Τι σηματοδοτεί η απόφασης της ΕΚΤ – Που μπορεί να φτάσουν τα επιτόκια – Οι νέες προβλέψεις 8 οίκων

Επιθετικότερος θα είναι ο κύκλος αύξησης του κόστους χρήματος στην Ευρώπη, εκτιμούν πλέον οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων, αφότου οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ κατόπιν της χθεσινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άνοιξαν την πόρτα σε μεγαλύτερες και γρηγορότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Οκτώ διεθνείς οίκοι αναλύουν τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ και δεν κρύβουν την έκπληξή τους για την απότομη αλλαγή του τόνου της κεντρικής τράπεζας, μόλις μερικές εβδομάδες μετά το άρθρο της Λαγκάρντ στο blog της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προανήγγειλε την αύξηση των επιτοκίων -την πρώτη έπειτα  από 11 χρόνια- κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ακόμα μεγαλύτερης κίνησης τον Σεπτέμβριο, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Έπειτα από αυτό, οι οίκοι προχώρησαν άμεσα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για τα επιτόκια, με την αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο να γίνεται, όπως όλα δείχνουν, το κεντρικό σενάριο.

Morgan Stanley βλέπει επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική: Το ύψος της αύξησης του επιτοκίου του Σεπτεμβρίου αναθεωρείται στις 50 μ.β., ενώ παράλληλα προσθέτει μια περαιτέρω αύξηση κατά 25 μ.β. τον Οκτώβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων να φτάνει το 0,75% μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΕΚΤ θα επιλέξει την αύξηση κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο, καθώς θεωρεί απίθανο ότι μέχρι τότε οι προβολές της ΕΚΤ θα δείχνουν επιστροφή του πληθωρισμού το 2% το 2024. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι στρεβλοί προς τα πάνω και οι προβολές της ΕΚΤ δείχνουν ένα πολύ ισχυρό προφίλ πυρήνα του πληθωρισμού στο μέλλον.

Γενικότερα, σημειώνει ότι η ΕΚΤ φαίνεται να ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τους συναφείς κινδύνους αποδυνάμωσης των πληθωριστικών προσδοκιών, με την πρόεδρο Λαγκάρντ να τονίζει ότι ο πληθωρισμός είναι «ανεπιθύμητα υψηλός» και βλέπει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% το 2024. Η ΕΚΤ είναι μάλλον αισιόδοξη για την ανάπτυξη, καθώς βλέπει ότι θα παραμείνει σταθερά γύρω στο 0,5% από το τρίτο τρίμηνο φέτος έως το τέλος του 2024, ενώ η MS αναμένει μια απότομη κάμψη στο τέλος του έτους και μέσα στο 2023, με την οικονομία του μπλοκ να πλησιάζει την ύφεση στην αλλαγή του έτους.

Barclays 

Οι αναλυτές της Barclays αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για τα επιτόκια και πλέον περιμένουν αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο και 25 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο. Κατά την άποψή τους, η ΕΚΤ θα σταματήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο +0,50%. (Οι προηγούμενες εκτιμήσεις τους μιλούσαν για αυξήσεις 25 μονάδων βάσης σε κάθε συνεδρίαση από τον Ιούλιο που θα σταματούσαν το πρώτο τρίμηνο του 2013, με το επιτόκιο καταθέσεων στο +0,75%).
Ο λόγος για τον οποίο ο οίκος θεωρεί τώρα ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τον κύκλο  αύξησης των επιτοκίων τόσο σύντομα είναι η πρόβλεψή του ότι η Ευρωζώνη θα μπει σε τεχνική ύφεση στο ξεκίνημα του επόμενου έτους, με τη μέση πραγματική αύξηση του ΑΕΠ μόλις στο 0,5% το 2023 (έναντι του 2,1% που περιμένει η ΕΚΤ).

Deutsche Bank 

Η Deutsche Bank δηλώνει ότι οι ανησυχίες της για τον πληθωρισμό την είχαν οδηγήσει να μετατρέψει μία από τις αυξήσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης που περίμενε για το τρίτο τρίμηνο σε αύξηση 50 μονάδων βάσης. Όπως, έπειτα από τον αυστηρό τόνο της χθεσινής ανακοίνωσης της ΕΚΤ, μετατρέπει σε 50 μονάδες  βάσης και μία από τις αυξήσεις επιτοκίων που περίμενε για το τέταρτο τρίμηνο.

Οι νέες προβλέψεις της μιλούν για +25 μ.β. τον Ιούλιο, +50 μ.β. τον Σεπτέμβριο, +50 μ.β. τον Οκτώβριο και +25 μ.β. τον Δεκέμβριο. Το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί στο 1% έως τα τέλη του 2022, με τις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. να συνεχίζονται στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2023, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, τον Ιούνιο του 2023.

