Τις δραστηριότητες των οργανώσεων του Αλεξέι Ναβάλνι ανέστειλαν οι ρωσικές Αρχές

Την εντολή να ανασταλούν οι δραστηριότητες οργανώσεων που συνδέονται με τον φυλακισμένο αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι έδωσε σήμερα η ρωσική δικαιοσύνη και πλέον αυτές οι οργανώσεις απειλούνται να χαρακτηριστούν «εξτρεμιστικές» και να απαγορευτούν.

Το μέτρο προηγείται μιας δίκης για «εξτρεμισμό» με στόχο τις οργανώσεις του αντιπολιτευόμενου, για τον οποίο διεξήχθη σήμερα μια προκαταρκτική ακροαματική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, καθώς οι Αρχές έχουν διαβαθμίσει μερικές λεπτομέρειες της υπόθεσης. Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

«Οι δραστηριότητες των γραφείων του Ναβάλνι και του Ταμείου Μάχης Εναντίον της Διαφθοράς (FBK) ανεστάλησαν με άμεση ισχύ» έγραψε στο Twitter ο Ιβάν Ζντάνοφ, ο διευθυντής του FBK, συνοδεύοντας το μήνυμά του με φωτογραφίες αυτής της απόφασης, η οποία ελήφθη από τον εισαγγελέα εν αναμονή αυτής της δίκης που μπορεί να θέσει οριστικά υπό απαγόρευση τις δραστηριότητές τους και πρόσθεσε: «Απλώς ουρλιάζουν “φοβόμαστε τις δραστηριότητές σας, φοβόμαστε τις διαδηλώσεις σας, φοβόμαστε τις κατευθύνσεις που δίνετε στους ψηφοφόρους”».

Το γραφείο του Ναβάλνι στη Μόσχα εξέφρασε τη λύπη του, μέσω της εφαρμογής Telegram, επειδή δεν μπορεί πλέον να δουλέψει όπως πριν εξαιτίας αυτής της απόφασης.

«Γίνεται υπερβολικά επικίνδυνο για τους εργαζομένους και για τους υποστηρικτές μας» συνέχισε, υποσχόμενο πάντως: «Θα συνεχίσουμε, σε προσωπικό επίπεδο, να δίνουμε μάχη εναντίον της διαφθοράς. Δεν θα είναι εύκολο να δώσουμε τη μάχη, αλλά θα κερδίσουμε οπωσδήποτε διότι είμαστε πολλοί και είμαστε ισχυροί».

Κατά τη σημερινή προκαταρκτική ακροαματική συνεδρίαση, οι εισαγγελείς ζήτησαν από το δικαστήριο να απαγορεύσει τη συμμετοχή των οργανώσεων σε εκλογές, τη διοργάνωση από αυτές διαδηλώσεων ή τη δημοσιοποίηση εκ μέρους τους οποιασδήποτε πληροφορίας online, όπως δήλωσε ο Λεονίντ Βολκόφ, συνεργάτης του Ναβάλνι.

Από την πλευρά του, ο 44χρονος ορκισμένος εχθρός του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σταμάτησε την Παρασκευή, έπειτα από 24 ημέρες, την απεργία πείνας που πραγματοποιούσε στη φυλακή του Ποκρόφ, καθώς επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του.