Θεσσαλονίκη: Αίτημα Κ. Ζέρβα στην κυβέρνηση να ανοίξει με click inside το λιανεμπόριο εν όψει Πάσχα

Αίτημα προς την κυβέρνηση να ανοίξει το λιανεμπόριο της Θεσσαλονίκης, με ένα βήμα επιπλέον -εκτός από click away και με τη μέθοδο του click inside- ώστε τα καταστήματα της πόλης να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους καταναλωτές εν όψει των γιορτών του Πάσχα κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο κ.Ζέρβας κατέθεσε το αίτημα στη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο δημαρχείο με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ενώ παράλληλα έστειλε επιστολή για το ίδιο θέμα στον πρωθυπουργό Κυριακο Μητσοτακη και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη.

«Έθεσα στον υπουργό Εσωτερικών και στην κυβέρνηση με απόλυτο σεβασμό στα θέματα υγείας, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια γιορτινή περίοδο και επειδή γνωρίζουμε την πίεση που υπάρχει στο λιανεμπόριο, την πρόταση ώστε να επανεξεταστεί η λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Ζέρβας σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, προτείνοντας παράλληλα μετά τις γιορτές να ακολουθήσει και σταδιακό άνοιγμα της εστίασης: «Ήταν μια πρώτη έκκληση που έκανα στον υπουργό ούτως ώστε να έχουμε, δεδομένης της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μια διαφορετική ετυμηγορία για τη λειτουργία της αγοράς για τις επόμενες ημέρες. Με την αισιοδοξία ότι μετά τις γιορτές, με όλες τις συνθήκες και τον εμβολιασμό να πάμε και σε ένα άνοιγμα σταδιακό της εστίασης, για να μπορέσει ο κόσμος να μη συνωστίζεται στις πλατείες και να μπορεί συντεταγμένα να πηγαίνει σε ανοιχτούς χώρους με κανόνες ασφάλειας και υγιεινής».

Από την πλευρά του, ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε να μεταφέρει στην κυβέρνηση το αίτημα για άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Είμαστε σύμμαχοι, η κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση με τους πολίτες για το καλύτερο δυνατό. Όπως έχει δείξει το αποτέλεσμα των τελευταίων ημερών, όπου ανοίγουμε με κανόνες είναι προτιμότερο από μια άναρχη κινητικότητα» είπε ο υπουργός.

30 εκατ. ευρώ από το «Αντ. Τρίτσης» στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Η ένταξη έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Πέτσα με τον δήμαρχο.

«Υποβάλαμε προτάσεις σε εννέα διαφορετικές κατηγορίες και χαρήκαμε που ο υπουργός μάς εξασφάλισε ότι σε τομείς όπως η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή, η ηλεκτροκίνηση, θέματα έξυπνης πόλης, ανάπλασης σχολικών συγκροτημάτων, συντήρησης σχολικών εγκαταστάσεων έως και την ψηφιοποίηση του αρχείου του δήμου είναι θετικός σε ένα πλάνο τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον δήμο για να δούμε άμεσα τους καρπούς από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” να έρχονται προς όφελος των πολιτών» είπε ο κ.Ζέρβας.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία ότι έχουμε για πρώτη φορά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνεργασία με τους δήμους. Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του υπουργείου Εσωτερικών παίρνει σάρκα και οστά. Χαίρομαι που σήμερα είδα όλες τις προτάσεις πάνω από 30.000.000 ευρώ. Θα εξαντλήσουμε όλον τον φάκελο του δήμου και θα δείξουμε κάθε ευελιξία για έργα με σοβαρό περιβαλλοντικό ή αναπτυξιακό αποτύπωμα που αλλάζουν την όψη της τοπικής κοινωνίας».