Θεσσαλία: Νέος κίνδυνος για χωριά, από υπερχείλιση της λίμνης Κάρλα – Παραμένει κλειστή η Εθνική

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που άφησε πίσω της στη Θεσσαλία η κακοκαιρία «Daniel». Λιγότερο από δέκα μέρες μετά τις πρωτοφανείς βροχοπτώσει, νέος κίνδυνος υπάρχει για τα χωριά κοντά στη λίμνη Κάρλα από υπερχείλισή της, καθώς έχει φτάσει στο μέγεθος της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα και με μαρτυρίες των κατοίκων.

Λίγο μετά τις 8 χθες Πέμπτης, το βράδυ εστάλη από το 112 μήνυμα στα κινητά των κατοίκων σε Κανάλια Μαγνησίας, Ριζόμυλο, Στεφανοβίκειο, Σωτήριο, Νίκη και Αχίλλειο. Τα χωριά αυτά κινδυνεύουν ξανά με νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Στη λίμνη Κάρλα κατευθύνονται τεράστιες ποσότητες νερού από τον πλημμυρισμένο Πηνειό.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος προειδοποίησε με δηλώσεις του για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στη λίμνη Κάρλα, ενώ η έκταση της πλημμυρισμένης λίμνης έφτασε στα επίπεδα του 1960 όταν είχε αρχίσει η αποξήρανσή της (σ.σ.: το 1962), που αποδείχθηκε αποτυχημένη και 50 χρόνια αργότερα άρχισαν οι προσπάθειες για την επαναφορά της με τη μορφή μεγάλου ελεγχόμενου ταμιευτήρα που εγκαινιάστηκε το 2018.

Παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός Αθήνας Θεσσαλονίκης

Κλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να ανοίξει, ενώ εκτιμάται ότι ίσως αυτό θα μπορούσε να συμβεί αύριο Σαββάτου για το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη και την Κυριακή για το ρεύμα προς Αθήνα, με μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας.

«Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται το πρόβλημα να έχει περιοριστεί στα 450 μέτρα ενώ ήταν 3 χιλιόμετρα. Αυτή τη στιγμή είναι σε ένα ύψος περίπου 35 εκατοστών. Η προσδοκία και η εκτίμηση είναι ότι το Σάββατο το πρωί θα ανοίξει το οδικό δίκτυο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και θα επιδιώξουμε να ανοίξει την Κυριακή το πρωί κάποια λωρίδα από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Αλλά αυτές είναι οι εκτιμήσεις που είχαμε πριν από λίγο. Μπορεί να μεταβληθεί» δήλωσε ο υπουργός στην ΕΡΤ.

Ηellenic Train: Επαναφορά των δρομολογίων στη γραμμή Αθήνα – Καλαμπάκα

Επανεκτελούνται από σήμερα Παρασκευή τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 882 και 887 (Αθήνα – Καλαμπάκα – Αθήνα).

Σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, το δρομολόγιο 882 (ώρα αναχώρησης 08:28 από ΣΣ Λαρίσης) θα πραγματοποιείται με τρένο στη διαδρομή Αθήνα – Λιανοκλάδι.

Ακολούθως, οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με λεωφορεία από το Λιανοκλάδι έως την Καλαμπάκα και ενδιάμεσες στάσεις σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Αντίστοιχα, το δρομολόγιο 887 (ώρα αναχώρησης 16:58) θα πραγματοποιείται με λεωφορείο από την Καλαμπάκα μέχρι τον ΣΣ Λιανοκλαδίου, με στάσεις σε Τρίκαλα και Καρδίτσα και στη συνέχεια μετεπιβίβαση σε αμαξοστοιχία με προορισμό την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Λιανοκλάδι – Καλαμπάκα – Λιανοκλάδι εξυπηρετείται με λεωφορεία λόγω των προβλημάτων στο σιδηροδρομικό δίκτυο εξαιτίας των πλημμυρών.