Τίμερμανς (ΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος πράσινου υδρογόνου

Σε κόμβο υδρογόνου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μείγματος από λιγνίτη σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ και υπεύθυνο για το green deal κ. Φράνς Τίμερμανς.

Το ανώτατο στέλεχος της Koμισιόν μιλώντας στην ενότητα για την πράσινη συμφωνία και την ενεργειακή μετάβαση των κρατών –μελών της ΕΕ, δήλωσε ότι το LNG θα παίξει σημαντικό ρόλο στην νέα εποχή ωστόσο όπως επισήμανε η χώρα μας, χρειάζεται να μην περιοριστεί σε αυτό αλλά να επενδύσει και σε υποδομές που θα είναι έτοιμες να υποδεχτούν τη νέα γενιά τεχνολογιών που είναι το υδρογόνο.

Η Ελλάδα τόνισε είναι σε καίρια θέση για να γίνει κόμβος υδρογόνου, κάτι που όπως είπε επιλύει και θέματα μεταφοράς ηλιακής ενέργειας καθώς με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποθηκευτεί το αέριο και να μεταφερθεί παντού. Όπως μάλιστα υπογράμμισε, το υδρογόνο τείνει να γίνει μια ισχυρή βιομηχανία καθώς οι προβλέψεις μιλούν για την παραγωγή ενέργειας ισχύος πάνω από 80 GW έως το 2030.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένος από τη συνεργασία που επιδεικνύει η χώρα μας με τους γείτονές της και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βόρειας Μακεδονίας. Μια συνεργασία που βρίσκεται στην τελική ευθεία όπως ανέφερε από την πλευρά του και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ Κώστας Σκρέκας.

Διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, με επίκεντρο το μεγάλο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος, εστίασε στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας με την επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου. Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπογραφή της συμφωνίας για την έναρξη της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας (Νέας Μεσημβρίας – Ειδομένη/Γευγελή). Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ολοκληρωθεί το 99% των διαπραγματεύσεων, ενώ έχει ήδη υποβληθεί το σχέδιο συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα με το δίκαιο της ΕΕ και αναμένονται τα σχόλια της Κομισιόν. Να σημειωθεί ότι ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου, ΔΕΣΦΑ, προετοιμάζει το market test, το οποίο εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε επίσης ότι ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί μέρος της στρατηγικής για τις διαδρομές αερίου και θα μπορούσε να φέρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο στους βόρειους γείτονες, μέσω εναλλακτικών διαδρομών, πέραν της Ρωσίας, βοηθώντας και στα σχέδια απολιγνιτοποίησης της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία όπως τόνισε και ο ομόλογός του κ. Νασέρ Νουρεντίνι, σήμερα εξαρτάται από τον λιγνίτη σε ποσοστό 60% με 70%.

Δεν είναι τυχαίο και το ενδιαφέρον αρκετών ενεργειακών εταιρειών από τη Βόρεια Μακεδονία να συμμετάσχουν στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, καθώς και στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με αέριο Αλεξανδρούπολη.

Σχετικά με τον EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης αναμένεται το επόμενο έτος. Είναι αξιοσημείωτο ότι και αυτός ο αγωγός σχεδιάζεται με την προοπτική να μεταφέρει στο μέλλον και υδρογόνο. Επί του παρόντος, διεξάγονται μελέτες με προϋπολογισμό 70 εκατομμυρίων ευρώ, με το ήμισυ των κονδυλίων να προέρχονται από την Κομισιόν, γεγονός που, σύμφωνα με τον υπουργό, καταδεικνύει και τη στήριξή της σε ένα έργο PCI που ενισχύει τον ανταγωνισμό και την ολοκλήρωση της αγοράς, μειώνοντας την εξάρτηση της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε μία μόνο ενεργειακή πηγή. Άλλωστε, όπως υποστήριξε ο ίδιος, η ΕΕ και η περιοχή μας θα συνεχίσουν να χρειάζονται αέριο ως καύσιμο «μετάβασης».

Σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τα σχέδιά της και να υποστηρίξει τις διεθνείς εταιρείες στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα θαλάσσια οικόπεδα.