Τηλεδιάσκεψη της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του προεδρείου της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και με στελέχη του υπουργείου, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας στις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ:

«- Τόνισαν ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των αλλαγών της ψηφιακής εποχής, οι οποίες επιταχύνθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Η προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελούν για τον κλάδο την πρώτη προτεραιότητα. Με αυτό ως δεδομένο, ανέπτυξαν τις βασικές αρχές και τους άξονες των προτάσεών τους για θέματα του επικείμενου εργασιακού νομοσχεδίου, όπως η τηλεργασία, τα ωράρια, οι αρμοδιότητες του ΣΕΠΕ και του ΟΜΕΔ. Εξέθεσαν, επίσης, τα σοβαρά εμπόδια στην ομαλή διενέργεια και λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων που δημιουργεί η διατήρηση διατάξεων της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στα σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

– Τόνισαν στον υπουργό ότι η ΟΤΟΕ έχει και ρόλο και προτάσεις και αποδεδειγμένη αξιοπιστία, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά και τεκμηριωμένα στο διάλογο για αποτελεσματικές και κοινωνικά δίκαιες ρυθμίσεις. Ρυθμίσεις που να αφήνουν επαρκή χώρο και ρόλο στη συλλογική διαπραγμάτευση τόσο πριν, όσο και μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

– Επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν ειδικότερες θέσεις και προτάσεις της ΟΤΟΕ επί των θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση, η οποία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια καλή αρχή τεκμηριωμένου και εποικοδομητικού διαλόγου με το υπουργείο για τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την κοινωνία και τον κλάδο».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, ο υπουργός Εργασίας:

«- Αναφέρθηκε στη σημασία της διαβούλευσης με τους φορείς, επισημαίνοντας ότι η ΟΤΟΕ είναι η πρώτη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που συναντά για το σκοπό αυτό. Τόνισε ότι σκοπός του υπουργείου δεν είναι να αιφνιδιάσει ούτε να νομοθετήσει εν κρυπτώ. Αυτό, πάντως, δεν θα γίνει, όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

– Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, διαβεβαίωσε ότι για την τηλεργασία θα αξιοποιηθεί η υπάρχουσα ευρωπαϊκή εμπειρία. Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 8ωρου. Ζητούμενο είναι να εκσυγχρονιστεί το καθεστώς της διευθέτησης του ωραρίου και των υπερωριών, με βάση τα ισχύοντα στις περισσότερες χώρες Ε.Ε. “Θα κινηθούμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο»”, είπε χαρακτηριστικά.

– Για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ο υπουργός δήλωσε ότι στόχος είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία και η διαφάνεια στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, να μην υπάρχουν περιθώρια θεσμικής του αμφισβήτησης.

– Για τις επικουρικές συντάξεις, δεν υπάρχει πρόθεση αιφνιδιασμού ούτε τίθεται ζήτημα απωλειών για τους ήδη εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

– Τέλος, ο υπουργός ζήτησε και ειδικότερες θέσεις και προτάσεις της ΟΤΟΕ για τα θέματα που η Ομοσπονδία έθεσε στη συνάντηση».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη η Γενική Γραμματέας κα Στρατινάκη, η Γεν. Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Καρασιώτου, οι κ.κ. Δουφεξής και Μυλαπίδης, καθώς και στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.