Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ

Αλλαγές στο εγχώριο ενεργειακό τοπίο φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα 11 Νοεμβρίου. Όπως ανέφερε σχετικά και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την παρουσίαση του ν/σ, στόχος των αλλαγών που δρομολογούνται από την Κυβέρνηση είναι μία «πράσινη» και απελευθερωμένη αγορά, στη βάση μίας ατζέντας που υπηρετεί όλους τους παίκτες της, εργαζομένους και καταναλωτές προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

ΔΕΗ: Βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών καθώς προβλέπεται με μία ευρεία δέσμη μέτρων να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τον ιδιωτικό ανταγωνισμό.

ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ το νομοσχέδιο προβλέπει την προσέλκυση στελεχών από την αγορά, νέο καθεστώς πρόσληψης των εργαζομένων αορίστου χρόνου, με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ, άρση της μονιμότητας σε νεοπροσλαμβανόμενους, ενίσχυση της ευελιξίας στις προμήθειες, με σεβασμό στη διαφάνεια και ενίσχυση της κινητικότητας τόσο μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΗ (δηλ. ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ) όσο και προς το Δημόσιο γενικότερα, για όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού.

ΕΠΙΣΗΣ το νομοσχέδιο προβλέπει και τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της, μία διαδικασία που ενδέχεται να ξεκινήσει ήδη μέσα στο 2019 ή στις αρχές του 2020.

Ο μετασχηματισμός αυτός συνίσταται σε διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας με την ίδρυση δύο νέων εταιρειών, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, ενώ η παλαιά εταιρεία θα παραμείνει ως ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. θα περιέλθουν τα μεγάλα διεθνή project στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ, δηλαδή ο αγωγός IGB -που βρίσκεται πλέον υπό κατασκευή- και 2 ακόμη αγωγοί που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και ωρίμανση: IGI Poseidon και EastMed.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ και η σημαντική ώθηση στις μεγάλες επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αφού δίνεται η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς λειτουργική ενίσχυση. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη διευκόλυνση υλοποίησης μεγάλων έργων, ισχύος άνω των 250 MW, τα οποία δεν χωράνε στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ, με στόχευση στην ενίσχυση της διείσδυσης πράσινης ενέργειας στη χώρα, όπως άλλωστε προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.