Τη χορήγηση περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία συζητούν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Eπιλογές για τη χορήγηση περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι θα τεθεί η πρόταση του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ να αποδεσμευτεί ποσό 500 εκατ. ευρώ για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ακόμη θα συζητηθούν πιθανές περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού άνθρακα στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ. Μπορέλ επισκέφτηκε το Κίεβο μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και διαβεβαίωσε την ουκρανική κυβέρνηση για την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι θεωρεί πως είναι ανάγκη να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, ειδικά στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν το σημερινό συμβούλιο των ΥΠΕΞ είναι η κατάσταση στο Μαλί, στη Λιβύη και την Υεμένη, ενώ θα συζητηθεί η πρωτοβουλία «Παγκόσμια Πύλη», η οποία είχε ανακοινωθεί το 2021 και έχει σκοπό να προωθήσει την επιρροή της Ε.Ε. σε διεθνές επίπεδο.