Την Παρασκευή οι συναντήσεις Μητσοτάκη – αρχηγών για την ψήφο των αποδήμων

Τα πρώτα ραντεβού για τον νέο εκλογικό νόμο καιτην ψήφο των αποδήμων, έκλεισαν.

Οι πρώτοι που δέχτηκαν τα τηλεφωνήματα από το Μαξίμου ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι συναντήσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο πρώτος που θα βρεθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής (11.10.2019), ενώ στις 12:00 θα γίνει το ραντεβού με τη Φώφη Γεννηματά και θα ακολουθήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Εντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι συναντήσεις με τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης είναι η ψήφος των αποδήμων, πάντοτε υπό το πρίσμα της απαραίτητης πλειοψηφίας των 2/3 της Βουλής προκειμένου το νομοσχέδιο να γίνει νόμος του κράτους. Όμως, μοιραία η ατζέντα των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τους αρχηγούς θα είναι (σχεδόν) εφ’ όλης της ύλης: από την απλή αναλογική και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έως το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Η εξεύρεση της απαραίτητης συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων φαντάζει, ωστόσο, εξαιρετικά απίθανη έως αδύνατη. Ιδιαίτερα μετά τις διαρροές εκ μέρους της Κουμουνδούρου που ξεκινούν ήδη, πριν καν ο Αλέξης Τσίπρας περάσει το κατώφλι του Μαξίμου, το blame game για το διαφαινόμενο ναυάγιο.

Από την άλλη πλευρά, ΚΙΝΑΛ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση – καθώς το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά – αθροίζουν 199 βουλευτές μαζί με τους 158 της ΝΔ, με αποτέλεσμα και πάλι να μη βγαίνει η εξίσωση. Προς τούτο λοιπόν, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συγκλίσεις, ιδιαίτερα με την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, η οποία κινείται ανάμεσα σ’ αυτή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.