Τι συζητήθηκε στην πρώτη δημόσια συνεδρίαση της NASA για τα άγνωστης ταυτότητας εναέρια φαινόμενα

Την ανάγκη να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για να εξηγηθούν στο μέλλον τα «φαινόμενα» που αφορούν τα Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, ή UFO, υπογράμμισε χθες Τετάρτη -στη διάρκεια μιας ειδικής δημόσιας συνεδρίασης στην Ουάσινγκτον- επιτροπή ειδικών στην οποία έχει ανατεθεί από τη NASA να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Τα υφιστάμενα δεδομένα και οι εκθέσεις αυτοπτών μαρτύρων είναι ανεπαρκή για να παράσχουν αποδείξεις που να οδηγούν σε συμπεράσματα για τη φύση και την προέλευση καθενός περιστατικού» δήλωσε ο Ντέιβιντ Σπέρτζελ, αστροφυσικός που προήδρευσε αυτών των εργασιών, προσθέτοντας: «Έχουμε ανάγκη από δεδομένα υψηλής ποιότητας».

Η NASA είχε ανακοινώσει πέρυσι την έναρξη αυτών των εργασιών πάνω στα Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα και διόρισε τον Οκτώβριο 16 ειδικούς για να τις διεξαγάγουν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εξέχοντες επιστήμονες αλλά και αξιωματούχοι της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής της πολιτικής αεροπορίας (FAA) και ο πρώην αστροναύτης Σκοτ Κέλι.

Ο στόχος τους δεν είναι να εξετάσουν ένα προς ένα τα συμβάντα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν για να επιχειρήσουν να τα εξηγήσουν, αλλά να διατυπώσουν συστάσεις προς τη NASA για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τα μελετά σχολαστικά στο μέλλον.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, καθώς αφορά τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Όμως προκαλεί επίσης ισχυρό ενδιαφέρον εξαιτίας της λέξης UFO, που δημιουργεί πολλούς συνειρμούς. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος έχει αντικατασταθεί επισήμως από τον όρο UAP (Unidentified Aerial Phenomena, Άγνωστης Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα).

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κανένα σαφές δεδομένο που θα δείχνει πως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα άγνωστης ταυτότητας ανώμαλα φαινόμενα και την εξωγήινη ζωή» δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκρίνσπουν, ένας από τους επιστήμονες-μέλη της επιτροπής.

Για τον Ντέιβιντ Σπέρτζελ, η δυσκολία να εξεταστεί το ζήτημα αυτό έγκειται στο ότι ορισμένοι «είναι πεπεισμένοι για την ύπαρξη ATIA», όταν άλλοι, στο άλλο άκρο, βρίσκουν το θέμα «γελοίο».

Η Νίκολα Φοξ, στέλεχος της NASA, άνοιξε τη συνεδρίαση καταδικάζοντας τη διαδικτυακή παρενόχληση που αντιμετωπίζουν τα μέλη της επιτροπής.

Έχουν συγκεντρωθεί περίπου 800 εναέρια φαινόμενα, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Σον Κερκπάτρικ, διευθυντής του γραφείου -από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας- στο οποίο έχει ανατεθεί το εν λόγω ζήτημα (AARO). Όμως «ίσως μόνο 2% ως 5%» απ’ αυτά είναι «αληθινά μη ομαλά», είπε. Ο Κερκπάτρικ παρουσίασε δύο βίντεο. Το πρώτο έδειχνε ένα σφαιρικό αντικείμενο που εθεάθη το 2022 στη Μέση Ανατολή και παραμένει μέχρι σήμερα ανεξήγητο. Το δεύτερο έδειχνε τρία σημεία που έμοιαζαν να μετακινούνται μπρος-πίσω με αινιγματικό τρόπο. Επρόκειτο στην πραγματικότητα για αεροπλάνα σ’ έναν διάδρομο εναέριας κυκλοφορίας, οι κινήσεις των οποίων μπρος-πίσω προκαλούνταν από τις κινήσεις του ίδιου του παρατηρητή, όπως εξήγησε.

Η συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε αρκετές ώρες, μεταδόθηκε απευθείας μέσω Ίντερνετ και ένα τμήμα της ήταν αφιερωμένο στις ερωτήσεις του κοινού. Οι εργασίες της επιτροπής βασίζονται αποκλειστικά σε δημόσια δεδομένα, ώστε να μπορούν να συζητούνται ελεύθερα και να έχουν όλοι πρόσβαση σ’ αυτά, υπογράμμισε ο Ντάνιελ Έβανς, αρμόδιος στη NASA για το συντονισμό της μελέτης.

Ο αστροφυσικός Ντέιβιντ Σπέρτζελ πρόσθεσε ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες -που δεν λαμβάνονται εδώ υπ’ όψιν- διαβαθμίζονται συχνά όχι εξαιτίας του αντικειμένου που παρατηρήθηκε, αλλά μάλλον για να μην αποκαλυφθούν ορισμένα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών που το φωτογράφισαν (καταδιωκτικά αεροπλάνα…).

Στο μέλλον, οι παρατηρήσεις θα πρέπει να συγκεντρώνονται από συγκεκριμένα όργανα, πολλαπλά και καλά ρυθμισμένα, δήλωσε, ωστόσο απέρριψε την ιδέα ενός δορυφόρου που θα είναι αφιερωμένος σ’ αυτό.

Οι συστάσεις πιθανόν να περιλάβουν αντιθέτως τρόπους για να ενσωματώνονται καλύτερα οι παρατηρήσεις του κοινού. Τα δισεκατομμύρια των κινητών τηλεφώνων στη Γη μπορούν να παρέχουν χρήσιμα δεδομένα, κυρίως αν πολλές φωτογραφίες τραβιούνται ταυτοχρόνως.

Ο Μάικ Γκολντ, πρώην αξιωματούχος της NASA και μέλος της επιτροπής, ζήτησε από την πλευρά του να δημιουργηθεί ένα γραφείο στους κόλπους της διαστημικής υπηρεσίας που θα είναι αφιερωμένο στο θέμα αυτό.

Τελικά όμως, τι ελπίζουμε να ανακαλύψουμε; Ίσως νέα φυσικά φαινόμενα, είπαν μερικοί ειδικοί.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Γκρίνσπουν, «αν η NASA εφαρμόσει την ίδια μεθοδολογική αυστηρότητα στη μελέτη άγνωστης ταυτότητας ανώμαλων φαινομένων με αυτή που εφαρμόζει στη μελέτη για ενδεχόμενη εξωγήινη ζωή, τότε θα είμαστε σε θέση να μάθουμε κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον, όποια κι αν είναι η τελική εξήγηση».