Την άρση των κυρώσεων στην εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 εξετάζουν οι ΗΠΑ

H κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που καταλήγει στην Ευρώπη, και στον διευθύνοντα σύμβουλό της, ενώ το State Department θα παρουσιάσει την έκθεσή του για τις κυρώσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η έκθεση του State Department, που ζητήθηκε από το Κογκρέσο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, αν και στη διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG του αγωγού και στον διευθύνοντα σύμβουλό της Ματίας Βάρνιχ, που είναι σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν επιβληθεί κυρώσεις, είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να αρθούν οι κυρώσεις αυτές, ανέφερε πηγή στο πρακτορείο.

Η εν λόγω πηγή είπε ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν αισθάνθηκε ότι είναι σημαντικό να στείλει ένα μήνυμα σχετικά με τη στρατηγική δέσμευσή της να ανοικοδομήσει τις σχέσεις της με τη Γερμανία, οι οποίες υπέστησαν σοβαρές βλάβες επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Την επικείμενη άρση των κυρώσεων είχε ανακοινώσει χθες ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, με δημοσίευμά του στο οποίο άσκησαν κριτική οι Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσινγκτον.

Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου απέφυγαν να σχολιάσουν το θέμα.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα, με αφορμή το δημοσίευμα του Axios, ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ουάσινγκτον μπορεί να συμβάλει στο να αναθερμανθούν οι ψυχρές σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο εκτίμησε θετικά το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων, δηλώνοντας ωστόσο ότι περιμένει να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές.

«Προς το παρόν γίνεται λόγος για απρόσωπα δημοσιεύματα, γι’ αυτό είναι αμφίβολο αν πρέπει να εκληφθούν ως μήνυμα. Αν και το ίδιο το γεγονός της εμφάνισης τέτοιων δημοσιευμάτων είναι εκ των πραγμάτων θετικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας: «Αυτό είναι καλύτερο από το να διαβάζεις πληροφορίες που προαναγγέλλουν νέες κυρώσεις».

«Προς το παρόν είναι νωρίς να μιλάει κανείς για κάποια επίσημα σχέδια, προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουμε καμία επίσημη επιβεβαίωση για το θέμα αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναφερόμενος επίσης στο δημοσίευμα του Axios , δήλωσε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρουν τις κυρώσεις από την εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 AG, αυτό μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον.