Τι θα πει ο Κουτσούμπας στον Μητσοτάκη – Joker και Γαβράς

Τι θα πει ο Κουτσούμπας στον Μητσοτάκη – 

Το τι θα πει ο Κουτσούμπας στη συνάντηση με το Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων, δεν αποτελεί αίνιγμα, το αντίθετο. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ από την επίσκεψή του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο είχε μιλήσει πολύ συγκεκριμένα για το θέμα. Τι είχε πει ο Δημήτρης Κουτσούμπας; Οτι ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Ελληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις. Για να μην υπάρξει όμως αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του «αίματος» για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια-περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:

***

Πρώτον, υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του ελληνικού κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Δεύτερον, απουσιάζουν από την Ελλάδα συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Ετσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Τρίτον, αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

***

Joker και Γαβράς

Συνήθως δεν ασχολούμαι με εισιτήρια κινηματογράφων, αλλά όταν πρόκειται για την πολιτική ταινία του Κώστα Γαβρά πάντα υπάρχει κάτι το ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αριθμούς του τετραημέρου από Πέμπτη έως Κυριακή 6 Οκτωβρίου, τα αποτελέσματα είναι τα εξής: «Joker» 135.000 εισιτήρια και «Ενήλικοι στην αίθουσα» 23.500 εισιτήρια.

Print Friendly, PDF & Email