Θετική ενέργεια στις περιόδους κρίσης – Χρήσιμες πρακτικές συμπεριφοράς

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

«Η θετική συμπεριφορά δεν αφορά την άρνηση δύσκολων συναισθημάτων. Πρόκειται για ένα άνοιγμα σε ό, τι συμβαίνει εδώ και τώρα, και μια προσπάθεια να καλλιεργήσουμε και να απολαύσουμε το καλό που υπάρχει στη ζωή μας », λέει ο Ron Siegel, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Συνεχώς αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι θετικές τεχνικές συμπεριφοράς μπορούν πράγματι να είναι πολύτιμες σε περιόδους στρες, θλίψης ή άλλων δυσκολιών.

Μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την ανθεκτικότητα μας για να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες πιο εύκολα και να επιστρέψουμε πιο γρήγορα μετά από τραυματικά ή δυσάρεστα γεγονότα.

Ο εγκέφαλός μας είναι το πιο ευπροσάρμοστο όργανο μας και ενώ γνωρίζουμε ότι σε ένα μεγάλο μέρος αυτό καθορίζεται γενετικά,  το περιβάλλον και η επιγένεση μπορούν να μας βοηθήσουν πραγματικά.

Κατάλληλες πρακτικές μπορούν να μας οδηγήσουν να σκεφτόμαστε πιο θετικά. Μπορείτε να δοκιμάσετε τρεις θετικές πρακτικές συμπεριφοράς.

Mildfulness ή αλλιώς η επίγνωση-συνειδητότητα που προκύπτει όταν στρέφουµε την προσοχή µας συνειδητά στην παρούσα στιγµή, και την αποδεχομαστε χωρίς κριτική διάθεση.

Προσπαθήστε να εστιάζετε σκόπιμα την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή.

Το να μάθεις να ζεις περισσότερο στο παρόν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν το μέλλον είναι αβέβαιο. Έχει αποδειχθεί ότι τα επίσημα προγράμματα μείωσης του στρες που βασίζονται στη συνειδητοποίηση της παρούσας στιγμής βοηθούν στη μείωση των σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων σε άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο χρόνιος πόνος.

Για να εξασκηθείτε στο σπίτι, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από τις δωρεάν καθοδηγούμενες ηχογραφήσεις διαλογισμών προσοχής που διενήργησε ο Dr Siegel, και είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση  www.mindfulness-solution.com.

Μοιραστείτε λίγη καλοσύνη

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε φιλανθρωπίες τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν το κάνουν.

Δοκιμάστε αυτήν την άσκηση: Όταν έχετε ένα ελεύθερο απόγευμα, γυρίστε ένα νόμισμα. Κεφάλη, κάντε κάτι για εσάς (για παράδειγμα, κάντε ένα μασάζ ή ότι άλλο θα σας ευχαριστούσε). Γράμματα, κάντε κάτι για να βοηθήσετε την κοινότητά σας, τη γειτονιά σας ή ένα άλλο άτομο (για παράδειγμα, καλέστε ή γράψτε σε ένα ηλικιωμένο άτομο). Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε τη στιγμή και τις ώρες και τις ημέρες που ακολουθούν.

Πρακτική ευγνωμοσύνης

Η ευγνωμοσύνη είναι η εκτίμηση αυτών που λαμβάνετε, είτε είναι υλικά είτε άυλα. Με ευγνωμοσύνη, αναγνωρίζετε την καλοσύνη στη ζωή σας.

Μπορούμε να το εφαρμόσoυμε στο παρελθόν μας (με ανάκτηση θετικών αναμνήσεων και ευγνωμοσύνη για στοιχεία της παιδικής μας ηλικίας ή του παρελθόντος), στο παρόν (δεν παίρνουμε τα πράγματα ως δεδομένα, καθώς έρχονται) και στο μέλλον (ελπιδοφόρο και αισιόδοξο ότι θα έρθουν καλά πράγματα). Διατηρώντας ένα σημειωματαριο ευγνωμοσύνης – γράφοντας πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες – θα σας βοηθήσει πολύ. Aυτό που είναι πραγματικά σημαντικό δεν είναι αυτό που έχει κάποιος, αλλά πώς βλέπει, αξιολογεί και βιώνει αυτό που έχει.

Σας προτείνω και τις τρεις πρακτικές, με τη βεβαιότητα ότι θα βελτιωθεί η ζωή σας.

Πηγη: healthyvoice.gr