To Κυριακάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου – 03/9

_____

Για να εξάγει κανείς συμπεράσματα χρειάζεται να γνωρίζει τη μεθοδολογία και να διαθέτει όλα τα απαραίτητα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία. Και ΚΥΡΙΩΣ να μην είναι προκατειλημμένος. Οι εικασίες και οι κρίσεις τύπου καφενείου είναι χαμηλής αξιοπιστίας.

_____

Σε ερώτηση για τις προσωπικότητες που θαυμάζει, ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε στο ρώσικο πρακτορείο Tass, τους Ρήγα Φεραίο, Στέφανο Σαράφη, Άρη Βελουχιώτη, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου… Κατόπιν αυτού ο θεράπων γιατρός του διπλασίασε τα χάπια για τη διπολική διαταραχή…

_____

ΔΑΝΙΑ: Είναι η μοναδική χώρα που δεν χρωστά απολύτως τίποτα καθώς όταν η Δανία στις 20 Μαρτίου του 2017 πλήρωσε και την τελευταία δόση της από ένα δάνειο 1,5 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, δεν ξεχρέωσε απλά μία ακόμα δόση.

Έγινε η χώρα που κατάφερε να μη χρωστά σε κανέναν για πρώτη φορά στην ιστορία της, μετά από το 1834. Έγινε το έθνος που δεν χρωστά ούτε μία… κορώνα σε κανένα ξένο χρέος.

ΟΜΩΣ  το ιδιωτικό χρέος της Δανίας είναι στο 235% του ΑΕΠ της (κάπως καλύτερο από το προ 5ετίας)…

_____

Όμως ο Χάρβεϊ δεν ήρθε από το πουθενά…

Ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι ο γάιδαρος πετάει, ήτοι ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, διότι η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας που αποτελεί κοινό τόπο και αδιαμφισβήτητη παραδοχή για την επιστημονική κοινότητα, θα ήταν εις βάρος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και φυσικά οι agenda setters είναι πια οι φορείς αυτών των συμφερόντων.

_____
 • Υπερβολικά είναι τα δάκρυα

Υπερβολικά είναι τα δάκρυα εκείνων που συμπονούν τα 1.500 και πλέον Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τον ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να πληρώσουν.

Για άγνωστο λόγο, όμως, κανείς δεν αναφέρει ότι ούτε ένα ευρώ για ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν τα κτίρια των ιδρυμάτων και των ΜΚΟ που όντως φιλοξενούν παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς. Ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται αποκλειστικά στα υπόλοιπα ακίνητα που έχει από κληροδοτήματα και εκμεταλλεύεται η διοίκηση του κάθε ιδρύματος.

Οι διοικήσεις ειδικά των πολύ πλούσιων ιδρυμάτων, που διαχρονικά έμπαιναν στο απυρόβλητο -ενώ εκκρεμούσαν και εκκρεμούν σε βάρος τους δεκάδες συντριπτικά πορίσματα ελέγχων- είχαν συνηθίσει στην αδιαφάνεια, στην ελλιπή φροντίδα των φιλοξενουμένων, στις πολύμηνες οφειλές σε εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία και ΕΟΠΥΥ, ενώ τελικά ερχόταν μια φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση και μονομιάς τα έσβηνε όλα!

Αποτέλεσμα όλων των αδιαφανών και συχνά σπάταλων διοικήσεων ήταν να ξοδεύονται χωρίς έλεγχο μεγάλα ποσά, να μη γνωρίζουν ο κάθε κληροδότης και οι οικείοι του πού πήγαν οι περιουσίες που άφηναν στα διάφορα ιδρύματα, το Δημόσιο να χάνει χρήματα και, το κυριότερο, οι τρόφιμοι να μένουν συχνά χωρίς φροντίδα, οι εργαζόμενοι να επιστρατεύουν μόνο το φιλότιμό τους, ενώ οι διοικήσεις να «διάγουν πολυτελή βίο».

Το είδαμε στο Γηροκομείο Αθηνών, το είδαμε στο Ασυλο Ανιάτων, το είδαμε και σε συγκεκριμένες δομές ψυχικής υγείας που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας.

_____

.

 • ΑΠΛΑ δεν έχει τον Θεό της…

Σε «έλλειμμα συνεννόησης» απέδωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, την απόρριψη της ένταξης της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ.   Με τη φράση αυτή η υπουργός Πολιτισμού προσπάθησε να δικαιολογήσει το θέμα που έχει προκύψει με την απόρριψη του φακέλου ένταξης της Αμφίπολης στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 από την ειδική υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πηγή: www.lifo.gr

_____

Η αβυσσαλέα διαφορά

 • Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε κοινό μήνυμα με τον Πάπα Φραγκίσκο στους ηγέτες του πλανήτη για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
 • Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ασχολήθηκε στα σοβαρά με μια επιστολή στον υπ. Παιδείας για να διαμαρτυρθηθεί για κάποια ΣΥΡΙΖΑία που υποτίθεται ότι πέταξε στα σκουπίδια μια εικόνα της Παναγίας (η ίδια το αρνείται).
 • Δυστυχώς αυτή είναι η αβυσσαλέα διαφορά ανάμεσα σε ένα πνευματικό ηγέτη οικουμενικής εμβέλειας και στο κατινοπαπαδαριό της ημετέρας Εκκλησίας.

