Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Ανδρουλάκη ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία θα κληθούν σε ακρόαση ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών ώστε να ενημερώσουν το Σώμα για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ζητεί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Με επιστολή που υπογράφουν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλης Κατρίνης και όλοι οι βουλευτές του κόμματος, τονίζουν ότι η υπόθεση αποτελεί μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα και υποστηρίζουν: «Η διαδοχή αποκαλύψεων και καταγγελιών δεν αποτελεί τυχαίο περιστατικό, αλλά προδίδει οργανωμένη παράνομη δράση αδιαφανών μηχανισμών, άγνωστο, μέχρι στιγμής, αν πρόκειται για κρατικούς ή ιδιωτικούς».

Ολόκληρη η επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο της επιτροπής

Κύριε Πρόεδρε,

Η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, που πιστοποιήθηκε από ειδική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε η παγίδευση του τηλεφώνου γνωστού δημοσιογράφου, με τη χρήση του ίδιου προηγμένου λογισμικού.

Θυμίζουμε, επίσης, τις καταγγελίες κόμματος της αντιπολίτευσης για την παγίδευση του τηλεφωνικού κέντρου των κεντρικών γραφείων του.

Η διαδοχή αποκαλύψεων και καταγγελιών δεν αποτελεί τυχαίο περιστατικό, αλλά προδίδει οργανωμένη παράνομη δράση αδιαφανών μηχανισμών, άγνωστο, μέχρι στιγμής, αν πρόκειται για κρατικούς ή ιδιωτικούς.

Εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα τελούν εν διακινδυνεύσει. Η απάντηση στους υπαρκτούς κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας, της νομιμότητας και της πολιτικής ομαλότητας δεν εξαντλείται στη δικαστική διερεύνηση, όπως θα συμβεί, ύστερα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, της συνταγματικής τάξης και της πολιτικής ζωής αποτελεί υποχρέωση όλου του πολιτικού κόσμου και, πάντως, της δημοκρατικής παράταξης, που θα κινητοποιήσει κάθε θεσμικό μηχανισμό διαφάνειας για να διακριβωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τις επαίσχυντες παρακολουθήσεις και την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό, και επειδή εγείρονται κρίσιμα ερωτήματα για τα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να σας ζητήσει με την παρούσα την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία θα κληθούν σε ακρόαση ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, καθώς ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξαρτήτων Αρχών και για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ ανήκει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων)».