Τι απαντά η Λίνα Μενδώνη για το μπλακ άουτ στο Αρχαιολογικό Μουσείο – Επί τόπου 100 αστυνομικοί

«Θύμα» του χθεσινοβραδινού μπλακ άουτ υπήρξε και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φιλοξενούνται ορισμένα από τα πιο πολύτιμα εκθέματα της χώρας μας. Λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός τόσο στο υπουργείο Πολιτισμού όσο και στην Ελληνική Αστυνομία.

Στο μουσείο μετέβη κατά τη διάρκεια του μπλακ άουτ η υπουργός Πολιτισμου Λίνα Μενδώνη, η οποία ειδοποίησε τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και σε λίγη ώρα περισσότεροι από 100 αστυνομικοί έφτασαν στο μουσείο και δημιούργησαν περιμετρικά έναν κλοιό ασφαλείας.

«Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα και πήγαμε εκεί, ακριβώς για να δούμε τι συμβαίνει και να φροντίσουμε για την άμεση αποκατάσταση, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Μαζεύτηκαν 100 αστυνομικοί και πάνω» ανέφερε η Λίνα Μενδώνη σήμερα μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι πέραν του μπλάκ άουτ της ΔΕΗ υπήρχαν προφανώς και κάποιες άλλες αστοχίες, οι οποίες άφησαν για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι το καθολικό μπλακ άουτ το Εθνικό Μουσείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ήταν υποχρέωσή μου να πάω επιτόπου με τον γενικό γραμματέα για να δούμε τι ακριβώς συνέβη».

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού, αν και το ανθρώπινο δυναμικό ήταν εκεί, «δημιουργήθηκε ένα θέμα μη λειτουργίας των ηλεκτρολογικών συστημάτων του μουσείου».

«Με το που με ειδοποίησε ο γενικός γραμματέας, τον οποίο είχε ειδοποιήσει, όπως έπρεπε να γίνει, η αρμόδια αρχιφύλακας, επικοινώνησα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Λευτέρη Οικονόμου, τον οποίο πραγματικά ευχαριστώ για την άμεση αντίδρασή του, και μέσα σε μερικά λεπτά, γύρω από το Εθνικό Μουσείο είχαν προστρέξει δυνάμεις, δημιουργώντας μία αλυσίδα ασφαλείας… Όταν ένα μείζον μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας μας, το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο στο επίπεδο των συλλογών του, έστω και για ελάχιστο χρόνο μένει με πλημμελή φύλαξη, είναι το στοιχειώδες καθήκον μας, και αυτό έπραξε και ο υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου, και η Αστυνομία» επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού.