Τι θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση η επιτροπή λοιμωξιολόγων – Αύριο οι ανακοινώσεις

Για τις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων -τις οποίες θα παραδώσει το απόγευμα- συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επιστήμονες αναμένεται να εισηγηθούν το άνοιγμα μόνο μικρών και συγκεκριμένων καταστημάτων και να καταστήσουν σαφές ότι η αγορά θα πρέπει να ανοίξει με μικρά και προσεκτικά βήματα.

Όπως ανέφερε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται να εγκρίνουν το άνοιγμα των κομμωτηρίων αλλά και των βιβλιοπωλείων, ενώ μάλλον είναι αρνητικοί ως προς το άνοιγμα εμπορικών και πολυκαταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση είναι στα χέρια του πρωθυπουργού, καθώς ο ίδιος μετά την εισήγηση των ειδικών αλλά και τις εκτιμήσεις των στελεχών του Μέγαρου Μαξίμου θα αποφασίσει τι θα ανοίξει κατά την εορταστική περίοδο και τι όχι.

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο στις 12.30 μ.μ έχει προγραμματιστεί η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και δεν αποκλείεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Τα επικρατέστερα σενάρια

  • Τα μαγαζιά να ανοίξουν σταδιακά. Πρώτα κομμωτήρια και κουρεία και λίγο πριν τις γιορτές κάποια ακόμη καταστήματα.
  • Να μην ανοίξουν καθόλου μέσα στις γιορτές τα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα.
  •  Οι εκκλησίες θα ανοίξουν για συγκεκριμένες μέρες και υπό πολύ αυστηρά μέτρα.

Πάντως, ο βασικός λόγος που μεγάλη μερίδα των ειδικών εμφανίζεται επιφυλακτική για το άνοιγμα της αγοράς είναι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Οι δείκτες για την πορεία του ιού, ο αριθμός των νοσηλευομένων, οι «κόκκινες» περιοχές, αλλά και ο φόβος για πισωγύρισμα στα κρούσματα σε περίπτωση που διαμορφωθούν καταστάσεις συνωστισμού είναι μερικοί από τους λόγους που τους προβληματίζουν.

Τι θα γίνει με τα κομμωτήρια

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ήρθε σε επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη. Όπως αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών «στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς, αναμένεται τις επόμενες ημέρες -Σάββατο ή Κυριακή- να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια. Αυτό έγινε γνωστό μετά από επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα προηγηθεί καθώς κρίνεται ότι μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα.