Τι συζητήθηκε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών – Ποια τα επόμενα βήματα

Η εξέλιξη της πανδημίας και τα περαιτέρω μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή της εξετάστηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ συζητήθηκε και η πρόταση την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αν και είναι αρκετοί εκείνοι που ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει το πλάνο (Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Τσεχία) υπάρχουν και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που θεωρούν πως είναι πρόωρο το εν λόγω σχέδιο. Ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι η επανεξέταση της πρότασης, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους το πιστοποιητικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «ιατρικούς λόγους», ενώ για «πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού» θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από τα κράτη-μέλη.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς κάποιοι αμφισβητούν την αναγκαιότητά του και μερικοί έχουν ερωτήματα για τη χρήση του, ωστόσο ορισμένες χώρες δηλώνουν ανοιχτές στο να γίνει χρήση του εν λόγω πιστοποιητικού.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Νωρίτερα, μαζί με τους Κουρτς, Μέτε Φρεντερίκσεν και Μπάμπιτς, με επιστολή τους ζητούσαν να υπάρξει ταχύτερη έγκριση των εμβολίων από την ΕΕ.

Στη διάρκεια της συνόδου οι ηγέτες της ΕΕ μίλησαν για το θέμα των ανοιχτών συνόρων εν μέσω της πανδημίας. Ο κ. Μισέλ ανέφερε πως υπάρχει βούληση της ΕΕ να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών και τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά έκανε ισχυρή σύσταση στο να μην επιτρέπονται ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα. Το ίδιο ανέφερε και η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή». Σημείωσε ωστόσο ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς γίνονται εμβολιασμοί, αλλά πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όλο και περισσότερο» για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, ορισμένα από τα οποία είναι πολύ πιο μολυσματικά.