Την αμερικανική στρατηγική έναντι της Κίνας παρουσίαζει αύριο ο Άντονι Μπλίνκεν

Tην αμερικανική πολιτική για την Κίνα θα περιγράψει αύριο στο πλαίσιο ομιλίας του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όπως ανακοίνωσε το State Department.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομιλία του Μπλίνκεν θα δοθεί στις 18.00 ώρα Ελλάδας στο πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο εκδήλωσης που φιλοξενεί η δεξαμενή σκέψης Asia Society.

Έπειτα από ένα και πλέον έτος από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι αντιμέτωπη με κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και άλλους στην αμερικανική πρωτεύουσα, που της καταλογίζουν έλλειψη επίσημης στρατηγικής στις σχέσεις της με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κύριο στρατηγικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο μια στρατηγική για την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού, στην οποία δεσμεύτηκε να διαθέσει περισσότερους διπλωματικούς και αμυντικούς πόρους στην περιοχή για την αντιμετώπιση αυτού που βλέπει ως την προσπάθεια της Κίνας για τη δημιουργία μιας περιφερειακής σφαίρας επιρροής.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εργάζεται για την κατάρτιση μιας ξεχωριστής στρατηγικής για την Κίνα, αλλά είναι αντιμέτωπη με αντιπερισπασμούς από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή που έχει λάβει γνώση για τα σχέδια αναφορικά με την αμερικανική στρατηγική για την Κίνα δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο Reuters ότι τα σημεία στα οποία θα αναφερθεί ο Μπλίνκεν δεν αναμένεται να περιέχουν λεπτομέρειες και σε μεγάλο βαθμό θα είναι μία συλλογή από δηλώσεις που η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σχετικά με την Κίνα.

Ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει ηγέτες των 10 κρατών-μελών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Ουάσινγκτον στις 12-13 Μαΐου, ενώ αναμένεται ότι θα επισκεφτεί την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αργότερα μέσα στον μήνα.

Παρότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν τεταμένες σε μια ευρεία σειρά ζητημάτων, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δύο μήνες μετά την προειδοποίηση ότι το Πεκίνο εμφανιζόταν σταθερά να προετοιμάζεται για να βοηθήσει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία, οι ίδιοι δεν εντοπίζουν κάποια κινεζική στρατιωτική ή οικονομική υποστήριξη. Αυτό από την Ουάσινγκτον θεωρείται θετική εξέλιξη.