Την άνοιξη θα δούμε εκτόξευση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη

Το πρώτο κύμα ψύχους του φετινού χειμώνα που εκτόξευσε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στα υψηλότερα επίπεδα τους των τελευταίων ετών, μπορεί να τελειώσει γρήγορα, αλλά ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός για τους επόμενους μήνες.

Από μια χιονοθύελλα στη Μαδρίτη μέχρι την απότομη άνοδο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, καθώς έπεσαν οι άνεμοι, ο καιρός αποτελεί τον κύριο παράγοντα που κρύβεται πίσω από το ράλι. Οι προβλέψεις της Goldman Sachs και της Wood Mackenzie για την τιμή του αερίου υποδεικνύουν ότι το ράλι των τιμών δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, οι τιμές θα είναι πολύ ευμετάβλητες, αναφέρει ο Μπο Πάλμγκρεν της δανέζικης MFT Energy.

Αυτο αποτελεί μεγάλη αλλαγή σε σχέση με πέρυσι που η πανδημία καθήλωνε τη βιομηχανική δραστηριότητα. Οι εμβολιασμοί αναμένεται επίσης να επισπεύσουν την οικονομική ανάκαμψη και να αυξήσουν τη ζήτηση.

Αν επιμείνει ο κρύος καιρός και τον επόμενο μήνα, οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία και την αγορά της Σκανδιναβίας μπορεί να αυξηθεί έως και 10% λόγω της αύξησης της ζήτησης.
Στη ΝΔ Ευρώπη οι θερμοκρασίες προβλέπονται κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και τον Φεβρουάριο κι αυτό θα αυξήσει τις τιμές στα πάντα: από φυσικό αέριο, ως ηλεκτρική ενέργεια και άνθρακα που την περασμένη εβδομάδα έφτασαν σε νέα υψηλά.

Παρά την πιθανότητα για πολλές ακόμα εβδομάδες χαμηλής ζήτησης λόγω lockdown στη Γερμανία, οι τιμές της ενέργειας στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης αναμένεται να είναι οι υψηλότερες από τον Φεβρουάριο του 2012. Στη Σκανδιναβία οι τιμές αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο, κατά 39% φέτος.