Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρίες γιατρών για την κρισιμότητα της κατάστασης στα νοσοκομεία

Την κρισιμότητα της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι σ’ αυτά, που προσώρησαν σήμερα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Όπως επισημαίνουν, τα δημόσια νοσοκομεία σηκώνουν όλο το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας καθώς μετατρέπονται σε νοσοκομεία μίας νόσου, της Covid, κλινικές συγχωνεύονται και υπολειτουργούν, και oι ΜΕΘ διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου δεν αντιμετωπίζονται περιστατικά με Covid.

Χθες μόνο στο 16% των κλινών ΜΕΘ-Covid της Θεσσαλονίκης ήταν κενές, ενώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την αύξηση των κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη διάθεση στο ΕΣΥ 50 νέων κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Στο εφημερεύον σήμερα Ιπποκράτειο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρήστος Τζελέπης, η εφημερία ξεκίνησε με γεμάτες τις 10 κλίνες ΜΕΘ, μέχρι χθες ήταν γεμάτες και οι κλίνες για ασθενείς με Covid, ενώ 30 μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. «Δημιουργήθηκαν από χθες το μεσημέρι άλλα 50-60 κρεβάτια για περιστατικά Covid αδειάζοντας τρεις κλινικές και μεταφέροντάς τες σε άλλες κλινικές, όπου συλλειτουργούν υποβαθμισμένες με 5-10 κρεβάτια η κάθε μία, με το προσωπικό να είναι εξαντλημένο. Σήμερα, ήρθαν 10 νοσηλεύτριες από το Θεαγένειο για να βοηθήσουν για έναν μήνα» σημείωσε ο κ. Τζελέπης.