To Κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου – 24/9

______

 • Όντως σαν την Χαλκιδική δεν έχει – Ιθαγενείς με την βούλα.

“Με μόλις 11 εκατ. ευρώ μεταβιβάστηκαν 317.000 στρέμματα ιδιοκτησίας του Δημοσίου στη Χαλκιδική. Η συμφωνία υπογράφτηκε από την κυβέρνηση Σημίτη στις 12 Δεκεμβρίου 2003, εποχή που η χώρα είχε ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο.

Η προκαταβολή είχε οριστεί σε 944.000 ευρώ, τα οποία δεν πήγαν στα δημόσια ταμεία αλλά διατέθηκαν για εξόφληση υποχρεώσεων της εταιρείας TVX Gold. Η τελευταία είχε αποκτήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από το Δημόσιο το 1995, αλλά αποχώρησε έπειτα από μια οκταετία χωρίς να προχωρήσει την επένδυση, αφήνοντας πίσω της χρέη και απλήρωτους εργαζόμενους.

Με βάση την απλή αριθμητική, το Δημόσιο εισέπραξε για τα χρυσοφόρα κοιτάσματα κάτι λιγότερο από 4 ευρώ το στρέμμα! Η συμφωνία των 363 σελίδων φέρει τις υπογραφές των υφυπουργών Ανάπτυξης Αλέξανδρου Καλαφάτη και Χρήστου Πάχτα, ο οποίος λίγο αργότερα εκλέχθηκε δήμαρχος στην περιοχή των μεταλλείων”.
(Aπό ΕφΣΥΝ)

_______________

Δεν ήταν για διασκέδαση στο καζίνο ο πλωτάρχης Πάνος Καμμένος.

 • ‘Ηταν σε αποστολή για την σωτηρία του έθνους.
Φωτογραφία του Epameinondas Chaldoupis.
__________
ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΟ: Εκ του υπουργικού γραφείου Κουρουμπλή ανακοινώνεται ότι σε δέκα ημέρες θα διενεργηθούν ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΟΙ έλεγχοι σε όλα τα λαθρεμπορικά σαπιοκάραβα.
__________
TOY ΓIANNH ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

Έχουμε ξεκινήσει στην “Καθημερινή” εδω και λίγες εβδομάδες να παρουσιάζουμε δυναμικές εταιρίες που ξεχωρίζουν για την εξωστρέφεια και την καλή πορεία που έχουν πετύχει στα χρόνια της κρίσης. Εταιρίες, πέρα από τις πολύ μεγάλες και πολύ γνωστές, που δημιουργούν και προχωρούν μπροστά σε ένα τρομερά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σε μια χώρα – βάση που βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Αισθάνομαι πολύ τυχερός που έχω εμπλακεί με αυτό καθώς έχω την ευκαιρία κάθε εβδομάδα να έρχομαι σε επαφή με εταιρίες που μόνο Ελλάδα δεν θυμίζουν: λειτουργούν με επαγγελματισμό, καινοτομούν, εξάγουν, επενδύουν, μεγαλώνουν, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, προσέχουν τους ανθρώπους τους, βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες και ατενίζουν το αύριο με αισιοδοξία.

Εταιρίες μιας άλλης Ελλάδας που δημιουργεί και προοδεύει και η οποία δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο και την αφάνεια, αποτελώντας κάτι σαν ανωμαλία στο χάος της “κανονικής” Ελλάδας.

Η καινοτόμος οικογενειακή επιχείρηση Megara Resins εξάγει σε 60 χώρες.
___________
ΜΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ, είναι απλά συκοφαντίες…

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Λάβαμε, στο πλαίσιο των μνημονίων πάντα, κάποια εκατομμύρια το περασμένο καλοκαίρι με τα οποία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην εξόφληση οφειλών της -κυρίως συντάξεις και επιστροφές φόρων- και μόλις αυτό γίνει θα λάβουμε άλλα 800 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο.

