Τι μέλλει γενέσθαι με τις τιμές του πετρελαίου

H πληγείσα ζήτηση για πετρέλαιο και η προσώρας έλλειψη ενός εμβολίου ενάντια στον Covid-19 αποτελούν τις συνιστώσες οι οποίες κρατούν καθηλωμένες τις τιμές του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Saxo Bank.

Αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν ότι, από τον Ιούνιο και μετά, το πετρέλαιο τελεί υπό διαπραγμάτευση πέριξ των $40/βαρέλι, ενώ υπάρχουν ενδείξεις από την αγορά ότι οι προκλήσεις καλά κρατούν. Τα αποδυναμωμένα διυλιστικά περιθώρια, σε συνδυασμό με τα μεγάλα αποθέματα diesel και jet fuel που παραμένουν απούλητα, οδηγούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, για το επόμενο έτος, η Saxo Bank εκτιμά ότι μετά βίας οι τιμές κατά μέσο όρο θα αγγίξουν τα $50/βαρέλι, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει μια κάποια ανάκαμψη της οικονομίας.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η επανέναρξη της παραγωγής από τη Λιβύη μετά την κατάπαυση πυρός στη χώρα, με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας να τονίζουν ότι άμεση απόρροια της πλεονάζουσας προσφοράς θα είναι η πτώση του Brent στα $40/βαρέλι πριν τελικά αυξηθεί οριακά το 2021.

Σε αντίθεση με τη Saxo Bank, οι Citigroup και Goldman Sachs εκτιμούν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα ανέλθει στα $60/βαρέλι το 2021. Ειδικότερα η Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι το Brent θα φτάσει στα $65/βαρέλι το γ΄ τρίμηνο του 2021, πριν τελικά υποχωρήσει στα τέλη του έτους στα $58/βαρέλι.