Τηλεδιάσκεψη Χ. Θεοχάρη με τους τουριστικούς πράκτορες

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία στην τρέχουσα περίοδο της πανδημίας παρουσίασαν στον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, από όλη την Ελλάδα, σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα μέλη-Ενώσεις της Ομοσπονδίας, έγινε παρουσίαση στον υπουργό όλων των επιμέρους ζητημάτων που απασχολούν τα τουριστικά γραφεία και αφορούν τόσο τα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητάς τους όσο και τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου. Συγκεκριμένα, ενώπιον του υπουργού τέθηκε μια οκτασέλιδη ατζέντα ζητημάτων προς επίλυση και μέτρων στήριξης που είναι αναγκαίο να ληφθούν από την Πολιτεία, για έναν κλάδο που παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες και διαφορετικές ανάγκες, σε μια άνευ προηγουμένου αρνητική συγκυρία για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Η συζήτηση κινήθηκε στους άξονες στήριξης της απασχόλησης και λειτουργικού κόστους, στήριξης ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναγκαίων ρυθμίσεων για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, προβολής και στήριξης της ζήτησης, και θεσμικών θεμάτων. Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης για τα επίκαιρα και επίμαχα θέματα των τουριστικών λεωφορείων και τις ειδικές ρυθμίσεις που απαιτούνται.

Επίσης οι εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτόρων αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στην τουριστική αγορά και στην κρουαζιέρα, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και στις εκτιμήσεις των ξένων tour operators, οι οποίοι αποτελούν τους κατεξοχήν συνεργάτες των τουριστικών γραφείων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τουριστικών γραφείων για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο με στόχο την τόνωση της τουριστικής κίνησης το 2021 και για τη στήριξη των επιχειρήσεων ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες με τη FedHATTA θα συνεχιστούν προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.