To πάρτυ της ζωής τους στον ΑΝΤ1, γλίτωσαν τα 75 εκατ. ευρώ- Πανηγυρική ατμόσφαιρα στα Σπάτα

Πανηγυρική ατμόσφαιρα στα Σπάτα μετά την απόφαση του ΣτΕ που γλίτωσε την οικογένεια Κυριακού από τα 75.000.000 εκατ. ευρώ που έπρεπε να πληρώσει για την άδεια του ΑΝΤ1. Σ΄αυτά αν προσθέσετε τα 180.000.000 εκατ. ευρώ που χρωστάει από το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για το ιλιγγιώδες ποσό των 260.000.000 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πάρτυ της ζωής τους εκεί στον ΑΝΤ1 αν σκεφθείτε πως μέσα σε μια νύχτα “έχασαν” 75.000.000 εκατ. ευρώ και μέσα σε λίγες ώρες τα ξαναπήραν πίσω.

Η οικογένεια Κυριακού γλίτωσε 75 ολόκληρα εκατομμύρια-τόσο θα τους κόστιζε η απογοητευτική εμφάνιση των Στρατή Λιαρέλη και Θοδωρή Κυριακού στην διάρκεια των 66 ωρών του διαγωνισμού που διοργάνωσε ο οξυδερκής Λευτέρης Κρέτσος.

Τέλος πάντων, τέλος καλό, όλα καλά μετά και από την απόφαση του ΣτΕ.

Για την Ιστορία αξίξει να ξαναδούμε την κατάθεση του Στρατή Λιαρέλη στην Εξεταστική της Βουλής.

Aποκαλυπτική ήταν η παρουσία του Στρατή Λιαρέλη στην Εξεταστική της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ. Ο Στρατής λοιπόν επιβεβαίωσε ότι ο ΑΝΤ1 έχει κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο 180.000.000 εκατ. ευρώ. Αν σ΄αυτό το ποσό προσθέσεις τα 75.000.000 εκατ. ευρώ που θα πληρώσουν για την άδεια, το άνοιγμα του Ομίλου φθάνει στα 260.000.000 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και το ετήσιο κόστος λειτουργίας του καναλιού (μισθοί κλπ) αναρωτιέται κανείς πόσα κέρδη πρέπει να έχει το κανάλι το χρόνο για να μπορέσει να αποπληρώσει αυτό το ιλιγγιώδες ποσό-τα 260.000.000 εκατ. ευρώ- και σε πόσα χρόνια θα γίνει αυτή η αποπληρωμή.

Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν μπορεί κανείς να μην τους αναγνωρίσει το γεγονός ότι ανέδειξαν μέσα από την Εξεταστική της Βουλής την νοσηρότητα που επικρατεί με τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων. Μάλιστα σε κάποια στιγμή ρωτήθηκε ο Λιαρέλης γιατί ο Ομιλος Αντ1 δεν αποπλήρωσε όλο ή μέρος του δανείου όταν πούλησε αντί 540.000.000 εκατ. ευρώ ένα κανάλι στη Βουλγαρία.

Στην αρχή της κατάθεσής του, ο Στρ. Λιαρέλης ανέφερε ότι σήμερα ο δανεισμός του Ant1 φτάνει τα 161,576 εκατ. ευρώ με τη μορφή κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, συν άλλα 22,566 εκατ. ευρώ σε factoring και έχει εγγυητικές 17,8 εκατ. ευρώ από ξένες τράπεζες. Το υπόλοιπο δανεισμού είναι 180 εκατ. ευρώ που απομένουν να αποπληρωθούν, από τα 195 εκατ. ευρώ συνολικά για τον όμιλο. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο Ant1 έχει κάνει επίσης συμφωνία για balloon δάνειο, καθώς έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες να ξεπληρώσει στην τελευταία από τις 7 δόσεις,το μισό ακριβώς από τα 161 εκατ. δηλαδή 80 εκατ! Ο Στ. Λιαρέλης εντούτοις, υποστήριξε ότι ο όμιλος Ant1 αισθάνεται απολύτως ασφαλής ότι στη λήξη του δανείου θα μπορέσουν να το αποπληρώσουν.

Ο Στρ. Λιαρέλης αμφισβήτησε το πόρισμα της ΤτΕ, σύμφωνα με το οποίο ο ΑΝΤ1 είχε καθαρή αρνητική θέση στο τέλος του 2014, ισχυριζόμενος ότι ήταν θετική από το 2010 έως το 2014. Η θέση του ΑΝΤ1 ήταν αρνητική κατά 24 εκατ. ευρώ το 2010, κατά 23 εκατ. ευρώ το 2011. Ο Στρ. Λιαρέλης παραδέχθηκε ότι μόνο το 2015 ήταν αρνητική για αυτό και πραγματοποιήθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Σπ. Λάππας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι κατά την έναρξη των αρνητικών δεικτών, το 2008, ο ΑΝΤ1 πούλησε τον τηλεοπτικό σταθμό NOVA TELEVISIA στη Βουλγαρία αντί καθαρού τιμήματος 540 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να ζητηθεί από κάποια τράπεζα τμήμα του ποσού αυτού να γίνει ασφαλιστική εγγύηση, στα πλαίσια λογαριασμού cash collateral, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των χρεών του ομίλου. Ενώ, δηλαδή, εισπράχθηκε ένα τεράστιο ποσό, πολλαπλάσιο του χρέους του ΑΝΤ1, δεν δόθηκε ούτε ευρώ για την κάλυψή του δανεισμού! Συγκεκριμένα, δεν αποπληρώνονταν τα δάνεια στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο Στρ. Λιαρέλης να χαρακτηρίζει ασύμφορο το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο για τον Ant1, λόγω του μέσου επιτοκίου του 11%.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι από τα 161 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ο Antenna Tv δεν εισέπραξε τίποτα, καθώς όλα πήγαν σε αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων. «Ούτε ένα ευρώ δεν ήταν νέος δανεισμός», όπως είπε. Ως απόδειξη για την κάλυψη των πιστωτικών κινδύνων, ο Στρ. Λιαρέλλης ανέφερε ότι οι μέτοχοι του Ant1 έχουν βάλει στον όμιλο 138,817 εκατ. ευρώ.

Υποστήριξε ακόμα ότι ο όμιλος, «πέτυχε την συμφωνία του κοινοπρακτικού δανείου τον Μάρτιο του 2015, κάτω από οβιδιακές αλλαγές που υπέστησαν οι Τράπεζες» και όπως είπε, κάθε άλλο παρά προς όφελος του ΑΝΤ1 ήταν και πρόσθεσε ότι θα ήταν καλύτεροι οι όροι της δανειοδότησης αν είχε λήξει δύο χρόνια νωρίτερα η διαπραγμάτευση.

«Το 2015 έγινε αλλαγή όρων του κοινοπρακτικού δανείου και ήταν αποκλειστικά υπέρ των συμφερόντων των Τραπεζών. Οι οικονομικές συνθήκες είχαν αλλάξει στη χώρα και οι εγγυήσεις που δόθηκαν ήταν υψηλότερες», ανέφερε.

Αφού, λοιπόν ο ΑΝΤ1 έλαβε δάνεια εκατομμυρίων μέχρι και το 2010, χωρίς καμία απολύτως ουσιαστική εξασφάλιση και εγγυήσεις (στην καλύτερη περίπτωση έδινε ενέχυρο σε ποσοστό 20 ή 30% επί απαιτήσεών του σε τρίτους), που δεν τακτοποιήθηκαν, αφού πήρε 540 εκατομμύρια ευρώ τίμημα από πώληση της NOVA TELEVISIA με το οποίο δεν κάλυψε κανένα από τα δάνεια, το 2010 εξέδωσε Κοινό Ομολογιακό Δάνειο 162,7 εκ. συν Εγγυητικές Επιστολές των ομολογιούχων τραπεζών 17.328.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 180 εκατ. ευρώ, το οποίο πρέπει να είναι το μεγαλύτερο δάνειο που χορηγείται από το τραπεζικό σύστημα προς επιχειρήσεις. Με την ανοχή των τραπεζών και ενώ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δίνονταν συνεχώς νέα δάνεια, ως ενδιάμεσες συμφωνίες, με αποτέλεσμα η εταιρία να έχει το 2014 αρνητική καθαρή θέση 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή είχαμε διαιώνιση διαπραγματεύσεων πάνω από 4 χρόνια, με τον ΑΝΤ1 να λαμβάνει συνεχώς νέα δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση!

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών σχετικά με την συμμετοχή του Ομίλου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Στρ. Λιαρέλης έκανε λόγο για «ορισμένα ζητήματα που έχει ο νόμος», ωστόσο, όπως είπε, όφειλε και οφείλει να λειτουργήσει η επιχείρηση κάτω από τα συγκεκριμένα δεδομένα, προσθέτοντας πάντως, ότι, αν κάτι αλλάξει ο ΑΝΤ1 θα πάρει πίσω τα λεφτά του. «Ο αδειοδοτικός διαγωνισμός διεξήχθη κάτω από ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Ο ΑΝΤΕΝΑ παρά το ότι θεωρεί ότι ο νόμος αυτός έχει συγκεκριμένα ζητήματα όφειλε να συμμορφωθεί. Αξιολόγησε τα δεδομένα της στιγμής και μιας πορείας του Ομίλου 27 ετών και έκανε την επιλογή να συμμετέχει κάτω από τους κανόνες και τις προδιαγραφές που έθετε ο συγκεκριμένος νόμος. Οφείλαμε και οφείλουμε να λειτουργήσουμε κάτω από το νομοθετικό πλαίσιο. Σε περίπτωση που είτε αυτά τα δεδομένα αλλάξουν, είτε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, είναι αυτονόητο ότι θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.