Την Πέμπτη η καταβολή των 534 ευρώ και του μισθού από τη «Συν-Εργασία»

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ καθώς και η επιδότηση μισθού για τη «Συν-Εργασία» σε 158.364 δικαιούχους εργαζόμενους.

Το επίδομα θα καταβληθεί σε εργαζομένους επιχειρήσεων τουρισμού, επισιτισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού και άλλων κλάδων που πλήττονται βάσει ΚΑΔ.

Η δαπάνη ύψους 68,7 εκατ. ευρώ αφορά:

  • αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον Σεπτέμβριο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 58 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 116.860.
  • σε εργαζομένους ενταγμένους στον Μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον Σεπτέμβριο προκειμένου για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας ύψους 10,6 εκατ. € στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στους 41.504.

Στις αρχές Νοεμβρίου θα αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων για τις αναστολές του Οκτωβρίου, όπως αναφέρει η νέα ΚΥΑ που προσδιορίζει το συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ποιοι εντάσσονται στις αναστολές Οκτωβρίου

Στις αναστολές του Οκτωβρίου που θα δηλωθούν τον Νοέμβριο έχουν πρόσβαση επιχειρήσεις από 72 ΚΑΔ, ενώ επισημαίνεται ότι σε αναστολή μπορούν να δηλωθούν για τον Οκτώβριο μόνο εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί έως και την 15η Σεπτεμβρίου.

Η λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ για τον Οκτώβριο παραμένει η ίδια με την αντίστοιχη λίστα του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει πιχειρήσεις τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα), επισιτισμού, αθλητισμού, πολιτισμού, μεταφορών και άλλες που ανήκουν σε πληττόμενους ΚΑΔ, όπως κατασκευή γούνινων ειδών κ.ά.

Ο υπουρός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης έχει ήδη προαναγγείλει την επέκταση του μέτρου των αναστολών για τον Νοέμβριο αλλά και για τον Δεκέμβριο, ωστόσο δεν αποκλείεται, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης τα μέτρα να συνεχιστούν και το 2021.