Θοδωρής Σεμερτζίδης: Διατηρείται η ανοδική τάση στο Χ.Α. (31.3.2021)

Με έντονη ανοδική τάση οι δείκτες των μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, Τρίτη 3 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
  • με την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2,1 προς 1.

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 873,62 μονάδες με άνοδο 1,25%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,71 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 25,44 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 80 έκλεισαν ανοδικά, 38 πτωτικά, και 54 παρέμειναν αμετάβλητες.

  • Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύθηκε ο γενικός δείκτης σχεδόν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις αρχές αυτής στις 862,05 μονάδες, ενισχύοντας τα κέρδη του στο τέλος έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 873,62 μονάδων, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στις μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και με την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2,1 προς 1.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Για ακόμη μία συνεδρίαση ο όγκος διαμορφώθηκε χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών, αποτυπώνοντας την διστακτικότητα της πλειοψηφίας επενδυτών να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, έπειτα από τα νέα πολυετή υψηλά αρκετών μετοχών από την μεγάλη, μεσαία, και μικρή κεφαλαιοποίηση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι κινδυνεύει το θετικό κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο από τον περασμένο Νοέμβριο. Εξάλλου, σε ανοδικές αγορές οι όποιες διορθώσεις έρχονται αποτελούν υγεία, καθώς δίνουν την δυνατότητα στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πακέτα συνεδρίασης

Υψηλό 52 εβδομάδων


Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρέμειναν με σήμα strong buy, με τον δείκτη Nasdaq να μετατρέπει το σήμα του από neutral σε strong sell. Στην Ευρώπη ο δείκτης DAX 30 διατήρησε το σήμα του σε strong buy, ο δείκτης FTSE 100 άλλαξε το σήμα του από buy σε strong buy, ενώ ο δείκτης CAC 40 παρέμεινε με σήμα strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη για τον γενικό δείκτη, με τον όγκο να κινείται για ακόμη μία μέρα χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών, και τον δείκτη RSI  να  παραμένει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 873 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 823 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το σήμα αγοράς να διατηρείταιΟ όγκος διαμορφώθηκε στα 39,79 εκατ. τεμάχια, έναντι 42,52 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Αύξησε τα κέρδη στο τέλος ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παραμένει με σήμα αγοράς, με τον δείκτη RSI να ολοκληρώνει και σήμερα πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.168 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.989 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Διατηρεί την ανοδική του τάση ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παραμένει με σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.290 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στις 1.160 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον δείκτη RSI να ολοκληρώνει για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες διόρθωσης.

Με οριακά κέρδη έκλεισε στο τέλος ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος παραμένει με σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 578 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 470 μονάδες (γραμμή ΓΔ)Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 28,77 εκατ. τεμάχια, έναντι 31,89 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem