Τι ισχύει από Δευτέρα για τη μετακίνηση από και προς τα σχολεία – Πώς θα λειτουργούν τα SMS

Για να μετακινούμαστε προς ορισμένους προορισμούς και για ορισμένους λόγους λόγω του νέου lockdown θα πρέπει πλέον από το Σάββατο να αποστέλλουμε SMS στο γνωστό 13033. Αυτό που άλλαξε είναι ότι έχει προβλεφθεί μετακίνηση από και προς σχολείο για τους μαθητές ή τους γονείς που συνοδεύουν μαθητές.

Ωστόσο, για τις συγκεκριμένες μετακινήσεις χρειάζεται να υπάρχει και συμπληρωμένο έντυπο, το οποίο από τη Δευτέρα θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι μαθητές ή οι γονείς εάν συνοδεύουν παιδιά.

Εντυπο μετακίνησης για ανήλικους μαθητές

Εντυπο μετακίνησης για ενήλικους μαθητές

 

Τα SMS στο 13033

Οι κωδικοί που θα πρέπει να πληκτρολογούμε και να αποστέλλουμε στο 13033, όπως συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, είναι οι εξής:

SMS – Επιλογή 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

SMS – Επιλογή 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

SMS – Επιλογή 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

SMS – Επιλογή 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα

SMS – Επιλογή 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

SMS – Επιλογή 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύεται το SMS μαζί με την αστυνομική ταυτότητα.