Αλλά η εξόφληση των οφειλών αποδεικνύεται στα χέρια της ελληνικής διοίκησης εξαιρετικά πολύπλοκο και δύσκολο έργο. Έχουν τα χρήματα αλλά δεν μπορρούν να διεκπεραίωσουν τις πληρωμές Έτσι δεν γίνονται οι αποπληρωμές των οφειλών η επόμενη υποδόση όχι μόνο δεν έρχεται αλλά πλέον κινδυνεύει να χαθεί! Δεν θέλω να καταφύγω σε αφορισμούς περι ανικανότητας κλπ κλπ. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Οι παλαιότεροι σίγουρα θα έχουν ακούσει για τον παλιό θρύλο που λέει ότι αν κάτι στο δημόσιο γίνει στην ώρα του και σωστά τότε θα ενεργοποιηθεί μια απρόβλεπτη αλληλουχία μη γραμμικών εξελίξεων που θα οδηγήσει γρήγορα στην κατάρρευση της φυσικής κατάστασης διοίκησης της χώρας και μαζί της, της αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας μας, για τα οποία έχουν εργαστεί ακούραστα πολλές γενιές -με την δική μας να έχει βάλει την σφραγίδα της στους αγώνες.

Σε θρίλερ εξελίσσεται για άλλη μια φορά η είσπραξη της δόσης των 800 εκατ. ευρώ, η οποία προορίζεται για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και προϋποθέτει την…
____________
TOY AΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΗ

Με 320 χιλ. λοιπόν!!! Ούτε 200, ούτε 250! Γι’ αυτό και στην ΑΡΓΗ κίνηση του βίντεο, φαίνεται να πηγαίνει ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΑ! Επίσης, τα λάστιχα ήταν σε ΑΡΙΣΤΗ κατάσταση με πέλματα πάχους 6 χιλιοστών όταν το αποδεκτό από τα ΚΤΕΟ είναι τα 1,6 χιλιοστά!!

Δεν υπήρξε ΚΑΝΕΝΑΣ εξωγενής παράγοντας. Με 320 επιχείρησε να προσπεράσει Μερσεντές που μοιραία βρήκε μπροστά και έγινε το κακό. Και εκείνες τις ημέρες, μια… ευαίσθητη, με σ@ατά στο μυαλό, προσπαθούσε να μας πείσει ότι ίσως φταίει το πάρκινγκ, που «έπρεπε να είναι πιο κάτω, πρέπει να ξαναδούμε που τοποθετούμε τα πάρκινγκ» κ.ο.κ.

Δε θέλουμε να μάθουμε στην Ελλάδα. Η σ@ατίλα στο μυαλό, έχει στουμπώσει! Με 320 χιλ. και κάποιοι ακόμη έψαχναν για αιτίες ΕΞΩ από τον ανθρώπινο παράγοντα! Όπως οι ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ όλων των ρεπορτάζ περί… ολισθηρότητας οδοστρώματος, δρόμου καρμανιόλα κ.λπ.

___________

Αθέμιτη σύμπραξη είναι μια ρητή ή άρρητη συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων σχετικά με τις ποσότητες που θα παράγουν και την τιμή στην οποία θα πωλούν τα προϊόντα τους ώστε να αποφύγουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις λειτουργεί το λεγόμενο καρτέλ.

____________

 • Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (Foreign direct investment (FDI))

Άμεσες ξένες επενδύσεις είναι η ίδρυση θυγατρικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό οι οποίες είναι μερικώς ή ολικώς ιδιοκτησία μιας μητρικής επιχείρησης.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις περιλαμβάνουν τη μεταφορά πέρα από τα εθνικά σύνορα ενός πακέτου παραγωγικών πόρων, είτε υλικών (π.χ. μετοχικό κεφάλαιο, παραγωγικοί συντελεστές, ενδιάμεσες και πρώτες ύλες) είτε άυλων (πχ τεχνογνωσία οργάνωσης της παραγωγής, ποιοτικού ελέγχου, marketing).

