Τί περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα από τις αγορές

Άλλη μια θετική εβδομάδα για το ΧΑ, την 32η στις τελευταίες 41. Παρόμοια εικόνα και για τις μεγάλες αγορές μετοχών στον κόσμο. Μήπως οι φόβοι για τον επικίνδυνο πληθωρισμό ξέφτισαν;

Σε υψηλά 9ετίας παρέμεινε ο Γενικός μας Δείκτης  και αυτήν την εβδομάδα, κερδίζοντας 3,7%.

Σημειώνοντας ότι σε ετήσια βάση, τα σωρευτικά κέρδη αγγίζουν το 66,5%.

Η εντυπωσιακή αυτή απόδοση προσπερνάει τις αντίστοιχες όλων των μεγάλων δεικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ: ο Γερμανός DAX40 γράφει +29%, ο Γάλλος +25%· στις ΗΠΑ, ο 500άρης S&P +19%, ο 100άρης Nasdaq +25% και ο 30άρης Dow Jones ..μόλις +13%.

Η θετική εικόνα έρχεται κυρίως από δύο παράγοντες.

Ο πρώτος αφορά καθολικά στην εγχώρια αγορά, και είναι η προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, απότοκο αφενός της 4ετούς πρότερης πορείας προς μια «ομαλότητα», αφετέρου της ευρείας επικράτησης της ήδη κυβερνώσας παράταξης, ως προαπαιτούμενο για την προαναφερθείσα ανάκτηση.

Υπό αυτές τις σκέψεις, η σπάνιας ποιότητας παρατεταμένη ανοδική τάση δικαιολογείται. Ο Δείκτης, με αιχμή του δόρατος τους κλάδους τραπεζών, ΑΠΕ, πληροφορικής και κατασκευών, έχει μπροστά του τις 1355 μονάδες με κοντινές στηρίξεις 1302 και 1288.

Ο δεύτερος, παγκοσμίου εμβέλειας και εστιασμένος στις ΗΠΑ, αφορά στα προ μηνών υψηλά 40ετίας επίπεδα πληθωρισμού.

Το αφήγημα είχε εξαιρετικά επικίνδυνες προεκτάσεις στ σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, πλην όμως διεφάνη ότι προέκυψε από τη συνδυασμένη παρατήρηση του πολέμου στην Ουκρανία και της πρότερης ευαισθησίας που είχε αποκτήσει το οικονομικό σύστημα στα απόνερα της πανδημίας και των μέτρων για την καταπολέμησή της.

Κι έτσι, η τάση είναι σαφώς πτωτική, καθώς σε ένα έτος, ο πληθωρισμός από 9% κατήλθε στη ζώνη των «αποδεκτών» από τη Fed επιπέδων του 3%.

Το μακροοικονομικό αυτό δεδομένο, από μόνο του δεν βοηθά, αλλά η πρόβλεψη για παύση της αυξητικής ορμής των επιτοκίων, ή ακόμα και της έναρξης ενός κύκλου μείωσης επιτοκίων, διευκολύνει τα μάλα τις αγορές μετοχών.

Και με γνώμονα την επίμονη εικόνα της Wall Street που ψάχνει αφορμές να σημειώνει νέα υψηλά, όλα δείχνουν ότι το κλίμα είναι θετικό. Οι αμερικανικοί δείκτες είδαν νέα υψηλά 12μήνου.

Συνδυάζοντας τους δύο παράγοντες, φαίνεται ότι οι πιθανότητες ανοδικής συνέχισης στο μεσοπρόθεσμο είναι μεγαλύτερες.

Το εταιρικό καλεντάρι στις ΗΠΑ για το β’ τρίμηνο έχει ανοίξει με τα θετικά αποτελέσματα για τις Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan, Blackrock. Αυτην την εβδομάδα είναι καυτό, όπου αναμένονται για Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Tesla, Netflix, IBM, US Bancorp, Elevance, Lockheed Martin, Charles Schwab, Interactive Brokers, PNC, ProLogis, Halibarton, Johnson&Johnson, Philip Morris, Abbott, American Express, κ.α.

Σε μακρο επίπεδο, η εβδομάδα περιλαμβάνει την αγορά κατοικίας (Τετάρτη) και τη βαρύνουσας σημασίας αγορά εργασίας (Πέμπτη).

Εγχώρια, θα υπάρξει νηνεμία. Αποκοπές μερισμάτων για ΣΠΕΙΣ (0,1314€) και ΙΛΥΔΑ (0,02€) τη Δευτέρα, ΕΠΣΙΛ (0,074€) την Τρίτη, επιστροφή κεφαλαίου ΙΝΚΑΤ (0,12€) τη Δευτέρα.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.