Τιμερμανς προς οικολόγους: Πιέστε περισσότερο τις κυβερνήσεις

Συχνά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι εκείνες που ανθίστανται στα μέτρα που προτείνουν οι Βρυξέλλες για την προστασία του κλίματος και προς αυτές τις κυβερνήσεις θα πρέπει να ασκήσουν πίεση οι οικολόγοι ακτιβιστές, προέτρεψε σήμερα ο Φρανς Τίμερμανς, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Να μου μιλάτε, να μου ζητάτε βοήθεια, να ασκείτε κριτική αλλά κυρίως να μιλάτε στις εθνικές κυβερνήσεις σας, επειδή εκείνες πολύ συχνά αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Κομισιόν» είπε ο Τίμερμανς σε τηλεδιάσκεψη με δύο περιβαλλοντικές ακτιβιστικές οργανώσεις, τις Fridays For Future και Youth For Climate.

«Εμείς θα τις πιέζουμε και θα πιέζουμε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά εσείς πρέπει να μας δώσετε χείρα βοηθείας», επέμεινε.

Οι δηλώσεις αυτές του Τίμερμανς έγιναν δύο ημέρες αφότου η Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ποιοτική διατροφή. Τα μέτρα προβλέπουν κατά κύριο λόγο τη μείωση κατά 50% των φυτοφαρμάκων στη γεωργία μέχρι το 2030. Η ανακοίνωση αυτή ανησύχησε πολλές ομοσπονδίες παραγωγών αγροτικών προϊόντων, ωστόσο δεν εμπόδισε ορισμένες οικολογικές οργανώσεις, όπως τις δύο προαναφερόμενες, να απαιτήσουν από τον Τίμερμανς ακόμη και τον επανασχεδιασμό ολόκληρης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι ακτιβιστές θεωρούν ότι οι άμεσες επιδοτήσεις που δίνονται στους παραγωγούς θα πρέπει να καταργηθούν και να δίνονται μόνο ανάλογα με τις μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούν και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στην κοινωνία και το περιβάλλον.

«Ένα πολύ μεγάλο μέρος της άμεσης βοήθειας δεν πηγαίνει στους αγρότες ή σε αυτούς που δουλεύουν τη γη, αλλά σε μεγαλοϊδιοκτήτες, υπάρχει πραγματικά ένα πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσουμε», παραδέχτηκε ο Τίμερμανς. Αλλά για να αναδιαμορφωθεί το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις των χωρών θα πρέπει να συμφωνήσουν επίσης και «πολύ συχνά είναι πολύ επιφυλακτικές επειδή φοβούνται ότι θα πέσει πολύ βαρύ στους αγρότες τους», προειδοποίησε.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ αλλά ακολουθείτε τον λάθος στόχο», του απάντησε ένας από τους νέους που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας «σαφείς στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».