Τις ερχόμενες εβδομάδες ελπίζει να διευθετήσει τη νομική διένεξη με την Ε.Ε. για το εμβόλιο η AstraZeneca

H AstraZeneca ελπίζει ότι θα διευθετήσει μια νομική διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος, τερματίζοντας ενδεχομένως μια αντιπαράθεση που απασχόλησε πολύ τη φαρμακοβιομηχανία και τις Βρυξέλλες φέτος.

Η εταιρεία διεξάγει συνομιλίες με την Ε.Ε., δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρουντ Ντόμπερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της βιοφαρμακευτικής εταιρείας. «Ελπίζουμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μια διευθέτηση» είπε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε σήμερα πως οι πωλήσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 έφτασαν τα 1,17 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο και αύξησε τις προβλέψεις για το μέλλον.

Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται στην παράδοση περίπου 319 δισ. δόσεων σε όλο τον κόσμο, τις οποίες πωλεί σε τιμή κόστους, χωρίς κέρδος. Οι πωλήσεις αντιπροσωπεύουν 572 εκατ. δολάρια στην Ευρώπη και 455 εκατ. στις αναδυόμενες χώρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του σουηδοβρετανικού ομίλου.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου την περίοδο αυτή αυξήθηκε 20% σε ετήσια βάση στα 15,5 δισ. δολάρια και τα καθαρά κέρδη του ομίλου κατά 40% στα 2,1 δισ.

Ο όμιλος υποστηρίζει πως η πρόοδος στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων του σε ανάπτυξη και η πρόσφατη απόκτηση της Alexion υποστηρίζουν την ανάπτυξή του περαιτέρω μακροπρόθεσμα.

Η AstraZeneca αυξάνει επίσης τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους, προκειμένου κυρίως να αντανακλούν τη συμβολή της Alexion, η εξαγορά της οποίας έχει μόλις ολοκληρωθεί, αλλά χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τις πωλήσεις του εμβολίου κατά της Covid-19.

«Η AstraZeneca δημιούργησε μια νέα περίοδο ισχυρής ανάπτυξης χάρη σε μια στέρεα επίδοση σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις παθολογίες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Πασκάλ Σοριό.

Ο σουηδοβρετανικός φαρμακευτικός όμιλος ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου ότι εξασφάλισε την έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου για την εξαγορά αντί 39 δισ. δολαρίων της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρίας Alexion, η οποία ειδικεύεται σε σπάνιες ασθένειες.

Την παρασκευή του εμβολίου κατά της Covid-19 της AstraZeneca, από τα πρώτα στην αγορά παρόλο που δεν είχε μέχρι τότε μεγάλη παρουσία στα εμβόλια, ακολούθησαν πολλά προβλήματα για τον όμιλο, κυρίως αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του και ανησυχίες έπειτα από περιστατικά θρόμβων αίματος – αν και πολύ σπάνια σε σχέση με τα εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί. Σε αυτά προστέθηκε μια αντιδικία με τις Βρυξέλλες για τις παραδόσεις εμβολίων.

Ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε εξάλλου πως η AstraZeneca εξακολουθεί να σχεδιάζει να επιδιώξει έγκριση για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ, αν και η διαδικασία κρατάει περισσότερο από όσο αναμενόταν, επειδή (το εμβόλιο) μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί εκεί στο μέλλον.

«Η απλή απάντηση είναι ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εμβόλιο. Και πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει κάποιον ρόλο στο μέλλον, άρα θέλουμε να καταθέσουμε αίτηση και να εξασφαλίσουμε έγκριση γι’ αυτό» είπε, απαντώντας σε ερώτηση γιατί η φαρμακοβιομηχανία επιδιώκει έγκριση, αν και η χώρα έχει αρκετές προμήθειες προκειμένου να εμβολιάσει τον πληθυσμό της χωρίς αυτό.

Ο Σοριό είπε πως η εταιρεία δεν χρειάζεται την έγκριση των ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία του εμβολίου Vaxzervia σε όλο τον κόσμο. Κάπου 170 χώρες το έχουν εγκρίνει πριν από τη χρήση του: «Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί όταν χρειαστεί».