Την Πέμπτη θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία για τον δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, ο οποίος έφυγε χθες Δευτέρα από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών.
«Η νεκρώσιμος ακολουθία του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη θα ψαλεί την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2025, στη 1 μετά το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Χαλάνδρι» ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ.
Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Η μακρά πορεία του στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ άρχισε πολύ νωρίς, ήδη από το 1985, στην εφημερίδα «Αναγνώστης». Το 1993 συνέχισε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», την οποία διαδέχθηκε ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Δημήτρη Ρίζου, όπου συνέχισε για περισσότερο από μία δεκαετία ως προϊστάμενος του καλλιτεχνικού τμήματος. Συνεργάστηκε με πλήθος περιοδικών, μεταξύ άλλων, τα «Γυναίκα», «Πρόσωπα», «Εγώ», «Δίφωνο», «Mirror» και «Bazaar». Τα τελευταία χρόνια, αρθρογραφούσε τακτικά στην «Εφημερίδα των Συντακτών», γράφοντας στη στήλη «Τρίτη Ματιά» κάθε Παρασκευή.
Συμμετείχε στα πρώτα βήματα της ιδιωτικής τηλεόρασης στην εκπομπή «Κοκτέιλ» του MEGA, ενώ συνεργάστηκε με τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ1, ΕΤ2, Star Channel, σε εκπομπές για τις τέχνες και τον πολιτισμό, συνεντεύξεις και αφιερώματα. Eργάστηκε επίσης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΕΡΑ, Top FM, Flash, ΑNT1 και στον Αθήνα 9,84, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος με την καθημερινή εκπομπή «Αθήνα, με ακούς;».
Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης στην πολυετή σταδιοδρομία του διακρίθηκε ως κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου, καλλιτεχνικός συντάκτης και αρθρογράφος. Χαράχτηκε στη μνήμη του κοινού για την οξύνοια, την καλλιέργεια και τη ζωντάνια του λόγου του. Μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπήθηκε για την αυθεντικότητα, το ιδιαίτερο ύφος και το χιούμορ του. Με μοναδική ικανότητα, μπορούσε να μεταδώσει στο κοινό, με εύληπτο τρόπο, το περιεχόμενο των ρεπορτάζ του.
Με βάση τη βαθιά γνώση του για τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και ειδικότερα για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού στον κινηματογράφο, συνέγραψε πλήθος βιβλίων και βιογραφιών μεγάλων προσωπικοτήτων του ελληνικού κινηματογράφου. Στα έργα του συγκαταλέγονται τα «Στο τέλος μιλάει το πανί», «Η μαγεία των μιούζικαλ», «Ταινίες για φίλημα», «Σάσα Ντάριο», «Φίνος Φιλμ, οι κωμωδίες», «100 χρόνια Δημήτρης Χορν», καθώς και σειρά βιβλίων για τη Μαρία Κάλλας.