Η Deutsche Bank εξηγεί ότι η ΕΚΤ πέτυχε μια «γερακίσια» στροφή που ώθησε τα επιτόκια του ευρώ προς τα πάνω. Γενικότερα, η ανακοίνωση της ΕΚΤ και η συνέντευξη Τύπου της προέδρου Λαγκάρντ έδωσαν έναν hawkish τόνο, ενώ στην πρώτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναγνωρίστηκε ανοιχτά η πρόκληση του πληθωρισμού και η ανάγκη να επανέλθει αυτός στον στόχο. Και όταν αναφέρθηκε σε ένα πιθανό εργαλείο για την αντιμετώπιση του κατακερματισμού στις αγορές ομολόγων, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «θα χρησιμοποιήσουν είτε υφιστάμενα είτε νέα μέσα που θα διατεθούν».

Υπό το πρίσμα της απόφασης, οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας έχουν προσθέσει στην υπάρχουσα άποψή τους για αύξηση 50 μ.β. το γ’ τρίμηνο και τώρα αναμένουν μια δεύτερη αύξηση 50 μ.β. το δ’ τρίμηνο. Έτσι, η νέα τους βασική γραμμή είναι για μια κίνηση 25 μ.β. τον Ιούλιο, στη συνέχεια δύο διαδοχικές κινήσεις 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και κατόπιν μια κίνηση 25 μ.β. τον Δεκέμβριο, που θα επαναφέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% μέχρι το τέλος του έτους. Η ομάδα εξακολουθεί να πιστεύει ότι το τελικό επιτόκιο καταθέσεων θα είναι 2%, το οποίο θα επιτευχθεί στα μέσα του επόμενου έτους, αλλά η πορεία προς τα εκεί θα είναι ταχύτερη, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων και του hawkish τόνου της ΕΚΤ.

Μετά από μόλις 2,5 εβδομάδες, η ανάρτηση της προέδρου της ΕΚΤ Λαγκάρντ στο ιστολόγιο υπέστη την ίδια μοίρα με την περσινή ανασκόπηση της στρατηγικής της, εξηγεί η Citi. Η ΕΚΤ είναι χωρίς πλαίσιο, αλλά δεσμεύεται άνευ όρων για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Ιούλιο (εγκατάλειψη της ευελιξίας) και λίγο-πολύ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο (εγκατάλειψη της σταδιακότητας).

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs περιμένει τώρα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο (έναντι 25 μονάδες βάσης που προέβλεπε προηγουμένως) και τον Οκτώβριο και στη συνέχεια 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. Το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 1,75% τον Ιούνιο του 2023.

Οι προβολές της ΕΚΤ δείχνουν σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2022-23, αλλά σημαντικά υψηλότερο πληθωρισμό, με τον βασικό δείκτη και τον δομικό δείκτη του πληθωρισμού στο 2,1% και 2,3% αντίστοιχα το 2024. Το Διοικητικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να αποφύγει τον κίνδυνο κατακερματισμού, χωρίς όμως να προσφέρει νέες λεπτομέρειες. «Αναμένουμε τώρα αυξήσεις 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ακολουθούμενες από μια επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων πίσω στις 25 μ.β. τον Δεκέμβριο, σε μια τελική αύξηση του επιτοκίου κατά 1,75% τον Ιούνιο του 2023.

Bank of America 

Η Bank of America επιμένει στην πρόβλεψή της για συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης το 2022 και θεωρεί ότι το πιθανότερο μοτίβο είναι +25 μ.β. τον Ιούλιο, +50 μ.β. τον Σεπτέμβριο και +50 μ.β. τον Οκτώβριο.

BofA βλέπει πέντε στοιχεία που μπορεί να εξέπληξαν την αγορά:

  1. Το γεγονός ότι η ΕΚΤ κατέστησε επίσημα πιθανή μια αύξηση κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο, δηλώνοντας ότι μια μεγαλύτερη αύξηση από τις 25 μ.β. θα είναι κατάλληλη, εάν οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού διατηρηθούν ή επιδεινωθούν.
  2. Η αναφορά ότι αυτή η συνεχής πορεία περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι κατάλληλη και μετά τον Σεπτέμβριο.
  3. Η διευκρίνιση της προέδρου Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ δεν θα περιοριστεί σε αποφάσεις μόνο με προβλέψεις (δηλαδή θα αυξάνει ακόμη και εντός τριμήνου).
  4. Η αναφορά ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι ανοδικοί, ακόμη και όταν η ΕΚΤ προβλέπει πυρήνα πληθωρισμού 2,4% το 2024.
  5. Την αλλαγή στην καθοδήγηση γύρω από τις επενδύσεις του προγράμματος αγοράς ομολόγων APP (θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να διατηρηθούν οι συνθήκες άφθονης ρευστότητας και μια «κατάλληλη κατεύθυνση νομισματικής πολιτικής» αντί για «άφθονο βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης»).

Societe Generale 

Η Societe Generale περιμένει συνολικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης φέτος, στις οποίες περιλαμβάνονται κινήσεις 50 μονάδων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Capital Economics 

Η Capital Economics περιμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο και δύο ακόμα κινήσεις στο υπόλοιπο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 0,75% έως τα τέλη του έτους και θα κορυφώσει στο 1,5% το 2023.

ABN Amro 

Η ABN Amro αναθεωρεί την πρόβλεψή της για αύξηση 25 μ.β. τον Σεπτέμβριο σε 50 μ.β. και περιμένει κινήσεις 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο και μετά τον Σεπτέμβριο που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% τον Φεβρουάριο του 2023.