Θεόδ.Βασιλακόπουλος: Οι ανεμβολίαστοι σέρνουν τον χορό της πανδημίας κορωνοϊού

Για την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα, δεδομένης της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, μίλησε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατική Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας ότι το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό, επικράτησε και τώρα έχουμε μια πανδημία ανεμβολίαστων.

«Αυτοί που σέρνουν τον χορό, με αδιανόητα μεγάλο ποσοστό, είναι οι άνθρωποι που επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους -δυσνόητους για μένα- να μην εμβολιαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή, οι εντατικές έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν καθώς έχουμε ήδη 300 ασθενείς σε ΜΕΘ, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε «στην καρδιά του καλοκαιριού» και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτήν την περίοδο, δεν «βοηθούν» τυπικά τον ιό να διασπείρεται.

«Φοβάμαι τι θα συμβεί όταν επιστρέψουμε όλοι στις πόλεις μας», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος εκτιμώντας πως ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ πιο δύσκολος από τον Αύγουστο.

«Ο FDA έχει φτάσει στο συμπέρασμα πλέον ό,τι υπάρχουν επαρκή στοιχεία και χρονικά και ποσοτικά ώστε το εμβόλιο να πάρει έγκριση κανονικής χρήσεως», υπογράμμισε αναφορικά με την οριστική έγκριση του εμβολίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όπως εξήγησε αυτό έχει δύο συνέπειες.

«Καταρχήν εγώ, η οποιοσδήποτε γιατρός θα μπορεί από μόνος του να συνταγογραφεί αυτό το εμβόλιο εάν το αποφασίσει ανεξαρτήτως του τι θα έχει αποφασίσει η όποια εθνική επιτροπή εμβολιασμών», επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος σημείωσε ότι όλα τα ζητήματα αμφιβολιών που είχε ο κόσμος σχετικά με το ότι το εμβόλιο δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένο, με το ότι δεν έχει περάσει τη βάσανο του χρόνου ή του επαρκούς αριθμού ατόμου στα οποία χορηγήθηκε, αίρονται.

«Βεβαίως αυτό δίνει και τη δυνατότητα στην όποια ρυθμιστική αρχή, στο κράτος, να θέσει την υποχρεωτικότητα χωρίς παρενθέσεις, χωρίς μικρά γράμματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Όπως είμαστε υποχρεωμένοι να εμβολιαστούμε για να δουλέψουμε σε έναν χώρο εστιατορίου, για παράδειγμα, με εμβόλια που εμποδίζουν μεταδοτικές νόσους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα μπορούμε να είμαστε εμβολιασμένοι και με αυτό το εμβόλιο», κατέληξε.