Θοδ.Σεμερτζίδης: Η λεπτομέρεια που θα κρίνει την διατήρηση της ανόδου στο Χ.Α

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 862,83 μονάδες με άνοδο 1,29%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96,34 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 23,25 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 80 έκλεισαν ανοδικά, 38 πτωτικά, και 53 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύθηκε από την αρχή της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, διευρύνοντας τα κέρδη του προς τα μέσα αυτής, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 870,06 μονάδες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2,1 προς 1.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Παρά το θετικό κλίμα που συνεχίζει να επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο η προσοχή παραμένει αυξημένη, καθώς στις τελευταίες τρεις ανοδικές συνεδριάσεις ο πραγματοποιηθέν όγκος ήταν χαμηλότερος του μέσου όρου των τριάντα ημερών, προϊδεάζοντας μας από την μία για μια νέα διόρθωση, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις επόμενες συνεδριάσεις, και από την άλλη την διστακτικότητα αρκετών επενδυτών να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα.

Υψηλό/Χαμηλό 52 εβδομάδων


Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτης Dow Jones παρέμεινε με σήμα strong buy, όπως και ο δείκτης S&P 500, με τον δείκτη Nasdaq να μετατρέπει το σήμα του από strong sell σε neutralΣτην Ευρώπη ο δείκτης DAX 30 διατήρησε το σήμα του σε strong buy, ο δείκτης FTSE 100 άλλαξε το σήμα του από strong buy σε buy, ενώ ο δείκτης CAC 40 παρέμεινε με σήμα strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη για τον γενικό δείκτη, με τον όγκο να κινείται και σήμερα χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών, και τον δείκτη RSI να κλείνει οριακά πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 873 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 823 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το σήμα αγοράς να διατηρείταιΟ όγκος διαμορφώθηκε στα 39,39 εκατ. τεμάχια, έναντι 42,71 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν και για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος συνεχίζει να διαπραγματεύεται με σήμα αγοράς, με τον δείκτη RSI να κλείνει οριακά πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.094 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.886 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Τέταρτη μέρα κερδών για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.227 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στις 1.123 μονάδες (γραμμή ΓΔ)με τον δείκτη RSI να κλείνει για τέταρτη μέρα πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, προϊδεάζοντας για διόρθωση τις επόμενες μέρες.

Τρίτη μέρα κερδών για τον τραπεζικό δείκτη, ο ποίος διατηρεί το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 578 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 470 μονάδες (γραμμή ΓΔ)Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 26,80 εκατ. τεμάχια, έναντι 32,11 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

*Δείκτης Φερεγγυότητας είναι η ικανότητα μιας εταιρείας να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, κυρίως σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όσο μεγαλύτερος ο εν λόγω δείκτης, τόσο περισσότερο μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η εταιρεία.

  • Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,2με πτώση 15,11%, και του δεκαετούς στο 0,856με πτώση 2,17%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem