Την Τετάρτη η απολογία Λιγνάδη για τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Στη ΓΑΔΑ κρατείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη για τις βαρύτατες κατηγορίες βιασμού που αντιμετωπίζει και τις οποίες αρνείται.

Όπως προκύπτει, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη καθώς και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής οδήγησαν τις δικαστικές Αρχές στο να δώσουν εντολή για τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το Σάββατο σε βάρος του εισαγγελείς και ανακρίτρια επικαλούνται μια συρροή ειδικών επιβαρυντικών περιστάσεων που κατά την κρίση τους καθιστούν απαραίτητες τη σύλληψη και την κράτηση του κατηγορουμένου έως την απολογία του.

Συγκεκριμένα, το ένταλμα επικαλείται κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων και περιγράφει μεθοδευμένη εγκληματική δράση, δηλαδή έναν τρόπο δράσης στην προπαρασκευή και την εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές Αρχές αναδεικνύει τη βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον κατηγορούμενο από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
  • Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη εστιάζουν σε δύο πράξεις βιασμού ανηλίκων που τελέστηκαν το 2010 και το 2015. Τις πράξεις αυτές επιβεβαιώνουν τουλάχιστον τρεις μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ υπάρχουν καταθέσεις και από άλλα θύματα του φερόμενου ως δράστη, οι πράξεις σε βάρος των οποίων έχουν παραγραφεί.

Μία από τις πλέον επιβαρυντικές προέρχεται από μία γυναίκα, η οποία έδωσε πολύωρη κατάθεση και, σύμφωνα με τον Alpha, έβλεπε συχνά ανήλικα αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται.

«Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια αλλά και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα, κάποια άλλα έρχονταν» κατέθεσε η γυναίκα που εκείνη την περίοδο ήταν 19 ετών, σύμφωνα με τον Alpha.

Η γυναίκα κατέθεσε ότι τρομοκρατήθηκε για τη ζωή της και κράτησε το στόμα της κλειστό. Έναν χρόνο αργότερα σταμάτησε να συναντάει τον σκηνοθέτη: «Το 2016 του είπα “θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω”. Μου απάντησε: “Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα”».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο ενός εκ των καταγγελλόντων, ο γνωστός σκηνοθέτης φέρεται ότι πλησίαζε ανήλικα παιδιά αναπτύσσοντας μια σχέση μαζί τους με το επιχείρημα πως ψάχνει για νέα παιδιά με ταλέντο για το θέατρο. Ο δικηγόρος Γ. Βλάχος, που εκπροσωπεί 25χρονο ο οποίος κατηγορεί για βιασμό τον Δημήτρη Λιγνάδη, ανέφερε στο Mega ότι πλησίασε τον πελάτη του σε ηλικία 14 ετών και του έλεγε ότι θα τον κάνει «αστέρι», χειραγωγώντας τον και πηγαίνοντάς τον σε συναυλίες.

Τις καταγγελίες φαίνεται να επιβεβαιώνουν και μαρτυρίες γειτόνων του ηθοποιού και σκηνοθέτη, οι οποίοι μιλούν πλέον ανοιχτά για μεγάλη κινητικότητα ανηλίκων προς και από το διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε εξάλλου την Κυριακή και νέα καταγγελία θύματός του.

Σε αυτήν, ο Χρίστος Χ. περιγράφει όσα έζησε με τον Δημήτρη Λιγνάδη και τονίζει: «Δεν κατηγορώ τον Δ. Λ. για βιασμό, αλλά για την επιτυχή προσπάθεια χειραγώγησής μου, αποπλάνηση λέγεται αυτό, με άμεσο στόχο τη σεξουαλική συνεύρεση του μαζί μου»..

Οι αποκαλύψεις για τον Δημήτρη Λιγνάδη προκάλεσαν νέο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για προσπάθεια συγκάλυψης της σκοτεινής υπόθεσης, αναφέροντας πως ο πρωθυπουργός «είναι βαριά εκτεθειμένος για την προσπάθεια συγκάλυψης» και σχολιάζοντας: «Λίγη σημασία έχει πια, αν κατόπιν εορτής “παραιτήσει” την υπουργό του. Άλλωστε, η κυρία Μενδώνη ό,τι έκανε το έκανε κατ’ εντολήν του».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε συγκάλυψη στην υπόθεση, λέγοντας: «Αντί απάντησης στον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουμε στη χθεσινή ανάρτηση του κ. Ηλιόπουλου, ο οποίος μέσα στην ταραχή του, σε τέσσερις γραμμές αναίρεσε πλήρως όλα τα μυθεύματα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν συγκάλυψης. Η 6/2 που όπως λέει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ “διαβάσαμε τη συγκλονιστική καταγγελία του Νίκου Σ.”, είναι η μέρα που υπέβαλε την παραίτησή του ο Δ. Λιγνάδης. Κι έγινε αποδεκτή την ίδια στιγμή. Πώς γίνεται λοιπόν να υπάρχει συγκάλυψη στη συνέχεια, όταν έχει γίνει δεκτή η παραίτηση από την πρώτη ημέρα; Δεν πρόκειται μόνο για αντίφαση, αλλά για τρικυμία εν κρανίω που ακυρώνει τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, σε μια σκοτεινή υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία έχει πλέον το λόγο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Τέλος, η μη κυβερνητική οργάνωσηSolidarityNow διέψευσε την Κυριακή αναφορές στον Τύπο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εμπλοκή της σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανήλικων προσφύγων.

Η υπόθεση που συντάραξε την Ελλάδα προκάλεσε το ενδιαφέρον και των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων η είδηση της σύλληψης του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου δημοσιοποιήθηκε σε πολλές χώρες.

«Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας συνελήφθη το Σάββατο για κατηγορίες βιασμού ανηλίκων, εν μέσω καθυστερημένης αφύπνισης #MeToo» αναφέρει το AFP.

Κάνοντας λεπτομερή αναφορά στις κατηγορίες που τον βαραίνουν αλλά και την απόρριψή τους από μέρους του καλλιτέχνη, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει: «Η υπόθεση Λιγνάδη έχει προκαλέσει έναν πόλεμο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης η οποία κατηγορεί την υπ. Πολιτισμού για καθυστερημένη ανταπόκριση στην υπόθεση και τον πρωθυπουργό για απόπειρα συγκάλυψης».