Θλιβερό ρεκόρ: Στα 3 εκατ. παγκοσμίως οι νεκροί από την πανδημία

Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως που συνδέονται με την πανδημία Covid-19 ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των τριών εκατομμυρίων, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, καθώς η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που παρατηρείται εμποδίζει τις εκστρατείες εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο.

Ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της Covid-19 αυξάνεται για ακόμη μία φορά, ειδικά στη Βραζιλία και την Ινδία.

Αξιωματούχοι του τομέα υγείας αποδίδουν αυτήν την αύξηση στις περισσότερο μεταδιδόμενες παραλλαγές του ιού που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική σε συνδυασμό με την κόπωση του παγκόσμιου πληθυσμού από τα λοκντάουν και τα άλλα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters, χρειάστηκε πάνω από έναν χρόνο για να φτάσει τα δύο εκατομμύρια ο απολογισμός των νεκρών παγκοσμίως. Το επόμενο ένα εκατομμύριο θανάτων προστέθηκε μέσα σε περίπου τρεις μήνες.

Η Βραζιλία βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς τον μέσο όρο ημερήσιων νέων θανάτων από Covid-19 καταγράφοντας έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως καθημερινά, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε τη δύσκολη υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, λέγοντας ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας είναι υπερφορτωμένο. «Πράγματι, είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Βραζιλία, όπου υπάρχουν πολλές πολιτείες σε κρίσιμη κατάσταση» είχε δηλώσει στην ενημέρωση του Τύπου την περασμένη Πέμπτη η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κερκχόβε, προσθέτοντας ότι πολλές ΜΕΘ νοσοκομείων έχουν πληρότητα άνω του 90%.

Η Ινδία ανέφερε χθες αύξηση ρεκόρ κρουσμάτων και έγινε έτσι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που ανέφερε πάνω από 100.000 νέα κρούσματα μέσα σε μία ημέρα. Το κρατίδιο που έχει πληγεί περισσότερο στην Ινδία, το Μαχαράστρα, άρχισε χθες να κλείνει εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, μπαρ, εστιατόρια και τόπους λατρείας, καθώς τα νοσοκομεία του είναι δεν μπορούν πλέον να δεχτούν άλλους ασθενείς.

Η περιοχή της Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει 51 χώρες, έχει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό νεκρών που πλησιάζει το 1,1 εκατομμύριο. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, καταγράφουν περίπου το 60% του συνολικού αριθμού θανάτου από τον ιό στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως – έχουν φτάσει τους 555.000- που αναλογεί στο περίπου 19% όλων των θανάτων λόγω της Covid-19 στον κόσμο. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αλλά οι υγειονομικές Αρχές εκτιμούν ότι η ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα πιθανόν να αποτρέψει και την αύξηση των θανάτων. Ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Τουλάχιστον 370,3 εκατομμύρια άνθρωποι ή σχεδόν το 4,75% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε μέχρι την Κυριακή εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας Our World in Data. Ωστόσο, ο ΠΟΥ κάνει έκκληση στις χώρες να παραχωρήσουν περισσότερες δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων για να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες στις φτωχότερες χώρες να ικανοποιήσουν τον στόχο του εμβολιασμού.