_____

 • Είναι πολύ μπροστά

Τον άνθρωπο που τη σκαρφίστηκε τούτη εδώ τη αλχημεία εγώ τον σέβομαι, είναι πολύ μπροστά.

Φωτογραφία του Dimosthenis Christopoulos.
_____
.

ΠΡΙΝ (7) ΧΡΟΝΙΑ: Η αύξηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων λογαριασμών της ΔΕΗ στη χαμηλή και τη μέση τάση το δωδεκάμηνο του 2010 ανέρχεται σε 139 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικότερα για τους πελάτες της χαμηλής τάσης η αντίστοιχη αύξηση ανέρχεται σε 101 εκατ. ευρώ.

_____

ΘΑΝΟΣ ΤΖΙΜΕΡΟΣ: Η ελεύθερη αγορά σού δίνει τη δυνατότητα να προτείνεις στους πελάτες σου όποιον τρόπο αμοιβής θες. Χρέωση με την ώρα, χρέωση με το δευτερόλεπτο, ποσοστά επί της αποζημίωσης. Ό,τι θες.

Κι αυτοί θα διαλέξουν αυτό που τους πάει περισσότερο. Το άνοιγμα της αγοράς την αλλάζει κιόλας εκσυγχρονίζοντάς την. Ένα δικηγορικό γραφείο π.χ. θα μπορούσε να δημιουργήσει πρότυπα εγγράφων για τις συνηθέστερες περιπτώσεις (π.χ. έξωση ενοικαστού, ακάλυπτες επιταγές κ.λπ.) και να τα πουλάει “με το κομμάτι” μέσω internet.

H εφαρμογή της πληροφορικής στη Δικαιοσύνη, η e-justice, θα μας γλύτωνε από εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες δικηγόρων και πελατών στο “περίμενε” και στο “κουβάλα χαρτιά και βγάζε αντίγραφα”. Όλα αυτά μειώνουν το κόστος, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνουν και βελτιώνουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι από τους 44.000 δικηγόρους της χώρας, θα έχουν δουλειά τελικά οι 10.000. Οι καλύτεροι, οι ταχύτεροι, οι πιο καινοτόμοι. Οι άλλοι θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα. Κι ο αγράμματος δικηγοράκος που οχυρώθηκε πίσω από τον λαβύρινθο της δικονομίας για να βγάλει ένα παρασιτικό μεροκάματο θα μείνει εντελώς ξεκρέμαστος και χωρίς άλλες δεξιότητες.

Γι’ αυτό γίνεται όλη αυτή η φασαρία. Το έλεγα από το 2012: εξορθολογισμός της αγοράς σημαίνει πως τουλάχιστον 400.000 επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα σε τομείς – φούσκα του παρελθόντος (μεταξύ των οποίων και η διαφήμιση) θα αλλάξουν επάγγελμα. Ήδη γίνεται.

_____

Νάμμος: Οι καημένες οι καμήλες τι σας φταίξανε, ρε απερίγραπτοι υπηρέτες των χαζόπλουτων;

Να καθιερωθεί ιδιώνυμο αδίκημα ματαιόδοξης φοροδιαφυγής με πενταπλάσια πρόστιμα.
Δεν μπορεί να μαζεύεις όλους τους παλαβούς νεόπλουτους, να κάνουν λογαριασμούς δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε μια βραδιά και να μην κόβεις και αποδείξεις.
Πόσο άπληστος μπορείς να είσαι;

Του Νώντα Χαλδούπη

ΥΓ: Οι καημένες οι καμήλες τι σας φταίξανε, ρε απερίγραπτοι υπηρέτες των χαζόπλουτων;

_____

Κατερίνα Πάντα: H Ν. Κορέα αυξάνει τα οπλικά της διαθέσιμα, μαζί και τους βαλλιστικούς της πυραύλους. O Τrump έδωσε την έγκρισή του για να αγοράσει η Νότια Κορέα αμερικάνικο στρατιωτικό υλικό αξίας αρκετών δισ. δολ. Σαν καλός επιχειρηματίας και από θέση ισχύος βεβαιως βεβαίως, πουλάει σε όσους έχουν λεφτά.