Η μεταφορά των πόρων γίνεται χωρίς την παρεμβολή της αγοράς, δηλαδή δεν έχει τη μορφή μιας εμπορικής συναλλαγής ή συμφωνίας μεταξύ δύο ανεξάρτητων επιχειρηματικών οντοτήτων, αλλά συμβαίνει μεταξύ δύο επιχειρήσεων οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με σχέση ιδιοκτησίας.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις επίσης συνεπάγονται τον έλεγχο της θυγατρικής επιχείρησης από τη μητρική, δηλαδή η μητρική επιχείρηση επηρεάζει τη διαδικασία και τα κριτήρια λήψης αποφάσεων της θυγατρικής και καθορίζει τη συμπεριφορά της σε μια σειρά από ζητήματα (επιλογή τεχνολογίας, πηγές πρώτων υλών κλπ.)

Μια επιχείρηση η οποία δεν έχει άμεσες ξένες επενδύσεις δεν θεωρείται πολυεθνική καθώς απαραίτητα στοιχεία για τον χαρακτηρισμό μιας πολυεθνικής επιχείρισης είναι:

 • η ύπαρξη παραπάνω από δύο παραγωγικών μονάδων.
 • οι παραγωγικές αυτές μονάδες πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες.
 • η κατοχή όλου ή μέρους του μετοχικού κεφαλαίου μιας τουλάχιστον θυγατρικής επιχείρησης που είναι στο εξωτερικό.
 • ο έλεγχος μιας τουλάχιστον θυγατρικής επιχείρησης που είναι στο εξωτερικό.

Κάθε θυγατρική αναλαμβάνει συγκεκριμένο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας του προϊόντος (κάθετη ολοκλήρωση) ή την παραγωγή του ίδιου προϊόντος (οριζόντια ολοκλήρωση). Το τελικό προϊόν διανέμεται μέσω του παγκόσμιου δικτύου πωλήσεων ή διανομής της πολυεθνικής άσχετα από τον τόπο όπου παρήχθη.

H εσωτερική μεταφορά των πόρων γίνεται σε τιμές που δεν καθορίζονται από το μηχανισμό της αγοράς αλλά από τη διοικητική ιεραρχία της πολυεθνικής με βάση τους στρατηγικούς στόχους της και δε βασίζονται στη μεγιστοποίηση του κέρδους της κάθε θυγατρικής ξεχωριστά αλλά του οργανισμού στο σύνολο του.

 • Μορφές άμεσων ξένων επενδύσεων
Θυγατρική αποκλειστικής ιδιοκτησίας (wholly-owned subsidiary)

Η επιχείρηση ιδρύει μια νέα επιχείρηση στην ξένη χώρα και είναι ο μοναδικό μέτοχος σε αυτήν. Η θυγατρική μπορεί να είναι μια εντελώς νέα επιχείρηση (greenfield strategy) ή μια ήδη  υπάρχουσα επιχείρηση την οποία εξαγόρασε (acquisition strategy).

Πλεονεκτήματα:

 • Η μητρική επιχείρηση διατηρεί το διοικητικό έλεγχο της θυγατρικής με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται αυτό για τη διαμόρφωση και εφαρμογή των στρατηγικών της σε παγκόσμιο  επίπεδο.
 • Η μητρική καρπώνεται το σύνολο των κερδών της θυγατρικής.
 • Επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας λόγω της αύξησης του συνολικού όγκου παραγωγής του ομίλου.

Μειονεκτήματα:

 • Η μητρική επιχείρηση επιβαρύνεται με το σύνολο του οικονομικού κόστους του εγχειρήματος και αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους.
 • Η θυγατρική χαρακτηρίζεται ως ξένη, πράγμα που μπορεί να προδιαθέσει αρνητικά την κοινή γνώμη, την κυβέρνηση και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Κοινοπραξία (joint venture)

Κοινοπραξία είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας ή περισσότερων ξένων επιχειρήσεων με μία ή περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης ή για την εξαγορά μιας ήδη υπάρχουσας τοπικής επιχείρησης.

