, αυτό μπορεί να προμηνύει άμεση αλλαγή (αντιστροφή). Με τον όρο απόκλιση ενοούμε ότι: ο δείκτης ανεβαίνει και η τιμή της μετοχής πέφτει ή ότι ο δείκτης πέφτει και η μετοχή ανεβαίνει.

Η αντιστροφή που επίκειται μπορεί να σημαίνει ότι αν μεν η μετοχή πέφτει και ο δείκτης ανεβαίνει, η μετοχή θα σταματήσει να πέφτει και θα αρχίσει την πορεία προς τα πάνω, ενώ αν η μετοχή ανεβαίνει και ο δείκτης πέφτει, σύντομα η μετοχή θα πάρει την κατηφόρα.

Στο παραπάνω γράφημα βλέπουμε ένα παράδειγμα απόκλισης. Ενώ η μετοχή στο διάστημα Α-Β ανεβαίνει, ο δείκτης Συσσώρευσης-Διανομής πέφτει. Το σημείο Β είναι σημείο αντιστροφής της πορείας της μετοχής.

………………

YΠΑΡXOYN και χειρότερα!!! Αλλά να θεωρείσαι υπεράνω με αυτό το μέτρο σύγκρισης, άστα να πάνε , φύγανε…

____________

Και η μεγάλη πλάκα είναι ότι σε μερικά έχει δίκηο… Να μην κοροιδευόμαστε και μεταξύ μας δηλαδή…

_______

Απλά, γιατί αυτά είναι που πραγματικά ομορφαίνουν την πλάση όλη…

Φωτογραφία του Βασίλης Παπαθεοδώρου.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