Θεσσαλονίκη: Τα σενάρια που εξετάζει η Αντιτρομοκρατική για τον φάκελο-βόμβα στα δικαστήρια

Σε συγκεκριμένους ποινικούς εστιάζει η Αντιτρομοκρατική όσον αφορά την υπόθεση με τον φάκελο-βόμβα που πέρασε στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης και έφτασε στο γραφείο της προέδρου Εφετών, όπου παρέμεινε για δέκα μέρες…

Οι δράστες δεν προειδοποίησαν, κάτι που υποδεικνύει ότι ήθελαν να υπάρξουν θύματα. Η δικαστικός απουσίαζε με άδεια και πληροφορήθηκε την είδηση από τις Αρχές, ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει μια σειρά από υποθέσεις που είχε χειριστεί. Μάλιστα, η δικαστική λειτουργός ρωτήθηκε και για τυχόν απειλές που είχε δεχτεί.

Η πρώτη εκτίμηση έστρεψε τις έρευνες από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όλα από τον χώρο των ποινικών. Μετά την εξουδετέρωση της βόμβας η Αντιτρομοκρατική εστιάζει σε ενδεχόμενες απειλές σε βάρος της προέδρου Εφετών, απειλές οι οποίες δεν αποκλείεται να θεωρήθηκαν συνήθεις για έναν δικαστή και γι’ αυτό δεν αξιολογήθηκαν ως σοβαρές ή για τις οποίες μπορεί η ίδια να μην ενημέρωσε την υπηρεσία της. Παράλληλα συσχετίζουν αυτές με συγκεκριμένα πρόσωπα που συνδέονται με αποφάσεις δικαστηρίων στα οποία προήδρευσε η ίδια δικαστής.

Μέχρι αργά χθες Δευτέρα συνεχιζόταν η συγκέντρωση πληροφοριών και η εξέταση προσώπων για να διαλευκανθεί η απόπειρα της τρομοκρατικής επίθεσης. Χωρίς να αποκλείεται η επέκταση των ερευνών γενικότερα, οι πρώτες κρούσεις έγιναν σε χώρους ποινικών.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής πιστεύουν ότι πίσω από την επίθεση δεν βρίσκεται μόνον ο εμπνευστής της, αλλά θεωρούν ότι για την κατασκευή της βόμβας και την εισαγωγή του φακέλου στα δικαστήρια χρειάστηκε η συμβολή περισσότερων του ενός ατόμου, γεγονός που δείχνει την οργάνωση, αλλά και την αποφασιστικότητα των δραστών.

Σύμφωνα με το voria.gr, ήδη εξετάζονται μαρτυρίες για να οδηγήσουν στο πρόσωπο που παρέδωσε τον φάκελο πριν από δέκα ημέρες στο γραφείο της προϊσταμένης του δικαστικού μεγάρου, που υποστήριξε ότι είναι υπάλληλος κούριερ.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τόσο τις διωκτικές όσο και τις δικαστικές Αρχές είναι η ευκολία με την οποία κινήθηκε αυτός ο φάκελος μέσα στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης μέχρι να καταλήξει στο γραφείο της προέδρου Εφετών.

Θεωρείται δεδομένο ότι ο φάκελος δεν πέρασε ποτέ από τον έλεγχο της εισόδου των δικαστηρίων όπου όλα εξετάζονται από το μηχάνημα ακτίνων Χ και το οποίο χειρίζονται εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, καθώς η απεικόνιση θα σήμανε αμέσως συναγερμό. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι καθιερώθηκαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά την ισχυρή έκρηξη βόμβας τον Μάιο του 2010 στο υπόγειο του δικαστικού μεγάρου και συγκεκριμένα στις τουαλέτες του κοινού. Έκτοτε κάθε πρωί το δικαστικό μέγαρο ελέγχει ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος για ανίχνευση εκρηκτικών που εξετάζει τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ εξονυχιστικοί είναι οι έλεγχοι στην είσοδο.