Οι εταίροι συνεισφέρουν κεφάλαια, στελεχικό δυναμικό, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Συνήθως, συνεισφέρουν τον παραγωγικό συντελεστή στον οποίο υπερτερούν σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους.

Πλεονεκτήματα:

 • Η επιχείρηση αποκτά έναν εταίρο που έχει τις κατάλληλες γνωριμίες και διασυνδέσεις, γνωρίζει το περιβάλλον και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της χώρας.
 • Επιμερισμός του κόστους και του κινδύνου του εγχειρήματος.
 • Η νομοθεσία πολλών χωρών δίνει σημαντικά οικονομικά κίνητρα στις κοινοπραξίες με αποτέλεσμα η ίδρυση θυγατρικής να συνεπάγεται διαφυγόντα κέρδη.
 • Δημιουργεί οικονομίες κλίμακας λόγω της συμπαραγωγής.
 • Διεύρυνση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων.
 • Μείωση του μεταξύ τους ανταγωνισμού και αποτροπή εισόδου νέων ανταγωνιστών στην αγορά.

Μειονεκτήματα:

 • Η επιχείρηση δεν ελέγχει απόλυτα τη διοίκηση της νέας επιχείρησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την εντάξει πλήρως στο στρατηγικό σχεδιασμό της.
 • Ενδέχεται να εμφανιστούν διαφορές και διαφωνίες μεταξύ των εταίρων σχετικά με τους στόχους και την στρατηγική της κοινοπραξίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της.
Μερική εξαγορά (partial acquisition)

Η επιχείρηση αποκτά μέρος των μετοχών μιας τοπικής επιχείρησης με την οποία συνεργάζεται μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, συμφωνιών αμοιβαίας διανομής των  προϊόντων τους κλπ.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της μορφής ταυτίζονται, με μικρές διαφοροποιήσεις με αυτά των κοινοπραξιών.

___________

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ

Σύνθεση ΔΤΡ (22 Σεπ 2017)
Σύμβολο Κλείσιμο Διαφορά % % Στάθμισης Χρημ/κή αξία % Συμμετοχή Capping Factor
ΑΛΦΑ 1,92 1,59 89 2.637.873.502   39,18 1
ΑΤΤ 0,068 1,49 36 57.267.371   0,85 1
ΠΕΙΡ 3,04 3,05 65 862.838.508   12,82 1
ΕΥΡΩΒ 0,801 4,03 81 1.418.297.858   21,07 1
ΕΤΕ 0,32 1,91 60 1.756.253.093   26,09 1

____________

ΣΥΝΗΘΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟ Χ.Α – ΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗ: 

Είναι η τάση που έχουν οι άνθρωποι να στηρίζονται υπερβολικά σε κάποια συγκεκριμένα δεδομένα ή αρχικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια λήψης αποφάσεων, αγνοώντας το υπόλοιπο κομμάτι της συνολικής πληροφόρησης ή νέες πληροφορίες που ενδεχομένως να προκύψουν.

 • Αυτές οι αρχικές πληροφορίες δρουν ως “άγκυρα”, επηρεάζοντας την σκέψη των ατόμων, τα οποία προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους βασιζόμενοι στο αρχικό σημείο αναφοράς ακόμα και κατά τη λήψη μεταγενέστερων αποφάσεων.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πληροφόρηση στο χρηματιστήριο για μια συγκεκριμένη μετοχή.

 1. Μια αρνητική είδηση για μια εταιρία θα προκαλέσει προκατάληψη στους επενδυτές
 2. και θα επηρεάσει τις μελλοντικές επενδυτικές αποφάσεις τους
 3. ακόμα κι αν αλλάξουν ραγδαία τα οικονομικά στοιχεία στις λογιστικές καταστάσεις της.
 4. Παρόμοια συμπεριφορά μπορεί να οφείλεται και στην ψυχολογία της αγέλης.

