Θεοχάρης: «Στοχεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό έως τις 14 Μαΐου»

Στοχεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό έως τις 14 Μαίου, με συγκεκριμένους κανόνες και επικαιροποιημένα πρωτόκολλα. Μέχρι τότε σταδιακά θα αίρουμε τους περιορισμούς εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, στη συνέντευξη τύπου από το Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ITB Berlin, η οποία φέτος λόγω κορωνοϊού πραγματοποιείται διαδικτυακά. Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι η χώρα σκοπεύει έως τις αρχές Απριλίου να έχει προχωρήσει με τους κανόνες για το άνοιγμα του τουρισμού με την Ε.Ε. αλλά και άλλες χώρες που βρίσκονται ψηλά στους εμβολιασμούς όπως το Ισραήλ, τονίζοντας πάντα ότι τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση αποτελούν το βασικό «οδηγό» για τον προγραμματισμό των ταξιδίων (σ.σ. δεδομένου ότι οι επιδημιολογικές συνθήκες εντός κι εκτός Ελλάδας μπορεί να ανατρέψουν τις ημερομηνίες).

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εισαγωγή του ο κ. Θεοχάρης:

Oι τουρίστες θα είναι ευπρόσδεκτοι αν πριν το ταξίδι είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αντισώματα ή έχουν αρνητικό τεστ.

Ολοι οι τουρίστες είναι πιθανό να υποβληθούν σε δειγματοληπτικό τεστ όπως έγινε και την περασμένη χρονιά. Η σημαντική διαφορά είναι η χρήση των rapid test.

Όλες οι ανάγκες που τυχόν θα προκύψουν σε σχέση με τον Covid 19 (π.χ. νοσηλεία κ.λπ.) θα παρέχεται από το Ελληνικό Δημόσιο χωρίς κόστος για τους τουρίστες.

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι η χώρα θα ενισχύσει τις δομές του συστήματος υγείας σε όλους τους προορισμούς, «όπως κάναμε πέρυσι ώστε να εξασφαλίσουμε σωστή φροντίδα στους πολίτες και στους επισκέπτες». Επιπλέον εν όψει του ανοίγματος της σεζόν «προτεραιοποιείται ο εμβολιασμός των ανθρώπων του τουρισμού, εφόσον ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, ενώ θα προχωρήσουμε και στην επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αξιοποιώντας και την εμπειρία της περυσινής χρονιάς».