 • Πρώτα ήταν οι Σαουδάραβες (για να εξιλεωθούν και με τη στάση τους έναντι του ISIS), που του ακούμπησαν τα ωραία πετροδολαριάκια τους μαζί με κάποια άλλα μικρότερα κράτη του κόλπου
 • Και μη στενοχωριέστε, έρχεται και η σειρά του Κατάρ μετά τις έντονες πιέσεις να τ’ακουμπήσει.
 • Μετά τακτοποίησε εμπορικά την Ιαπωνία. 
 • Τώρα με τον Κίμ να παίζει με τα πυραυλάκια του και τις ΗΠΑ να βρυχώνται, τα στάζει και η Ν. Κορέα. 
 • Νext… 
 • Τα λέγαμε;

_____

 • Σκόπελος

Η καταπράσινη Σκόπελος με τα σμαραγδένια νερά και τις μαγευτικές παραλίες αποτελεί έναν ειδυλλιακό προορισμό, ειδικά το Σεπτέμβρη. Ο ήλιος κρατά σε υψηλά επίπεδα τις θερμοκρασίες, χωρίς να νιώθεις δυσφορία (μέση θερμοκρασία 25°C).  Το παρθένο πευκοδάσος, η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και τα επιβλητικά μοναστήρια είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα της Σκοπέλου και που προσθέτουν το κάτι μοναδικό στη γοητεία του νησιού.

Κλείσε το δωμάτιο σου

σκοπελος νησια προσφορες καλοκαιρινες διακοπες σεπτεμβριος© gilia80

Για ένα μοναδικό ταξίδι στη Σκόπελο θα πρέπει να φροντίσεις να βρεις και το ιδανικό δωμάτιο· οι τιμές ξεκινούν από 20 ευρώ.


.
AΨΟΓΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ
.
ΘΑΝΟΣ ΤΖΙΜΕΡΟΣ:Αν δεν μπορώ να είμαι φτηνός, γρήγορος και ποιοτικός, θα κλείσω – και πολύ καλά θα κάνω να κλείσω γιατί δεν έχεις εσύ καμιά υποχρέωση να αγοράζεις ακριβά μόνο και μόνο για να μην ξεκουνηθώ από τη νιρβάνα μου. Και δεν έχω καμιά ηθική δικαιολογία να απαιτώ από το κράτος να με “προστατέψει”. Γιατί προστατεύοντας εμένα, ζημιώνει εσένα.
_____
.
Όσο απίστευτο και αν μοιάζει, αυτό είναι το «Στάδιον» (ναι, το Καλλιμάρμαρο) το 1880, πριν τις μαρμάρινες κερκίδες. Πηγή: www.inkefalonia.gr
Φωτογραφία του Tariq Sohail.
_____
 • Μεταβλητό Κόστος (Variable cost)

Μεταβλητό κόστος, σε αντίθεση με το σταθερό, είναι το κόστος των παραγωγικών συντελεστών που μεταβάλλεται ανάλογα με το επίπεδο παραγωγής της επιχείρησης.

Παράδειγμα:
Το κόστος των υλικών, τα ημερομίσθια, η δαπάνη για αγορά ενεργειακών πόρων, το κόστος πωληθέντων κτλ μεταβάλλονται όταν αυξομειώνεται η παραγωγή.

 • Μέσο Μεταβλητό Κόστος (average variable cost)

Το μέσο μεταβλητό κόστος είναι το κατά μονάδα προϊόντος μεταβλητό κόστος και ισούται με το λόγο του συνολικού μεταβλητού κόστους προς την ποσότητα του προϊόντος.

Meso metavlito kostos

_____

 • Χρυσός Κανόνας (Gold standard)

Χρυσός κανόνας είναι το πρώτο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, σύμφωνα με το οποίο το νόμισμα ήταν μετατρέψιμο σε χρυσό σε ορισμένη τιμή και αντίστροφα και επιτρεπόταν η ελεύθερη εξαγωγή του χρυσού στο εξωτερικό.

Τα νομίσματα είχαν μια κεντρική ισοτιμία έναντι του χρυσού και με βάση αυτή την ισοτιμία προέκυπταν οι διμερείς ισοτιμίες των νομισμάτων. Ήταν δηλαδή ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Oι ΗΠΑ προσχώρησαν στο σύστημα το 1879, το οποίο λειτούργησε ικανοποιητικά μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά από αυτόν παρατηρήθηκε ευρεία διακύμανση των νομισμάτων σε σχέση με την τιμή του χρυσού και παρεμβάσεις των κερδοσκόπων στο μηχανισμό.

Το σύστημα τροποποιήθηκε με τις συμφωνίες του Bretton Woods, το 1944, ενώ το νόμισμα των ΗΠΑ ήταν το μόνο που παρέμεινε μετατρέψιμο σε χρυσό μέχρι το 1971.

_____

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 

_____