Η αγκίστρωση επηρεάζει τους επενδυτές / traders / μετόχους όταν επιμένουν στην διακράτηση μετοχών οι οποίες διαπραγματεύονται κάτω από την τιμή αγοράς τους, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου τους.

 • Έχοντας ως σημείο αναφοράς την αρχική τιμή αγοράς, “αγκιστρώνονται” σε αυτή
 • Και αρνούνται να ρευστοποιήσουν την επένδυση τους
 • Και να αναγνωρίσουν με αυτό τον τρόπο τις ζημιές τους
 • Περιμένοντας να επανέλθει η μετοχή στα αρχικά επίπεδα διαπραγμάτευσης.

_____________

ΟΤΕ-ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ: 

 • Citigroup- ανέβασε την τιμή στόχο στα 15,0000 ευρώ από 11,000 ευρώ πριν, διατηρώντας σύσταση αγοράς. Για το σύνολο του 2017 ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι ο ΟΤΕ θα έχει συνολικά κέρδη 258,5 εκατ. και πωλήσεις 3,91 δισ. ευρώ.
 • IBG- Ενίσχυσε την τιμή στόχο στα 14,2000 ευρώ από 10,8000 προηγουμένως, διατηρώντας την σύσταση αγοράς.
 • Euroxx – Η αποτίμηση είναι ελκυστική καθώς διαπραγματεύεται με discount 30% έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου. Σύσταση overweight με νέα τιμή στόχο τα 13,000 ευρώαπό 11,7000 ευρώ
 • Eurobank Equities – Υποστηρίζει ότι ο ΟΤE διαπραγματεύεται με discount μεγαλύτερο του 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες σε όρους EV/EBITDA.  Διατηρεί την τιμή στόχο των 13,1000 ευρώ με σύσταση αγοράς.
 • Alpha Finance – Την άποψη ότι το επενδυτικό story του ΟΤΕ παραμένει ισχυρό παρ’ όλες τις προκλήσεις του εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος εκφράζουν οι αναλυτές της. Η ΑΧΕ διατυπώνει σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ με την τιμή στόχο στα 13,2000 ευρώ, από 11,5000 πριν.
 •  Goldman Sachs – Στα 13,3000 ευρώ ανεβάζει την τιμή η Goldman Sachs από 12,4000 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση ”AΓΟΡΑ”.

____________

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ:  Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν στήσει ακόμη και ειδικά τμήματα, μοναδικός σκοπός των οποίων είναι το μαζικό «κούρεμα» των επίμαχων δανείων.

 • «Ακόμη και εν μέσω θέρους στελέχη των τραπεζών προσέγγιζαν δανειολήπτες, προτείνοντάς τους γενναίο «κούρεμα» των οφειλών τους, με ταυτόχρονη ρύθμιση του υπολοίπου.

Κάποιος, δηλαδή, που όφειλε, για παράδειγμα, 30.000 ευρώ καλείτο σήμερα να πληρώσει μόλις 5.000 ευρώ και δη σε 80 δόσεις, με το υπόλοιπο της οφειλής να διαγράφεται», διατείνονται χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς στην εφημερίδα και σημειώνουν:

 • «Εάν το ίδιο δάνειο κατέληγε σε fund, τότε η τράπεζα θα έπαιρνε σαφώς λιγότερα χρήματα».

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας νόμος που να ορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να ρυθμίζουν εξωδικαστικά τέτοιες υποθέσεις.

 • Έτσι, το καθένα εφαρμόζει τη δική του πολιτική», σημειώνει ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος
 • Για να προσθέσει πως αντίστοιχες ρυθμίσεις προτείνονται κατόπιν πρωτοβουλίας της τράπεζας
 • Ξεκαθαρίζοντας έτσι πως ο δανειολήπτης δεν θα έχει την ίδια… τύχη, εάν ενεργήσει αυτοβούλως.

_______________

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ
…………………