Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εκκένωση του ΑΠΘ μετά από κατάληψη – Δεκαπέντε συλλήψεις

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα με επιτυχία η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη για τη «διάλυση» της νέας κατάληψης σε χώρο του ΑΠΘ στο τμήμα Χημείας, στην οποία προχώρησαν χθες αντιεξουσιαστές, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ο χώρος απελευθερώθηκε και αποδόθηκε στις πρυτανικές αρχές και στους φοιτητές, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικακο τα άτομα αυτά χρησιμοποίησαν βία απέναντι στους αστυνομικούς που επιχείρησαν να απελευθερώσουν το χώρο.

Δεσμεύθηκε ότι οπουδήποτε υπάρχουν χώροι που είναι υπό κατάληψη και οι πρυτανικές αρχές ζητούν συνδρομή, αυτή θα παρέχεται.

Ερωτηθείς για τις επιθέσεις κατά καθηγητών στα πανεπιστήμια με αφορμή και την χθεσινή σε βάρος καθηγητή της ΑΣΟΕΕ ο υπουργός σημείωσε ότι οι πρυτανικές αρχές πρέπει να έχουν σχεδία ασφάλειας και να χρησιμοποιους κάμερες αλλά και ελεγχόμενη είσοδο προκείμενου μετά να δράσει αποτελεσματικά η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Πρύτανης ΑΠΘ για κατάληψη: «Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας»

«Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, για την αστυνομική επιχείρηση τερματισμού κατάληψης εργαστηριακού χώρου, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.

«Η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους του ΑΠΘ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Αυτός είναι ο νόμος και οι νόμοι της ελληνικής Πολιτείας εφαρμόζονται, γιατί ζούμε σε Κράτος Δικαίου, όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας είναι κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα και προστατεύονται θεσμικά, όπως ισχύει για κάθε πολίτη σε όλη την ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς τι οδήγησε στην επιχείρηση, ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε πως «έπειτα από τον τερματισμό μιας αυθαιρεσίας που διήρκεσε 34 χρόνια, οι κοσμήτορες της Σχολής Επιστημών Υγείας και της Σχολής Θετικών Επιστημών ενημερώθηκαν για την παρεμπόδιση της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας από ομάδα αγνώστων, που κατέλαβε εργαστηριακό χώρο του Τμήματος Φαρμακευτικής, ο οποίος μάλιστα περιέχει πολλά ευαίσθητα όργανα μεγάλης αξίας καθώς και εύφλεκτο υλικό».

«Τα εργαστήρια του ΑΠΘ έχουν εξοπλιστεί με χρήματα των φορολογουμένων, ώστε τα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται σε αυτά να διατίθενται προς όφελος της κοινωνίας και όχι για να στεγάζουν άτομα που επιθυμούν να επιβάλλουν ένα καθεστώς ομηρίας της βίας και αυθαιρεσίας μέσα στο πανεπιστήμιο», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Απόπειρες περιθωριακών στοιχείων, τα οποία με όχημα τη βία και έκνομες ενέργειες επιχειρούν να υπονομεύσουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και τις σπουδές των νέων παιδιών, δεν είναι ανεκτές. Θυμίζω ότι στον χώρο της κατάληψης που υπήρχε επί 34 χρόνια σε κτίριο του Τμήματος Βιολογίας ξεκίνησε η υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου για τη Σχολή Θετικών Επιστημών, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές», τόνισε.