Θεσσαλονίκη: Οι υπηρεσίες καθαριότητας φεύγουν, τα προσφυγόπουλα έρχονται

  • Θεσσαλονίκη: Οι υπηρεσίες καθαριότητας φεύγουν, τα προσφυγόπουλα έρχονται
Τίμος Φακαλής


Αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και του προγράμματος REACT o Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη και «τρέχει» τις διαδικασίες για την δημιουργία νέα δομής ασυνόδευτων προσφυγόπουλων


Σε ένα τριώροφο κτίριο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, επί της οδού Αλεξανδρείας, όπου σήμερα φιλοξενούνται υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου θα  φιλοξενηθούν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το Φθινόπωρο.  Πρόκειται για μια δέσμευση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση αυτών των παιδιών και θα το κάνει σε αριθμούς που θα υπερβαίνουν τις αναλογίες που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση για την πόλη. «Μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, το οφείλει στη γεμάτη προσφυγιά Ιστορία της» είχε πει ο κ. Ζέρβας.

  • Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου τρεις μήνες μέχρι η πρόταση του δήμου να ενταχθεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων όπως είναι το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης.  Τα προσφυγόπουλα θα φιλοξενηθούν μέσα στον ιστό της πόλης και σε ένα κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε, το 1985 και αν και προορίζονταν για να εξυπηρετήσει κοινωνικές δομές και υπηρεσίες δεν λειτούργησε ποτέ με την κανονική του χρήση.
Ζέρβας: Στηρίζω Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Μέχρι σήμερα σε αυτό στεγάζονται υπηρεσίες του δήμου Καθαριότητας (εποπτεία καθαριότητας της περιοχής) και εργάζονται περίπου 50 υπάλληλοι. Η υπηρεσία καθαριότητας θα συνεχίσει να λειτουργεί στο συγκεκριμένο κτίριο μέχρι να διαμορφωθούν οι χώροι και να είναι κατάλληλο για φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

  • Μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το δήμο

Το πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων έχει μηδενική επιβάρυνση για το δήμο Θεσσαλονίκης καθώς όλες οι δαπάνες των εργασιών διαμόρφωσης του κτιρίου, εκπαίδευσης, και περίθαλψης των ανήλικων προσφυγόπουλων είναι χρηματοδοτούμενες. Σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί επιλογή τόσο του δήμου όσο και προσωπικά του δημάρχου η απόφαση να μην ανατεθεί σε κάποια ΜΚΟ το πρότζεκτ αλλά να το «τρέξει» ο ίδιος ο δήμος αξιοποιώντας και την εμπειρία παρελθόντων ετών όπως είχε γίνει και με το πρόγραμμα REACT (ενοικίαση διαμερισμάτων σε πρόσφυγες) σε συνεργασία και με την Ύπατη Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.

Ενδεικτικό είναι ότι στη Δομή του Φιλοξενείου Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της περιοχής της Τούμπας έχουν φιλοξενηθεί συνολικά από τον Μάιο του 2015 219 άτομα και 56 οικογένειες προσφύγων. «Λειτούργησε πλήρως αρμονικά με την υπόλοιπη γειτονιά και τα ίδια τα προσφυγόπουλα εντάχθηκαν ομαλά στο κοινωνικό περιβάλλον.  Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αρχικές αμφισβητήσεις που υπήρχαν στην περιοχή της Τούμπας με το που λειτούργησε η δομή, η τοπική κοινωνία κατάλαβε για τη δυνατότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το κατά πόσον αυτό ενισχύει πραγματικά τη γειτονιά» είπε στο ethnos.gr ο κ. Τελίδης.  

  • Πώς θα διαμορφωθεί η νέα δομή 

Αναλύοντας την πρωτοβουλία αυτή από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε πει μεταξύ άλλων: «Εμείς έχουμε βαθιά γνώση του τί σημαίνει προσφυγιά, τη ζήσανε στο πετσί τους οι γονείς και οι πρόγονοί μας. Σχεδόν κάθε οικογένεια που κατοικεί σε αυτόν τον τόπο έχει μία τέτοια ιστορία να διηγηθεί. Εμείς θα μετρήσουμε σήμερα παιδικές ψυχές και σε λίγα χρόνια θα παραδώσουμε πολίτες που θα μπορούν να ζήσουν αρμονικά, θα σέβονται τον πολιτισμό και τους κανόνες της ελληνικής κοινωνίας». Το πρόγραμμα θα τρέξει καταρχήν για ένα χρόνο