Θοδωρής Σεμερτζίδης – Προς το τέλος της η διόρθωση στο Χ.Α;

Με οριακές απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 831,86 μονάδες με πτώση 0,02%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 161,3 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 92,3 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 50 έκλεισαν ανοδικά, 61 πτωτικά, και 59 παρέμειναν αμετάβλητες.

Με αυξημένη μεταβλητότητα διαπραγματεύθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση ο γενικός δείκτης, καθώς τις πρώτες ώρες αυτής επιχείρησε να κινηθεί ανοδικά φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 836,65 μονάδων, για να διαγράψει στη συνέχεια το θετικό του πρόσημο και να περάσει σε αρνητικό έδαφος, έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 823,73 μονάδων, μηδενίζοντας ουσιαστικά τις απώλειες του στο τέλος. Η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 1,2.

Τακτικές bottom fishingκαταγράφονται τις τελευταίες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μετοχών οι οποίες δέχονται πιέσεις στο πρώτο μισό της διαπραγμάτευσης περιορίζοντας ή και διαγράφοντας τις απώλειες τους στο τέλος, αποτυπώνοντας για ακόμη μία φορά την διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, με την διόρθωση να θεωρείται πλέον θέμα χρόνου ώστε ο γενικός δείκτης να ξεκινήσει εκ νέου για υψηλότερα επίπεδα.

Πέμπτη μέρα απωλειών για τον γενικό δείκτη, με την διόρθωση να δείχνει να βρίσκεται στο τέλος της, καθώς στα τρέχοντα επίπεδα βρίσκει σημαντική στήριξη. Η αντίσταση βρίσκεται στις 873 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 823 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το σήμα αγοράς να διατηρείταιΟ όγκος διαμορφώθηκε στα 79,61 εκατ. τεμάχια, έναντι 43,43 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατήρησε για ακόμη μία μέρα το σήμα αγοράς, ολοκληρώνοντας για τρίτη μέρα κάτω από τους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.094 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.886 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στο υψηλό ημέρας, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.227 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στις 1.123 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον δείκτη RSI να επιστρέφει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και με το σήμα αγοράς να διατηρείται.

Επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος ο τραπεζικός δείκτηςκαταφέρνοντας να διατηρήσει στο τέλος το σήμα αγοράς. Η αντίσταση βρίσκεται στις 578 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 470 μονάδες (γραμμή ΓΔ)Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 59,25 εκατ. τεμάχια, έναντι 32,84 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

*Bottom fishing: Αναφέρεται στην επένδυση σε assets που παρουσίασαν πτώση λόγω εσωτερικών ή εξωτερικών παραγόντων και θεωρούνται υποτιμημένα. Η συγκεκριμένη τακτική χρησιμοποιείται είτε με τεχνικές μεθόδους είτε θεμελιώδεις, με την προσδοκία ότι η χαμηλή τιμή ενός asset είναι προσωρινή και θα ανακάμψει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δίνοντας κέρδη στον επενδυτή από την πώληση του.

Υποχώρησαν και χθες οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,171με πτώση 19,72%, και του δεκαετούς στο 0,868με πτώση 5,45%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem